ASV kosmosā palaidusi jaunu raķešu brīdināšanas sistēmas satelītu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/C4isrnet.com/Space.com
Foto: United Launch Alliance
Foto: Foto: United Launch Alliance

18. maijā debesīs pacēlusies “Atlas V” raķete, lai Zemes orbītā nogādātu piekto raķešu brīdināšanas sistēmas satelītu. Kosmosā bāzētā infrasarkano staru sistēma, kas nu sastāv no pieciem satelītiem, nepārtraukti nodrošina agrus brīdinājumus par iespējamiem raķešu draudiem pasaulē.

“United Launch Alliance” raķete “Atlas V” pacēlās no Keipkanaveralas kosmosa stacijas Floridā, ASV, nogādājot orbītā piekto sistēmas satelītu. Tomēr darbs pie satelīta nav pabeigts pilnībā – vēl nepieciešams sešu mēnešu testēšanas periods, pirms Kosmosa un raķešu sistēmu centrs to nodos ekspluatācijā.

Jāatgādina, ka satelītu sistēma pēdējā brīdī brīdināja ASV un sabiedroto spēkus, kad Irāna 2020. gada janvārī palaida vairāk nekā duci ballistisko raķešu uz bāzēm Irākā. 2019. gadā satelītu sistēma reģistrēja vairāk nekā tūkstoti gadījumu, kad palaistas raķetes.

“Kosmosa tehnoloģiju uzstādīšanas process nav pabeigts, kamēr satelīts nav nogādāts orbītā, pārbaudīta tā funkcionalitāte un tas nodots ekspluatācijā,” sacīja Kosmosa un raķešu sistēmu centra komandiera vietnieks brigādes ģenerālis Donalds Džeisons Koterns (Donald Jason Cothern).

Kosmosā bāzētā infrasarkano staru sistēma (Space Based Infrared System – SBIRS) pašlaik vēl sastāv no četriem ģeosinhroniem satelītiem, kas nepārtraukti uzrauga Zemi.

Jau ziņots, ka 2014. gadā ASV Gaisa spēki piešķīra uzņēmumam “Lockheed Martin” 1,86 miljardus dolāru, lai uzbūvētu divus “SBIRS” satelītus, kam jāaizstāj divi no jau orbītā esošajiem. Nupat kosmosā palaistais satelīts aizstās pirmo šīs sistēmas satelītu, kas palaists 2011. gadā.

Dalies ar šo ziņu