"Support Azov Latvija" kopējā palīdzība kopš kara sākuma sasniedz gandrīz vienu miljonu eiro

Sabiedrība
Sargs.lv
Support Azov Latvija komanda Kijivā
Foto: Support Azov Latvija

Investīciju kompānijas “Prudentia” valdes priekšsēdētājs un aktīvs 1. Rīgas brigādes 17. kaujas atbalsta bataljona vecākais zemessargs Kārlis Krastiņš ir kļuvis par labdarības fonda "Support Azov Latvija" kodolu. Šī iniciatīva, kas sākās 2014. gadā kā reakcija uz Krievijas militāro uzbrukumu Ukrainai, ir kļuvusi par nopietnu atbalsta kustību Ukrainas Bruņoto spēku Trešai Atsevišķai Triecienbrigādei. Šī gada janvārī fonds "Support Azov Latvija" nogādāja Ukrainas karavīriem palīdzību 110 000 eiro vērtībā un kopš kara sākuma kopā snieguši palīdzību gandrīz miljona eiro vērtība.

“Support Azov Latvija” ir privātā iniciatīva, kurā apvienojušies cilvēki gan no Zemessardzes, gan profesionālā dienesta. Kā intervijā portālam “Sargs.lv” stāsta Kārlis Krastiņš viņa komandas kodolu veido četri seši cilvēki, kas ikdienā nodarbojas ar nepieciešamo palīdzības nodrošināšanu Ukrainai, izmantojot savus privātos sakarus Ukrainas Bruņotajos spēkos.

Savukārt vēl aptuveni 150 atbalstītāji iesaistās epizodiski. “Vajag aizbraukt ar mašīnu līdz Ukrainas – Polijas robežai, vajag atrast degvielas piegādes rezerves. Vienmēr kāds pieslēdzas, ja kaut kas ir nepieciešams,” stāsta K. Krastiņš.

Image
Nogādātā palīdzība Ukrainas karavīriem
Foto:Support Azov Latvija
“Pārsvarā visa palīdzība, ko mēs organizējam aiziet šai brigādei, bet mēs arī palīdzam un sadarbojamies ar citām Ukraiņu vienībām un, protams, palīdzam arī latviešiem, kuri kā brīvprātīgie, vai nu palīdz, vai nu karo plašajā Ukrainas frontē,” skaidro K. Krastiņš.

K.Krastiņš un viņa komanda regulāri dodas uz Ukrainu, lai nodrošinātu palīdzību tieši frontes līnijā. Viņu pēdējais brauciens bija janvāra sākumā gandrīz desmit dienu garumā, kura laikā komanda nobrauca aptuveni 5000 kilometrus, no Ukrainas frontes līnijas dienvidiem līdz austrumiem.

Tika piegādāti četri apvidus automobiļi, divi termālie droni, 15 kolimatori, 6 nakts/termo redzamības tēmekļu komplekti, somas, zābaki, medicīna Ukrainas bruņoto spēku 3. atsevišķai triecienbrigādei, kā arī vairākas no šīm lietām tika nodotas latviešiem, kas karo dažādās Ukrainas bruņoto spēku vienībās. AS “Latvijas Finiera” noziedotais lieljaudas ģenerators tika nodots Latvijas Goda konsulam Slovjanskā Oleksandram Pavenko, kas vēlāk tiks uzstādīts kādā mācību iestādē.  Kopējā palīdzības summa, kā atklāj K. Krastiņš, bija aptuveni 110 000 eiro vērtībā.

Video file
Latvijas Goda konsula Slovjanskā Oleksandra Pavenko pateicība par atbalstu. Video: Support Azov Latvija

“Mēs piegādājam tās preces, kuras legāli var nopirkt jebkurš Latvijas pilsonis veikalā vai internetā. Tās visas ir parastas civilās preces, kuras nepieciešamas arī armijai, sākot ar apģērbu beidzot ar dažādiem droniem, nakts redzamības, termoredzamības tēmekļiem. Mēs, protams, esam gudri un zinām, kur to visu var nopirkt lētāk un zinām, kādi ir labākie piegādes ceļi,” intervijā “Sargs.lv” atzīst Kārlis Krastiņš.

