Igaunijas Jūras spēki saņems jaunus patruļkuģus

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Navyrecognition.com
patruļkuģis
Foto: Foto: Baltic Workboats (BWB) AS

Pašreizējā četru gadu attīstības plāna ietvaros Igaunijas Aizsardzības ministrija paredz iegādāties divus jaunus patruļkuģus, kurus būvēs Igaunijas uzņēmums “Baltic Workboats AS”. Rezultātā līdz pat gada beigām Sāremā salā, kas Covid-19 pandēmijas dēļ ir viena no vissmagāk skartajiem reģioniem bezdarba ziņā, tiks nodarbināti gandrīz 50 cilvēki.

“Plašākā nozīmē pirkums ir spēcīgs signāls, ka Igaunija turpinās attīstīt savas valsts aizsardzību pat epidēmijas laikā,” uzsver Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks (Jüri Luik). Viņš piebilda, ka jaunie patruļkuģi sniegs Igaunija Jūras spēkiem jaunas militāras spējas, kuras jau gadiem ilgi bija nepieciešamas.

Patruļkuģu galvenā funkcija būs nodrošināt NATO un citu partnervalstu kuģu drošību gan jūrā, gan ostās, kas ieradīsies Igaunijā dažādu uzdevumu ietvaros. Patruļkuģi būs spējīgi veikt arī daudzus citus uzdevumus, piemēram, identificēt svešus kuģus, komandēt vienības jūrā, nodrošināt mācību teritoriju, kā arī sniegt navigācijas praksi jauniem kadetiem un atbalstīt citas valsts organizācijas, it īpaši robežsardzi un policiju.

“Šis ir ļoti svarīgs līgums mums ļoti sarežģītā laikā, un mēs esam ļoti pateicīgi, ka Igaunijas valsts spēra tik drosmīgu soli un vērsās tieši pie vietējā ražotāja. Šāda veida pasūtījumi mums rada ļoti vērtīgu un nepieciešamu pieredzi, kas nākotnē ļaus piedalīties citu valstu aizsardzības nozaru iepirkumos, tādā veidā palielinot Igaunijas ražošanas un eksporta spējas,” sacīja “Baltic Workboats AS” valdes priekšsēdētājs Margus Vanaselja.

Patruļkuģu garums ir 18 metri, tiem ir daļēja ballistiskā aizsardzība un tie ir aprīkoti ar diviem 12,7 mm kalibra smagajiem ložmetējiem. Pēc nepieciešamības uz kuģa var izvietot tālvadības ieroču platformu. Patruļkuģu maksimālais ātrums pārsniedz 30 mezglus. Paredzēts, ka laivas tiks pabeigtas līdz šī gada beigām un Igaunijas Jūras spēki tās varēs izmantot jau 2021. gadā. Noslēgtā līguma vērtība ir 3,9 miljoni eiro.

Dalies ar šo ziņu