Ukrainas aizsardzības ministrs: Krievijas neprovocēšanas stratēģija ir izgāzusies

Viedoklis
Sargs.lv/Ukrinform/Financial Times
Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs
Foto: Foto: REUTERS/ Scanpix

Līdzšinējā Rietumu stratēģija, kurā dominēja centieni neprovocēt Krieviju, ir izgāzusies un tā nenesīs augļus arī nākotnē, šādu viedokli laikrakstam “Financial Times” paudis Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

O.Rezņikovs atzina – Rietumvalstu pieņēmums, ka attiecībās ar Krievijas autoritāro prezidentu Vladimiru Putinu jāizvairās no sarunāšanās no spēka pozīcijām, ir izgāzies.

“Krievijas neprovocēšanas stratēģija nestrādā un nekad arī nestrādās,” uzsvēra Ukrainas aizsardzības ministrs, kā piemēru minot Krievijas iebrukumu Gruzijā 2008. gadā pēc tam, kad  Berlīnes un Parīzes iebildumu dēļ, tika apturēts  šīs valsts ceļš uz NATO. Toreiz šāda rīcība tika pamatota ar centieniem neprovocēt Krieviju.

Saskaņā ar O. Rezņikova teikto, nupat Maskava kārtējo reizi novilkusi jaunas “sarkanās līnijas”, šoreiz cenšoties bloķēt Ukrainas ceļu uz NATO. Kā uzsvēra Ukrainas aizsardzības ministrs, šī ir kārtējā Krievijas īstenotā “salami griešanas taktika” attiecībās ar aliansi.

“Mans pieņēmums ir, ka ASV izprot šos draudus. Tieši tādēļ ASV cenšas saglabāt vienotību alianses iekšienē,” atzina O. Rezņikovs.

Iepriekš Kremlis gan ASV gan NATO pieprasījis juridiskas garantijas, ka alianse neturpinās savu paplašināšanās procesu uz Austrumiem – valstīs, ko Krievija uzskata par savu ietekmes sfēru. Tomēr nesen Rīgā notikušajā NATO dalībvalstu sanāksmē NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzina, ka Krievijai šajā jautājumā nav un nekad nebūs veto tiesību. Kā atzina alianses ģenerālsekretārs, jebkuri jautājumi par jaunu dalībvalstu pievienošanos un to uzņemšanu pieņemami tikai un vienīgi alianses dalībvalstu un pašu kandidātvalstu likumdevējiem.

Dalies ar šo ziņu