Dānijas karavīri labdarības maršā savāktos līdzekļus dāvina bez vecāku gādības palikušajiem bērniem

Sabiedrība
Sargs.lv
Dānijas karavīri
Foto: Dānijas karavīru ziedojums ģimenes mājai "Kauguri"/Foto: Artis Veigurs/Jūrmalas dome

Aptuveni divpadsmit tūkstoši eiro – tik liela summa tika savākta Latvijā izvietotā Dānijas kontingenta divos organizētajos labdarības pārgājienos jeb maršos “DANCON March”, kas augustā un oktobrī norisinājās Ādažu militārās bāzes apkārtnē. Šī ir sena Dānijas karavīru tradīcija – organizēt 25 kilometru garu maršu teju ikvienā valstī, kurā viņi dien starptautiskās operācijas laikā. Pārgājienos par ziedojumu piedalījās gan paši dāņi, gan Latvijas bruņoto spēku, gan Ādažos izvietotās NATO kaujas grupas karavīri –  kopā vairāk nekā 2000 dalībnieku no 13 NATO valstīm. Karavīru savāktais ziedojums vienmēr tiek novirzīts labdarības mērķiem, šoreiz gan konkrētu naudas summu, gan arīdzan nepieciešamās saimniecības un sporta preces saņēma bez vecāku gādības palikušie bērni un jaunieši no trīs centriem Latvijā – Daugavpils ģimenes mājas “Pīlādzis”, bērnu un jauniešu mājas "Sprīdītis" un Rīgas pašvaldības Bērnu un jaunatnes centra struktūrvienības “Ziemeļi”.

Katra no šīm iestādēm, kurā dzīvo bērni un jaunieši, kas palikuši bez vecāku gādības, saņēma čeku par 1500 eiro, kā arī bērniem un jauniešiem tik ļoti nepieciešamās lietas. Kādā no ģimenes mājām tie bija matrači, teltis un guļammaisi, lai bērni varētu doties pārgājienos, citā atkal bija lūgums pēc sporta ekipējuma – futbola bumbām un basketbola groza. Tāpat ģimenes māju iemītnieki priecājās arī par uzdāvātajiem skrejriteņiem, virtuves piederumiem – katliņiem un blenderi, bet meitenes turpmāk varēs matus žāvēt ar jaunu matu fēnu.

Image
Dānijas karavīri
Dānijas karavīru ziedojums ģimenes mājai "Kauguri". Foto: Artis Veigurs/Jūrmalas dome

Kā norāda bērnu un jauniešu mājas "Sprīdītis" vadītāja Sarmīte Grope, viņas vadītajā iestādē dzīvo pārsvarā puikas, tāpēc viņi bijuši ļoti priecīgi par karavīru apmeklējumu un guvuši līdz šim nebijušu pieredzi.

Viņa atzīst – nav noslēpums, ka šajā un arī citos centros aprūpes personāls pārsvarā ir sievietes, tāpēc puišiem bijis interesanti un vērtīgi pakomunicēt ar vīriešiem, turklāt vēl karavīriem. Kopā uzspēlētas arī spēles ar bumbu, un Dānijas karavīri iepazīstinājuši ar savu ikdienu Latvijā, kā arī sausās uzturdevas pakas saturu.

Image
Dānijas karavīri
Dānijas karavīru ziedojums ģimenes mājai "Kauguri". Foto: Artis Veigurs/Jūrmalas dome
“Bērni ir sajūsmā arī par dāvanām, katram tika piemeklēts tas, par ko viņš bija izteicis vēlēšanos. Tāpat ir arī kopīgās dāvanas – teltis un guļammaisi, ko mēs varēsim izmantot pārgājienos. Finansiālo atbalstu plānojam izmantot kopīgai ekskursijai ārpus Jūrmalas,” viņa stāsta, piebilstot, ka ģimenes mājas iemītnieki par militāro dienestu ieinteresējušies tiktāl, ka nākamajā nedēļā plāno doties uz atvērto durvju dienu Ādažu bāzē, lai ar karavīra ikdienu iepazītos tuvāk.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka pirmais Latvijā izvietoto Dānijas kontingenta karavīru organizētais maršs “DANCON March” ar mērķi vākt ziedojumus labdarībai notika šī gada 21. augustā Ādažu militārās bāzes apkārtnē.

