Ukrainas aizsardzības ministrs: Vācija turpina bloķēt ieroču pārdošanu Ukrainai

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ Militarnyi
Pret dronu ierīce starptautiskajā aizsardzības nozares izstādē Dubajā
Foto: Foto: AFP/Scanpix

Vācija aizvien turpina bloķēt ieroču pārdošanu un piegādes Ukrainai NATO ietvaros pat apstākļos, kad no alianses ietekmīgākās dalībvalsts – NATO, paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs, ziņo Ukrainas portāls “Militarnyi”.

Saskaņā ar viņa teikto, aizvadītajā mēnesī oficiālā Berlīne noteica veto pretdronu ieroču un pret ienaidnieka snaiperu uzbrukumiem vērsto sistēmu pārdošanai Ukrainai, kad tā iepirkumiem vēlējās izmantojot NATO iepirkumu atbalsta aģentūras pakalpojumus.

Vēlāk gan Vācija mīkstināja savu pozīciju, paziņojot, ka pretdronu ierīces ir uzskatāmas par neletālajiem līdzekļiem.

Ukrainas aizsardzības ministrs atzina, ņemot vērā Vācijas lēmumu par militārā aprīkojuma piegāžu bloķēšanu, Ukraina nolēmusi par iespējamo ieroču piegādi ar Rietumvalstīm vienoties divpusējā kārtībā. Šāda pieeja izmantota sarunās ar ASV, Lielbritāniju, Lietuvu un Franciju.

Pagaidām gan nav zināms, kādu pozīciju ieņems jaunā Vācijas kanclera Olafa Šolca valdība. Vācijas Ekonomikas ministrija, kurai šādos gadījumos ir jāsniedz sava piekrišana, komentārus par šo nostāju nesniedza.

Šobrīd Ukraina vienojusies par Lietuvā ražoto pretdronu sistēmu piegādi. Šo iepirkumu Ukraina veica ar NATO iepirkumu atbalsta aģentūras starptniecību.

O. Rezņikovs iepriekš paziņoja, ka Rietumvalstu līdz šim ieturētā stratēģija – neprovocēt Krieviju, pieņemot lēmumus Ukrainas jautājumā, kas varētu nokaitināt oficiālo Maskavu, izrādījusies darboties nespējīga un arī nākotnē tā nedarbosies.

Sargs.lv jau rakstīja, ka šobrīd Krievija pie Ukrainas robežām atkal koncentrā savus bruņotos spēkus. ASV un Ukrainas izlūkdienesti brīdina, ka Krievija savu kārtējo militāro avantūru pret Ukrainu, kura kopš 2014. gada izvēlējusies prorietumniecisku kursu, varētu uzsākt nākamā gada sākumā.

Dalies ar šo ziņu