Viņš stāsta, ka “Support Azov Latvija” saņem rakstveida pieprasījumus no konkrētām armijas vienībām. Tad fonds noskaidro, kur iegādāties šīs preces par labāko cenu un pēc iespējas īsākā laikā. “Mēs principā šīs preces ar citu pārvadātāju palīdzību nogādājam līdz noliktavām, piemēram, Ļvivā. Vai arī mēs paši šīs preces vedam līdz konkrētām armijas vienībām,” skaidro K. Krastiņš.

Lai gan svarīga ir materiālā palīdzība, taču  vienlīdz nepieciešams ukraiņiem frontes līnijā ir arī emocionālais atbalsts. “Mums bija tāds gadījums, ka cilvēks noziedoja sešus tūkstošus eiro, termālā drona iegādei. Mēs šim cilvēkam no pašas vienības bataljona komandiera atsūtījām video, kur viņš saka lielu paldies,” atminas K. Krastiņš.

Image
Support Azov Latvija nogādāta palīdzība Ukrainas karavīriem
Foto: Support Azov Latvija
“Mēs mazā Latvija lielajā bildē, kurā ir daudz lielākas valstis ar daudz lielāku finansējumu Ukrainai, piemēram, ASV vai Vācija, esam iemantojuši svarīgu vietu Ukraiņu sirdīs. Latviešus un baltiešus ukraiņi jau pazīst un pat zina dažus mūsu valodas vārdus, jo mēs tiešām esam aktīvi un tiešām masveidīgi savā atbalstā,” norāda K. Krastiņš.

Viņš arī atzīst, ka svarīgākais, ar ko “Support Azov Latvija” komanda lepojas, ir emocionālās saiknes veidošana ar karavīriem. Kad viņi ierodas tuvu frontes līnijai, lai nogādātu nepieciešamo palīdzību, viņi tur arī papusdieno ar karavīriem, pastāsta, kaut ko, kas nav saistīts ar karu, kā iet Latvijai, kā pašiem komandas puišiem sokas, jo, kā uzsver K. Krastiņš, cilvēciskās sarunas dažreiz ir tikpat svarīgas kā aizvestā fiziskā palīdzība.

Tālākajā savā ceļa punktā Limanā viņi satika arī latviešu mediķi Sarmīti Cīruli, kas kļuva par 2023. gada Eiropas cilvēku Latvijā ar savu pašaizliedzīgo darbu Ukrainas armijā, kā brīvprātīgo bataljona "Karpatska Sič" galvenā mediķe.

Image
"Support Azov Latvija" tikšanās ar Sarmīti Cīruli.
"Support Azov Latvija" tikšanās ar Sarmīti Cīruli. Foto: Support Azov Latvija
“Mēs bijām aizbraukuši pietiekami tālu, Donbasā līdz frontes līnijai un Sarmīte bija atbraukusi pēc dažām lietām, ko bijām aizveduši. Tas patiesi bija priecīgs moments, dzirdēt latviešu valodu, kaut kur tur, diezgan tuvu frontei, kur tā nav katru dienu dzirdama un izmantojama. Tas emocionāli uzlādēja gan mūs, gan ukraiņus pie frontes,” savā priekā dalās K. Krastiņš.

Kad 2022. gada februāra Krievija uzsāka pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai, "Support Azov Latvija" savu atbalstu Ukrainai sistematizēja un tas kļuva par nopietnu darbu. Tagad viņi ir kļuvuši par oficiālo sadarbības partneri Ukrainas labdarības fondam "Support Azov". Fondam ir cieša saikne ar Trešo atsevišķo triecienbrigādi, kurā ir daļa no “Azov” karavīriem. Lielākā daļa no organizētās palīdzības nonāk tieši šai brigādei, taču atbalsts tiek sniegts arī citām Ukrainas vienībām.      

“Support Azov Latvija” kustības neatņemams partneris ir Biedrība Labdarības lapa, kas palīdz centralizēti apkopot saņemtos cilvēku un uzņēmēju ziedojumus. Vairāk par iespēju ziedot fondam, lai palīdzētu Ukrainas aizstāvjiem atbrīvot zemi no okupantiem, lasi šeit.

Dalies ar šo ziņu