Igaunijas floti papildina divas jaunas patruļlaivas

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/ERR.ee
Igaunijas Jūras spēku jaunās patruļlaivas
Foto: Foto: Maria Tõkke

Tallinas ostā ieradušies pērn iegādātie Jūras spēku aizsardzības patruļkuģi “ENS Roland” un “ENS Risto”.

Kuģi - “ENS Roland” un “ENS Risto”- ir ražoti Igaunijā. Igaunijas jūras spēki tajos varēs uzstādīt un integrēt uzlabotu Igaunijas krastu uzraudzības un sakaru aprīkojumu, paziņojis Igaunijas Jūras spēku flotes komandieris admirālis Jurijs Saska (Jüri Saska).

Image
Igaunijas patruļlaiva "Risto"
Foto: Foto: ERR.ee
Foto: Igaunijas patruļlaiva "Risto"/ ERR.ee
“Bez šaubām, mums vēl ir daudz jāmācās, lai pilnībā izmantotu šo tehnoloģiju potenciālu,” sacīja J. Saska, papildinot, ka patruļlaivu pilnīga operacionālā gatavība uzdevumu izpildei tiks sasniegta šā gada trešajā ceturksnī.

Jūras spēkiem abas patruļlaivas piegādāja pagājušā gada decembrī, padarot tos par pirmajiem kuģiem, kas būvēti Igaunijā kopš neatkarības atjaunošanas 1991.gadā. Igaunijas Jūras spēkos līdz šim galvenokārt bija britu un dāņu ražojuma pretmīnu kuģi.

Image
Igaunijas Jūras spēku jaunās patruļlaivas ierodas ostā
Foto: Foto: ERR.ee
Igaunijas Jūras spēku jaunās patruļlaivas ierodas ostā/ ERR.ee

“Jauna aprīkojuma iegāde liecina, ka mēs turpinām attīstīt aizsardzības sistēmu. Nacionālās drošības kāpināšanu nevar iepauzēt pat globālas krīzes periodā. Ir svarīgi atbalstīt valsts ekonomiku un cilvēkus, lai palīdzētu tiem izkļūt no krīzes,” tā pērn aprīlī pēc pieņemtā lēmuma par patruļkuģu iegādi teica toreizējais Igaunijas aizsardzības ministrs Jurijs Luiks (Jüri Luik).

“Esmu pārliecināts, ka šīs patruļlaivas ir vienas no pasaulē labākajām savā klasē, un ir ļoti svarīgi, lai tiktu aizpildīts kritisks robs mūsu Jūras spēku spējās,” sacīja J.Luiks.

Image
Igaunijas Jūras spēku jaunās patruļlaivas ierodas ostā
Foto: Foto: ERR.ee
Foto: Igaunijas Jūras spēku jaunās patruļlaivas ierodas ostā/ ERR.ee

“ENS Roland” un “ENS Risto” būvējusi Igaunijas kuģniecības kompānija “Baltic Work Boats AS”, kas bāzēta Sāremā salā.

Abi kuģi tuvāko nedēļu laikā tiks pilnībā aprīkoti ar novērošanas un sakaru aprīkojumu, kā arī bruņojumu, norāda flote.

Image
Igaunijas Jūras spēku jauno patruļlaivu kabīne
Foto: Foto: ERR.ee
Foto: Igaunijas Jūras spēku jauno patruļlaivu kabīne/ ERR.ee
Šo patruļlaivu galvenais uzdevums būs nodrošināt NATO un partnervalstu karakuģu militāro aizsardzību, kad tie apmeklē Igaunijas teritoriālos ūdeņus vai ostas. Tāpat tie tiks izmantoti kadetu apmācībām.

Kuģi izgatavoti galvenokārt no alumīnija, tie ir 17,25 metrus gari, 4,9 metrus plati, 1,5 metrus dziļi, bet to ātrums pārsniedz 30 mezglus.

Katrā kuģī paredzēta četru cilvēku apkalpe. Tie būs apbruņoti ar 12,7 milimetru kalibra smago ložmetēju uz tālvadības ieroču platformas, kā arī uz tā būs uzstādīti divi 7,6 milimetru kalibra ložmetēji, paziņojusi flote.

Viens no flotes galvenajiem uzdevumiem ir jūras attīrīšana no mīnām, munīcijas, kā arī citiem  bīstamiem, kuri piesārņojuši Baltijas jūru pēc abiem Pasaules kariem un PSRS īstenotās Baltijas valstu okupācijas.

Image
Igaunijas Jūras spēku jaunā patruļlaiva "Risto"
Foto: Foto: ERR.ee
Foto: Igaunijas Jūras spēku jaunā patruļlaiva "Risto"/ ERR.ee
Saskaņā ar jauno Igaunijas aizsardzības doktrīnu, patruļlaivas būs spējīgas izlikt jaunākās paaudzes, modernās jūras mīnas.

Dalies ar šo ziņu