Latvijas bruņoto spēku basketbolistes NATO SHAPE turnīrā iegūst pirmo vietu, vīriešu komanda - trešo

Sports
Sargs.lv
NATO SHAPE
Foto: NBS sieviešu basketbola izlase NATO SHAPE basketbola turnīrā izcīna 1. vietu/Foto no komandas arhīva

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sieviešu basketbola komanda NATO Augstākās sabiedroto pavēlniecības Eiropā (NATO SHAPE) rīkotajā basketbola turnīrā Beļģijas pilsētā Monsā spraigā cīņā ar rezultātu 64 pret 63 finālā uzvarēja Francijas vienību, pirmo reizi šajās prestižajās sacensības izcīnot pirmo vietu. Tikmēr NBS Sporta kluba vīriešu basketbola komanda šogad ierindojās trešajā vietā. Kā “Sargs.lv” atzīst sieviešu basketbola komandas kapteine un kapteine arī pēc dienesta pakāpes Ieva Jordane-Liflande, lai arī visu spēli francūzietes bija vadībā pat ar padsmit punktu pārsvaru, pēdējās četrās spēles minūtēs latvietes pārsvaru atguva, gūstot arī izšķirošos punktus.

Šis ir jau ceturtais gads, kopš NATO SHAPE rīkotajā basketbola turnīrā piedalās arī NBS sieviešu basketbola izlase. Godalgotas vietas tā guvusi jau iepriekš – pirmajā dalības gadā ieņemot 3. vietu, 2019. gadā, tikai ar diviem punktiem piekāpjoties Francijas izlasei, paliekot otrajā vietā, un pērn atkal izcīnot bronzas medaļu.

Image
NATO SHAPE
NBS sieviešu basketbola izlase NATO SHAPE basketbola turnīrā izcīna 1. vietu.

Kapteine I. Jordane-Liflande atzīst – šī bija iespēja beidzot nonākt uz augstākā goda pjedestāla un izcīnīt pirmo vietu.

“Pēdējās četrās spēles minūtēs uzsākām ļoti labu uzbrukumu un aizsardzību. Meitenes iemeta visus savus metienus, savukārt francūzietes vairs īsti neko nevarēja iemest,” viņa saka, piebilstot, ka komandas veiksmes pamatā, pirmkārt, ir laba trenere, kura katrai spēlētājai atrast viņas vietu laukumā.

NBS sieviešu basketbola komandas trenere ir Ieva Kūlīte, kura šajā turnīrā spēlēja arī pati. Komandā pārsvarā ir profesionālā militārā dienesta karavīri, kā arī dažas spēlētājas, kuras dien Zemessardzē vai ir civilā dienesta darbinieces bruņoto spēku struktūrās.

Image
NATO SHAPE
NBS sieviešu basketbola izlase NATO SHAPE basketbola turnīrā izcīna 1. vietu. Kapteine I. Jordane-Liflande (attēlā pa labi) kopā ar komandas spēlētāju Vivitu Morusu. Foto no komandas arhīva.
“Viens no galvenajiem veiksmes faktoriem ir treneres gudrība visās detaļās, spēja veidot komandu kā vienotu veselumu. Tāpat vairākas no mums jau bijām piedzīvojušas sāpīgu zaudējumu Francijai finālā 2019. gadā, kad viņu uzvaru izšķīra tikai divi punkti. Vēlme cīnīties un uzvarēt, kā arī līdzjutēju atbalsts šoreiz palīdzēja uzvarēt,” saka kapteine Ieva Jordane-Liflande.

Pati Ieva pēc pārējo komandu balsojuma ieguva arī turnīra vērtīgākās spēlētājas titulu, par ko esot īpašs pārsteigums un gandarījums.

Image
 NATO SHAPE
NBS sieviešu basketbola izlase NATO SHAPE basketbola turnīrā izcīna 1. vietu.

Nu jau vairākus mēnešus kapteine I. Jordane-Liflande dienesta pienākumus pilda NATO vadītajā miera uzturēšanas operācijās KFOR Kosovā, un ir Latvijas kontingenta Kosovā komandiera vietniece. Zinot, kad notiks NATO SHAPE basketbola turnīrs, viņa jau laicīgi ieplānojusi atvaļinājumu, lai kopā ar komandu varētu tajā piedalīties.

Tāpat viņa atzīst – lai nezaudētu basketbola spēles iemaņas, pie katras izdevības trenējas arī, esot dienestā Kosovā.

“Treniņu iespējas Kosovā bija ierobežotas, bet, kad bija iespējams, tad atbilstoši treneres dotajiem norādījumiem gatavojos individuāli," saka Ieva.
Image
 NATO SHAPE
NBS sieviešu basketbola izlase NATO SHAPE basketbola turnīrā izcīna 1. vietu.

Viņa neslēpj – ar katru gadu NATO Augstākās sabiedroto pavēlniecības Eiropā organizētajā basketbola turnīrā piedalās arvien spēcīgākas citu valstu komandas, tāpēc nākamā gada izaicinājums ir – šo pirmo vietu arī noturēt, kas, kā viņa atzīst, bieži vien mēdz būt grūtāk nekā to izcīnīt.

Image
NATO SHAPE
NBS sieviešu basketbola izlase NATO SHAPE basketbola turnīrā izcīna 1. vietu.

Latvijas NBS sieviešu izlase NATO SHAPE rīkotajā basketbola turnīrā pirmo reiz piedalījās 2018. gadā. Tolaik basketbola vienības kodolu veidoja Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetes, taču, lai spēkus pastiprinātu, komanda pieaicināja arī spēcīgākās profesionālā militārā dienesta un Zemessardzes basketbolistes.

Image
NATO SHAPE
NBS sieviešu basketbola izlase NATO SHAPE basketbola turnīrā izcīna 1. vietu.

NATO SHAPE Starptautiskais basketbola turnīrs pirmo reizi norisinājās 1960. gadā, un Latvijas bruņoto spēku vīriešu izlase pirmo vietu ir izcīnījusi vairākkārt – gan 2011., gan 2019. gadā.

Taču 2022. gada turnīrs paliks vēsturē ar faktu, ka tajā pirmo reizi uzvarēja arī NBS sieviešu basketbola komanda.

Dalies ar šo ziņu