Ukrainas bērni iepazīst Latviju Mehanizētās kājnieku brigādes rīkotajā vasaras nometnē

Sabiedrība
Judīte Zusmane/SzS MKBde KNB kapelāne
Vasaras nometne Ukrainas bērniem "Vienotībā spēks 2023"
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

No 31. jūlija līdz 5. augustam norisinājās NBS Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes organizētā vasaras nometne “Vienotībā spēks 2023”, kas bija paredzēta ukraiņu bērniem no Ukrainas, kuru vecāki cīnās par savas valsts neatkarību. Nometnes mērķi bija iepazīstināt ukraiņu pusaudžus ar Latvijas dabu, kultūru un vēsturi sniegt atpūtas iespējas ar sporta, kultūras un radošo nodarbību un aktivitāšu palīdzību un stiprināt pusaudžu patriotismu pret savu dzimteni. Nometnē šovasar piedalījās 35 bērni un 4 pieaugušie, un par tās norises vietu bija izvēlēts atpūtas centrs “Ērgļa spārni” Bukultos.

Darbu pie nometnes plānošanas Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde sāka iepriekšējā gada beigās. Ideja par tās nepieciešamību radās pēc brigādes vadības viesošanās sadarbības brigādēs Ukrainā. Nometnes idejai topot skaidrai, sākās darbs pie finanšu piesaistes, uzrunājot karavīrus brigādē.

Īpaši dedzīgi par ideju iestājās sabiedroto karavīri, un gada sākumā ar viņu iesaisti notika labdarības maršs “Dancon March Latvia 2023”, kurā saziedotie līdzekļi pilnā mērā tika veltīti nometnes organizēšanai. Būtisku finansiālu atbalstu sniedza arī Ādažu karavīru klubs un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā karavīru klubs.

Nometnes sagatavošanas darbus veica nometnes brīvprātīgo komanda, kurā ietilpa Sauszemes spēku Mehanizētās brigādes karavīri un Zemessardzes Studentu kājnieku bataljona zemessargi. Tā izrādījās veiksmes atslēga, kas uzturēja nometnes garu sirsnīgu, vienlaikus saglabājot augstu profesionalitātes līmeni. Atbalstu sniedza gan brigādes štābs, gan Mehanizētās kājnieku brigādes bataljoni un citas struktūrvienības, kā arī daudzi privātie atbalstītāji, kas palīdzēja, piemēram, ar nometnes dalībnieku ēdināšanu.

Image
Vasaras nometne Ukrainas bērniem "Vienotībā spēks 2023"
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Nometnes pirmajā dienā bērni mākslinieces vadībā ar savām rokām radīja unikālus mākslas darbus, gleznojot uz stikla. Šos darbus nometnes bērni pēcāk dāvināja nometnes viesiem un visiem labvēļiem, kurus satika nometnes laikā. Turpmākās nometnes dienas tematiski tika pakārtotas četriem dabas elementiem – ugunij, ūdenim, gaisam un zemei.

Uguns dienas gaitā bērni radīja savus ritmu instrumentus, satikās ritmā un mūzikā. Papildus tam nometnes instruktori bija sagatavojuši pārbaudījumiem pilnu šķēršļu trasi, bet vēlāk nometni apmeklēja VUGD Ērgļu iecirkņa ugunsdzēsēji, kas bērniem atgādināja par atbildību, rīkojoties ar uguni, kā arī deva iespēju iemēģināt ugunsdzēsēja ekipējumu.
Image
Vasaras nometne Ukrainas bērniem "Vienotībā spēks 2023"
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Tālāk sekoja Ūdens diena, kuras laikā bērniem bija iespēja baudīt izpriecas ūdens atrakciju parkā. Tikmēr Gaisa stihijai veltītā diena aizritēja NBS Gaisa spēku bāzē Lielvārdē, kur bērni varēja iepazīt Gaisa spēku rīcībā esošos lidaparātus un ieroču sistēmas un satikties ar fonda “Namejs” rīkotās nometnes bērniem, kā arī tikt pie kārotajām sabiedroto spēku karavīru uzšuvēm. Atceļā tika apmeklēta arī Cēsu viduslaiku pils, kur Ukrainas bērni iepazinās ar pils vēsturi un Latvijas valsts karoga dzimšanas stāstu.

Image
Vasaras nometne Ukrainas bērniem "Vienotībā spēks 2023"
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde
Nometnes tematiskā programma noslēdzās ar Zemes dienu, kuras laikā nometnē ciemojās sabiedroto karavīri no Kanādas kontingenta, kas bērnus priecēja ar atvesto putu slidkalniņu. Notika arī virves vilkšanas sacensības un iespēja izmēģināt spēkus viduslaiku cīņu restaurācijā, darbojoties ar viduslaiku bruņām un zobeniem, ko nometnes dalībniekiem sarūpēja Vēstures izpētes un atveidošanas biedrība “Freigarde”.
Image
Vasaras nometne Ukrainas bērniem "Vienotībā spēks 2023"
Foto: Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Nometnes “Vienotībā spēks 2023” rīkotāji izsaka pateicību NBS komandierim ģenerālleitnantam Leonīdam Kalniņam, Aizsardzības ministrijas 1. ranga Aizsardzības atašejam Ukrainā un Moldovā pulkvedim Aleksandram Holmanovam, Valsts aizsardzības un patriotisma fondam “Namejs” priekšsēdētājam atvaļinātajam ģenerālleitnantam Raimondam Graubem, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes līdzšinējam komandierim pulkvedim Sadrim Gaugeram, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes štāba priekšniekam pulkvedim Igoram Harlapenkovam un līdzšinējam Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes virsseržantam, galvenajam virsseržantam Arvim Muceniekam par atbalstu nometnes realizēšanā.

Tāpat nometnes organizētāji pauž pateicību par finansiālu atbalstu Ādažu karavīru klubam, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā karavīriem, bet par organizatorisku palīdzību izsaka pateicību Militārajai policijai, NBS Gaisa spēkiem, NBS Kapelānu dienestam, Zemessardzes Studentu bataljonam un citiem atbalstītājiem no militārajām un privātajām struktūrām.

Dalies ar šo ziņu