Image
dancon
Latvijā izvietoto Dānijas kontingenta karavīru organizētais “DANCON March” ar mērķi vākt ziedojumus labdarībai. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Tas bija aptuveni 25 kilometru garš izturības gājiens, kura laikā dalībnieki uz pleciem nesa arī 10 kilogramus smagu mugursomu. Galvenais noteikums – dalībniekam šis attālums ir jānoiet vismaz astoņās stundās, kas ir laika limits, kurā jāiekļaujas.

Latvijā “DANCON March” maršs norisinājās pirmo reizi, taču pavisam pirmais dāņu organizētais gājiens, kura laikā tika vākti ziedojumi labdarībai, norisinājās Kiprā jau pirms 50 gadiem. Šo 50 gadu laikā līdzīgi labdarības pārgājieni organizēti jau 15 valstīs, līdz ar to Latvija šogad kļuva par sešpadsmito valsti, kur tāds notika.

Image
DANCON
Latvijā izvietoto Dānijas kontingenta karavīru organizētais “DANCON March” ar mērķi vākt ziedojumus labdarībai. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Kā norādīja Latvijā izvietotā Dānijas kontingenta komandieris pulkvežleitnants Antons Dinsens-Andersens, šī ir sena un laba Dānijas karavīru tradīcija, jo tādējādi tiek atbalstīta tās valsts sabiedrība, kurā tobrīd Dānijas kontingents ir izvietots.

Izrādās, vairāki Latvijas karavīri šajā dāņu rīkotajā labdarības maršā jau reiz ir piedalījušies, savulaik pildot dienesta pienākumus NATO vadītajā starptautiskajā operācijā KFOR Kosovā, kur dien arī Dānijas bruņoto spēku karavīri.

Tāpat šāds pārgājiens ar apgrūtinājumu – somu uz pleciem – ir arī labs veids, kā sabiedroto valstu karavīriem iepazīt Ādažu apkārtni un sadraudzēties ar Latvijas bruņoto spēku pārstāvjiem.

Image
Dānijas karavīri
Dānijas karavīru ziedojums ģimenes mājai "Kauguri"/Foto: Artis Veigurs/Jūrmalas dome

Pirmajā maršā piedalījās aptuveni 1100 dalībnieki no 13 NATO valstīm. Gājiena dalības maksa ir ziedojums, turklāt katram “DANCON March” gājienam tiek izgatavota arī īpaša piemiņas medaļa.

Savukārt šī gada 9. oktobrī Ādažu militārās bāzes apkārtnē tika rīkots arī otrais labdarības  marš “DANCON March”, kurā piedalījās aptuveni 1200 dalībnieki no 13 NATO valstīm.

Image
Dānijas karavīri
Dānijas karavīru ziedojums ģimenes mājai "Kauguri"/Foto: Artis Veigurs/Jūrmalas dome

Dānijas kontingents Latvijā izsaka pateicību arī sabiedriskā labuma biedrībai “Taureņa efekts”, ar kuras palīdzību tika atlasītas tās trīs iestādes, kuras par labdarības pārgājienos savāktajiem līdzekļiem šoreiz tika pie finansiāla atbalsta un dāvinājuma.

“Ar šo ziedojumu mēs vēlamies atgriezt sabiedrībai atpakaļ daļu mums sniegtās viesmīlības. Es ļoti ceru, ka mūsu ziedojums bērniem un labdarības organizācijām radīs prieku un laimi,” tā Dānijas kontingenta komandieris pulkvežleitnants Antons Dinsens-Andersens.
Image
Dānijas karavīri
Dānijas karavīru ziedojums ģimenes mājai "Kauguri"/Foto: Artis Veigurs/Jūrmalas dome

Jau ziņots, ka aprīlī Latvijā ieradās pirmie Dānijas Karalisko bruņoto spēku 1. brigādes karavīri, demonstrējot Dānijas apņēmību sniegt ieguldījumu NATO austrumu flanga aizsardzībā un stiprināšanā.

Image
Dānijas karavīri
Foto: Artis Veigurs/Jūrmalas dome

Dānijas karavīri ir izvietoti Ādažu bāzē un integrēti Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes sastāvā. Uzturēšanās laikā Latvijā Dānijas karavīri piedalās arī kopīgos treniņos un mācībās ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un citu sabiedroto valstu vienībām.

Dalies ar šo ziņu