Latvijas bruņoto spēku basketbolistes NATO SHAPE turnīrā izcīna trešo vietu

Sports
Sargs.lv
Latvijas NBS basketbolistes NATO SHAPE turnīrā izcīna trešo vietu
Foto: Foto: Vivitas Morusas personīgais albums

Savu fizisko sagatavotību un lielisko sniegumu NATO Augstākās sabiedroto pavēlniecības Eiropā (NATO SHAPE) rīkotajā basketbola turnīrā Beļģijas pilsētā Monsā aizvadītajā nedēļā pierādījušas Nacionālo Bruņoto Spēku Sporta kluba basketbola komandas meitenes. Septiņu komandu konkurencē mūsu meitenes ieguva bronzas medaļas.

Šogad notikušajās sacīkstēs Nacionālo bruņoto spēku (NBS) sieviešu basketbola izlases pamatu veidoja spēlētājas no Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes (SzS MKBde), Zemessardzes un Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA).

NBS Sporta klubs ar savu vīriešu un sieviešu izlasi NATO SHAPE rīkotajās ikgadējās sacīkstēs piedalās kopš 2018. gada. Kopš tā laika audzis visu komandu profesionālais līmenis. 

Spēcīga konkurence bija arī šogad, jo mūsu meitenēm pretim stājās komandas no ASV, Beļģijas, Francijas, Nīderlandes, Lielbritānijas, kā arī NATO SHAPE veidotā sieviešu izlase.

NBS sieviešu basketbola komandas dibinātāja un kapteine Ieva Jordane-Liflande uzsver, ka šogad turnīrā visas komandas bijušas spēcīgas. Tomēr vislielākais gandarījums ir par Latvijas izlases meiteņu cīņas sparu un atdevi laukumā. To novērtēja gan pretinieku komandas spēlētāji, gan treneri. Visi kā viens atzīst – lai cik spēcīga nebūtu kāda no konkurējošajām NATO valstu bruņoto spēku sporta klubu komandām, spēlēt pret Latvijas izlasi allaž neesot viegli.

Lai gan NATO SHAPE turnīrs bija ieplānots 2020. gadā, Covid-19 pandēmijas dēļ tas tika atcelts. Izaicinājumu spēlētājām netrūka arī pašu mājās. Pēdējos divus gadus basketbola spēļu sezonas Latvijā nevarēja notikt, kas nozīmē, ka spēlētājām iztrūka pilnvērtīga spēļu pieredze, portālam “Sargs.lv” stāsta NBS Sporta kluba basketbola izlases spēlētāja Vivita Morusa. Ikdienā viņa ir NBS civilā darbiniece, bet brīvajā laikā - Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljona zemessarde. Viņa atzīst, lai pilnvērtīgi sagatavotos turnīram, katrai spēlētājai savu fizisko sagatavotību un spēles taktiku nācās attīstīt individuāli, tomēr ieguldītais darbs galu galā nesis augļus. 

Vaicāta par pieredzi šā gada turnīrā, Vivita īpaši izceļ to atbalstu Latvijas komandai, kādu tai snieguši Beļģijā dzīvojošie latvieši.

“Gods būt latvietei! Gods pārstāvēt Latviju! Ar vārdiem, ar darbiem. Šādi sasniegumi iekrāso mūsu satraukto ikdienu, un mīlestībā pret savu zemi un tautu ir gandarījums izcelt Latvijas vārdu plašāk. Īpaši laikā, kad notiek hibrīdkarš, ir svarīgi veicināt latviešu kopības sajūtu,” saka V.Morusa.

Tāpat lielu atbalstu komandas sagatavošanā sniedza SzS MKBde un tās komandieris - pulkvedis Sandris Gaugers, kā arī Ādažu Sporta centra vadītāja Dacei Kurpniece.

Image
basketbols
Foto: Foto no V. Morusas personīgā arhīva
Foto no V. Morusas personīgā arhīva

Latvijas NBS sieviešu izlase NATO SHAPE rīkotajā basketbola turnīrā pirmo reiz piedalījās 2018. gadā.  Tolaik Latvijas NBS sieviešu basketbola vienības kodolu veidoja NAA kadetes, taču, lai spēkus pastiprinātu komanda pieaicināja arī spēcīgākās profesionālā dienesta un Zemessardzes basketbolistes. Jau pirmajā gadā sacensībās tikusi izcīnīta 3. vieta.  Savukārt 2019. gadā sieviešu komandas sastāvs tika pastiprināts un mūsu meitenes jau spēlējušas finālā, kur tikai ar divu punktu pārsvaru nācās piekāpties titulētajai Francijas izlasei.

Dalies ar šo ziņu