Lielvārdes bāze nākamgad plāno saņemt instrumentālo lidojumu sertifikātu

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv
Gaisa spēki
Foto: Foto: NBS Gaisa spēku arhīvs

Jau nākamgad Lielvārdes Gaisa spēku bāze plāno saņemt instrumentālo lidojumu sertifikātu, lai savā lidlaukā varētu uzņemt lielākos NATO valstu gaisa kuģus, tā sarunā ar portālu “Sargs.lv” atzina Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis.

Viņš stāstīja, ka nesen Gaisa spēku karavīri, iesaistot helikopteri Mi-17 piedalījās “Starptautiskās lidostas “Rīga”” rīkotajās katastrofu seku novēršanas mācībās, kurās simulēja militārā gaisa kuģa avāriju ar 15 cilvēku iesaisti un bīstamu kravu uz borta. Saskaņā ar mācību scenāriju pēc avārijas gaisa kuģī izcēlās ugunsgrēks, bija arī cietušie. Lidostas “Rīga” personāls mācībās pārbaudīja operatīvo dienestu sadarbību, kā arī gatavību glābšanas darbos. Savukārt gaisa spēki šajā procesā iesaistījās gan kā dalībnieki, gan novērotāji.

“Mēs nosūtījām savus cilvēkus uz šīm mācībām, lai gūtu pieredzi tādās jomās kā ugunsdzēsība, lidlauka operatīvo dienestu darbība un fiziskās drošības organizācija. Vairāki karavīri piedalījās un novēroja šo mācību procesu, gūstot pieredzi attiecīgajās jomās."
Gaisa spēki
Gaisa spēku komandieris
pulkvedis Viesturs Masulis

Viņš skaidroja, Gaisa spēkiem šāda pieredze ir vitāli nepieciešama, jo Lielvārdes bāzes attīstības plāns paredz tajā izveidot instrumentālo lidojumu spēju.

"Sertifikācija ir paredzēta uz nākamā gada septembrī, tāpēc mums jāīsteno mācības ārkārtas situāciju rīcībā, operatīvajā darbībā, izpildē un komandvadībā. Tādēļ arī šajās mācībās mēs mēģinājām iesaistīt visus šīs jomas cilvēkus. Lidosta “Rīga” bija pretimnākoša un ļāva mums kā novērotājiem gūt šīs zināšanas. Arī nākamgad mēs Lielvārdē plānojam šādas mācības. Visas zināšanas, ko mēs ieguvām šajās mācībās, mums nākotnē tādas ļaus rīkot arī pašiem,” sacīja Gaisa spēku komandieris.

Pulkvedis V. Masulis atzinīgi novērtēja sadarbību ar starptautisko lidostu “Rīga”. Tāpat viņš pozitīvi novērtēja līdzšinējo pieredzes apmaiņu dažādu katastrofu novēršanas mācību sagatavošanā un izspēlē, piebilstot, ka daudzas civilajā aviācijā izmantotās zināšanas pārņem arī Gaisa spēki.

Image
Gaisa spēki
Foto: Foto: NBS Gaisa spēku arhīvs
Foto: NBS Gaisa spēku arhīvs

Vaicāts par instrumentālo lidojumu sertifikāta nozīmi, Lielvārdes aviācijas bāzes attīstībā pulkvedis Masulis atzina, ka tas nepieciešams, lai no lidostas “Rīga” pārņemtu visu militāro gaisa kuģu apkalpi. Šobrīd Lielvārdē lielās lidmašīnas uzņemt nevar, jo nav saņemti attiecīgie sertifikāti. Līdz ko tie būs iegūti Lielvārdes bāze spēs apkalpot lidmašīnas jebkuros laika apstākļos un diennakts laikā, tādējādi atslogot gan lidostu “Rīga”, gan paverot iespēju Gaisa spēkiem iesaistīties dažādās plaša mēroga NATO mācībās ar sabiedroto gaisa kuģu iesaisti.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka, lai pārbaudītu lidostas “Rīga”, Nacionālo bruņoto spēku un valsts operatīvo dienestu gatavību sadarboties krīzes situācijā, lidostā “Rīga” naktī no 30. septembra uz 1. oktobri notika ārkārtas situāciju mācības, simulējot militārā gaisa kuģa avāriju. Mācību mērķis bija pārbaudīt sadarbības efektivitāti starp lidostas „Rīga”” krīzes likvidēšanas komandām, ārkārtas situācijā iesaistītajiem valsts operatīvajiem dienestiem un Nacionālo bruņoto spēku vienībām militārās aviācijas gaisa kuģa avārijas laikā.

Dalies ar šo ziņu