Vācijas Aizsardzības ministrija paziņo par jaunu triecienšauteņu iegādi Bundesvēra vajadzībām

Tehnika un ekipējums
Sargs.lv/Warzone
MK556
Foto: Foto:C.G. Haenel

Vācijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka konkursā par jauno triecienšauteņu iegādi Bundesvēra vajadzībām uzvarējis uzņēmums “C.G. Haenel”, tādējādi pārtraucot “Heckler & Koch” 60 gadus ilgušo dominanci, ziņo portāls “The Drive”

Konkursā uzvarējusi 5.56 milimetru kalibra triecienšautene MK556, kuras dizains veidots pēc ASV Bruņoto spēku rīcībā esošās AR-15/M4 triecienšautenes dizaina principiem, tiesa iekļaujot gāzes virzuļa darbības mehānismu. Triecienšautenes pusautomātisko versiju CR223 jau lieto Vācijas policija. Tiesa, paredzams, ka “Heckler & Koch” apstrīdēs iepirkuma rezultātus, jo uzņēmuma piedāvātās triecienšautenes – HK416 un modulārā HK433 nav guvušas panākumus.

“Heckler & Koch” pārstāvis Jens Bodo Kohs informēja medijus, ka “Heckler & Koch” nav šaubu par HK 416 un HK433 kvalitāti, ko iepirkuma laikā arī apstiprinājis Bundesvērs, tāpēc uzņēmums izvērtēs rezultātu legālās detaļas. HK 416 un HK433 izmanto Francijas armijā un ASV Speciālajos operāciju spēkos.

Iepirkumu G-36 aizstāšanai Bundesvērs izsludināja 2017. gadā “Triecienšautenes sistēmas” (System Sturmgewehr) ietvaros. Bundesvērs plāno iepirkt 120 000 jaunas triecienšautenes par aptuveni 245 miljoniem eiro. Iepirkumu izludināja pēc toreizējās Vācijas aizsardzības ministres Urzulas fon der Leienas rīkojuma pēc tam, kad Vāciju pāršalca kritikas vilnis par pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu laikā iepirkto G-36 triecienšauteņu atbilstību un kvalitāti.

Lai arī izmeklēšanā, kas sekoja skandālam, neatklājās pierādījumi G-36 triecienšauteņu darbības problēmām karstā klimatā, izkristalizējās virkne citu trūkumu, uz ko norādīja karavīri, it īpaši par darbību putekļainā un karstā vidē. Iepirkums noteica, ka jaunajām triecienšautenēm jābūt 5.56 x 45 NATO vai 7.62 x 51 NATO kalibra ar maināmiem dažāda garuma stobriem. Ierocim jābūt vienlīdz ērti lietojamam gan no kreisā, gan labā pleca un tā svars bez optikas un magazīnas nevar pārsniegt 3.6 kg. Ierocim jāiztur vismaz 30  000 šāvieni, tā stobram 15 000, izmantojot parasto munīciju, vai 7500 ar bruņusitējmunīciju, kā arī jābūt pievienojamam durklim, klusinātājam, cilindriskajai magazīnai un divkājim.

“C.G. Haenel” ir relatīvi mazs uzņēmums no Tīringenes, kas dibināts 1840. gadā, kas Aukstā kara laikā Vācijas Demokrātiskās republikas vajadzībām ražoja AK sistēmas triecienšautenes, savukārt pēc Vācijas atjaunošanas savu darbību atjaunoja 2008. gadā. Bundesvērs jau izmanto uzņēmuma ražoto G-29 snaiperšauteni.

Dalies ar šo ziņu