Aizvadītas ārkārtas situāciju mācības, simulējot militārā gaisa kuģa avāriju

Militārās mācības
Starptautiskā lidosta “Rīga”/Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: NBS Gaisa spēki

Lai pārbaudītu lidostas “Rīga”, Nacionālo bruņoto spēku un valsts operatīvo dienestu gatavību sadarboties krīzes situācijā, lidostā “Rīga” naktī no 30.septembra uz 1.oktobri notika ārkārtas situāciju mācības, simulējot militārā gaisa kuģa avāriju.

Mācību mērķis ir pārbaudīt sadarbības efektivitāti starp lidostas „Rīga”” krīzes likvidēšanas komandām, ārkārtas situācijā iesaistītajiem valsts operatīvajiem dienestiem un Nacionālo bruņoto spēku vienībām militārās aviācijas gaisa kuģa avārijas laikā. Saskaņā ar mācību scenāriju, avāriju uz lidostas skrejceļa nosēšanas laikā piedzīvo militārais helikopters ar 15 cilvēkiem un bīstamu kravu uz borta. Pēc avārijas gaisa kuģī izceļas ugunsgrēks, ir cietušie.

Nacionālo bruņoto spēku Apvienotais štābs uzvser - šāda apjoma ārkārtas situāciju mācības Nacionālajos bruņotajos spēkos sadarbībā ar lidostu “Rīga” notika pirmo reizi. Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir būtiski trenēt militāro vienību sasvstarpējo sadarbību ārkārtas situācijās, vienlaicīgi atbalstot civilās institūcijas. Bruņotie spēki pastāvīgi uztur vienību glābšanas spējas un trenē ārkārtas situācijas seku likvidācijas uzdevumus. Lai Nacionālie bruņotie spēki spētu ārkārtas situācijās saliedēti darboties ar civilajām institūcijām, sniedzot atbalstu ārkārtas situācijā nonākušam nacionālajam vai starptautiskajam, civilajam vai militārajam gaisa kuģim, mācību laikā glābšanas operācija tika veikta saskaņā ar NATO standartiem, starptautiskajiem un nacionālajiem normatīvajiem aktiem.

Mācību ietvaros tika pārbaudīta gan operatīvo dienestu sadarbība un rīcība, veicot glābšanas darbus un bīstamās vielas neitralizēšanu negadījuma vietā lidlaukā, gan arī cietušo aprūpe un negadījuma izmeklēšanas darbības. Mācībās piedalījās divas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un trīs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta brigādes, kā arī Nacionālo bruņoto spēku vienības, tostarp Gaisa spēki  ar helikopteru “Mi-17” un citi atbildīgie valsts dienesti. Statistu lomā iejutās Nacionālo bruņoto spēku karavīri.

Image
bilde
Foto: Foto: NBS Gaisa spēki
Foto: NBS Gaisa spēki

Mācības notika laikā, kad lidosta naktī ir slēgta lidojumiem, neietekmējot lidostas ikdienas darbību un neradot apdraudējumu apkārtējai videi.

“Ārkārtas situāciju vadība un koordinēta rīcība ir kritiskas un nepieciešamas spējas, kuras ir pamatakmens nepārtrauktai un sekmīgai lidlauka operacionālajai darbībai. Gaisa spēku un lidostas “Rīga” sadarbības ietvaros Gaisa spēki piedalās ārkārtas situācijas mācībās ne tikai kā atbalstošais elements, bet arī nosūta vairāku jomu speciālistus mācību novērošanai. Iegūtās prasmes un zināšanas ugunsdzēsības, fiziskās drošības un lidlauka operatīvo dienestu darbībā tiks izmantotas militārā lidlauka “Lielvārde” sertifikācijai lidojumiem atbilstoši instrumentālo lidojumu noteikumiem,” norāda Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku komandieris pulkvedis Viesturs Masulis.

Ārkārtas situāciju mācības ir svarīgas, lai pilnveidotu visu iesaistīto pušu gatavību reaģēt uz krīzes situāciju, ja tāda patiešām notiktu, tāpēc lidostā “Rīga” tās tiek organizētas regulāri, izspēlējot dažādus notikumu scenārijus. Iepriekš lidostas mācībās pārbaudīta dienestu gatavība reaģēt gan uz ugunsgrēku terminālī, gan terora aktu, gan bīstamas slimības gadījumu un dažādiem aviācijas negadījumiem. “Mācības ļauj pārbaudīt apziņošanas sistēmas, sadarbības mehānismus, dod pieredzi un zināšanas iesaistītajam personālam, kā arī ļauj identificēt posmus, kuros vēl nepieciešami uzlabojumi," uzsver lidostas "Rīga" valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

 

Dalies ar šo ziņu