ASV Kosmosa spēki ļaus sabiedrotajiem izmantot neuzlaužamu GPS tehnoloģiju

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/c4isrnet.com
Sakaru satelīts
Foto: Attēls: Lockheed Martin

ASV Kosmosa spēki ir nākuši klajā ar piedāvājumu sabiedrotajiem uz trim gadiem aizņemties un izmēģināt navigācijas aprīkojumu, kas izmanto jaunu GPS signālu, kurā ir grūti radīt traucējumus vai to nobloķēt.

Militārām vajadzībām izstrādātais “M-Code” signāls ir paredzēts, lai nodrošinātu noturīgāku GPS piekļuvi kaujas laukā.

Saskaņā ar šo vienošanos, sabiedrotie varēs uz ierobežotu periodu saņemt uztvērēja kartes, kas ļaus piekļūt militārā GPS lietotāja ekipējuma tehnoloģijai, dodot iespēju to testēt laboratorijās un lauka apstākļos, 24.martā paziņoja ASV gaisa spēku Kosmosa un raķešu sistēmu centrs.

Vienošanās stājās spēkā aizvadītā gada decembrī, kad Kanāda kļuva par pirmo dokumenta parakstītāju. Pirmie uztvērēji tika piegādāti februārī, savukārt tos vēl gatavojas saņemt Francija, Vācija, Lielbritānija un Dienvidkoreja. Paredzams, ka līgumam šogad pievienosies arī Austrālija, Itālija, Zviedrija un Nīderlande.

Kosmosa un raķešu sistēmu centrs novembrī paziņoja, ka ir saņēmis pirmo uztvērēju pasūtījumu no Vācijas. Toreiz centrs ziņoja, ka strādā pie lielākas ārvalstu militārās pārdošanas jaudas, vienlaikus izstrādājot aizdevuma līgumus agrīnai testēšanai.

Kaut arī šobrīd Zemes orbītā ir aptuveni divdesmit GPS satelītu, kas spēj pārraidīt “M-Code”, jaunā signāla izmantošanu kavējuši procesi tepat uz zemes. 2019.gada ASV valdība lēsa, ka 6,2 miljardus ASV dolāru vērtā nākamās paaudzes operacionālās kontroles sistēmas izstrāde, ko veic uzņēmums “Raytheon Technologies” kavējas par aptuveni pieciem gadiem. Tomēr tagad tiek solīts, ka sistēmas piegāde gaidāma jau šovasar.

ASV Gaisa spēki 2017.gadā noslēdza līgumu ar “Lockheed Martin” par jauninājumu GPS sistēmu ar nosaukumu “M-Code Early Use” (MCEU), kas kalpotu kā ierobežota signāla versija. 2020.gada martā MCEU tika apstiprināts lietošanai, savukārt nepieciešamie uzlabojumi tika pabeigti jūlijā.

MCEU tika pasludināts par aktīvu pagājušā gada novembrī.

Dalies ar šo ziņu