“Vīriešu valsts” – Krievijas tiešsaistes naida apvienība, kas atbalsta Vladimira Putina karu

Sabiedrība
Sargs.lv/Bellingcat
"Vīriešu valsts" biedri ar karogiem
Foto: bellingcat.com

Lai gan šī kustība Krievijas varasiestādēm būtu noderīga savu mērķu sasniegšanai, pat tām “Vīriešu valsts” šķita pārāk radikāla. Līdz ar to Krievijas tiesa šo apvienību aizliedza un atzina par ekstrēmistiem 2021. gada oktobrī. Neskatoties uz to, “Vīriešu valsts” (Male state) – tiešsaistes rasistu, homofobu un pret sievietēm vērsta naidīga banda, ko pagājušajā gadā izmeklēja pētnieciskais žurnālistikas centrs “Bellingcat” – ir saglabājusi ievērojamu sekotāju skaitu un spējusi kļūt par skaļu un zemisku Krievijas 2022. gada iebrukuma Ukrainā veicinātāju tiešsaistes vidē, raksta “Bellingcat”.

Līdz ar Krievijas diktatora Vladimira Putina paziņojumu, ka viens no viņa valsts militārās darbības mērķiem ir Ukrainas “denacifikācija”, arī “Vīriešu valsts” sociālo mediju kanālos regulāri parādās zemiski antisemītiski ieraksti un aicinājumi nogalināt Ukrainas līderus. 

“Bellingcat” iepriekšējā izmeklēšanā aprakstīja – šīs bandas desmitiem tūkstošu vīriešu biedru cīnās pret visu, ko viņi uztver kā draudu Krievijai. Savu naidu viņi īsteno galēji labējā ideoloģijā, ko “Vīriešu valsts” raksturo kā “nacionālo patriarhātu”, un to visu neoficiāli vada kāds koledžu pametis Vladislavs Pozdņakovs.

Lai gan šī kustība nav gluži neonacistiska, ierakstos, kas iepriekš publicēti “Vīriešu valsts” kanālos un “Bellingcat” identificētajās tērzētavās, ir ietvertas atsauces uz neonacistu lietotiem terminiem. Tie ietver ciparu kodu “1488” un terminu “untermensch” (tulk. no vācu val.: zemcilvēks) – vārdu, ko nacisti izmantoja, lai aprakstītu tos, kurus uzskata par zemākiem, un šo terminu arīdzan izmanto “Vīriešu valsts” biedri atsevišķās sarunās, aprakstot ukraiņus. Viens “Vīriešu valsts” sociālo mediju kanāls pat publicēja videoklipu, kurā redzams, ka Krievijas bruņoto spēku neonacistu vienības “Rusich” kaujinieks rāda nacistu sveicinu.
Image
Ekrānuzņēmums no videoklipa, kas 2022. gada 4. martā publicēts “Vīriešu valsts” kanālā “Shvabra”. Tajā redzams, ka Krievijas bruņoto spēku neonacistu vienības “Rusich” kaujinieks rāda nacistu sveicinu
Foto: Ekrānuzņēmums no videoklipa, kas 2022. gada 4. martā publicēts “Vīriešu valsts” kanālā “Shvabra”. Tajā redzams, ka Krievijas bruņoto spēku neonacistu vienības “Rusich” kaujinieks rāda nacistu sveicinu/bellingcat.com

2021. gada oktobrī Krievijā “Vīriešu valsts” tika atzīta par ekstrēmistu organizāciju, un tās darbība tika aizliegta. Lai gan Krievijas varas iestādes, iespējams, veicinājušas ultrakonservatīvās kustības darbību savu mērķu sasniegšanai, “”Vīriešu valsts” bija pārāk radikāla,” pēc tiesas sprieduma “Bellingcat” sacīja Krievijas cilvēktiesību aktīvists Aleksandrs Verhovskis. “Viņi nepārprotami kūdīja uz vardarbību un citiem noziegumiem,” teica A. Verhivskis.

Lai arī pēc tiesas lēmuma paziņošanas “Vīriešu valsts” paziņoja, ka pārsūdzēs spriedumu, 2022. gada martā kustība Krievijā joprojām ir oficiāli aizliegta.

Vienlaikus gan nekas no tā, šķietami, šai grupai un tās darbībai nav sagādājis būtiskus šķēršļus. Neraugoties uz to, ka daži ar apvienību saistītie kanāli saziņas vietnē “Telegram” tiek aizliegti, “Vīriešu valsts” joprojām paļaujas uz Krievijas sociālo mediju platformām, kas jau sen apsūdzētas par naidīgas runas izplatīšanu.

“Vīriešu valsts” jeb “Vīriešu leģions” (krievu val.: Muzhskoi Legion), kas šādu nosaukumu kustības oficiālajā kanālā saziņas vietnē “Telegram” pieņēma kopš tiesas sprieduma, pievērsis uzmanību Krievijas iebrukumam Ukrainā, kļūstot par vienu no V. Putina lojālākajiem tiešsaistes karavīriem. Viņi kopē dezinformāciju par civiliedzīvotāju upuriem Krievijas uzbrukumos un slavē iespējamos kara noziegumus. Viņi izmanto dehumanizējošu (red. piez.: noliedz, ka citiem cilvēkiem ir cilvēka iezīmes) naida runu, kas vērsta pret ukraiņiem, kā arī antisemītiskus apvainojumus pret Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Turklāt viņi pat pieprasa Ukrainas līderu, karavīru un citu publisku personību slepkavību, tostarp tūlītēju nāvessodu izpildi.

Kas īsti ir “Vīriešu valsts”?

“Vīriešu valsti” nodibināja Vladislavs Pozdņakovs 2016. gadā Krievijas sociālo mediju vietnē “VKontakte” (VK). Šajā vietnē kustības biedri koncentrējās uz troļļošanu un draudu izteikšanu ikvienam, kuru uzskatīja par sava “nacionālā patriarhāta” pretinieku, jo īpaši sievietēm. Šo izdarību rezultātā V. Pozdņakovs 2018. gadā tika notiesāts par naida kūdīšanu pret sievietēm.

Kad “Vīriešu valsts” darbība 2020. gadā tika aizliegta vietnē “VKontakte”, V. Pozdņakovs un “Vīriešu valsts” pārcēlās uz saziņas vietni “Telegram”, kur, neskatoties uz dažu viņu pārvaldītu kanālu aizliegumiem, kustības kontu abonementu skaits joprojām turpina palielināties, “Vīriešu valsts” turpinot atklāti propagandēt.  Kā liecina V. Pozdņakova ieraksts 14. februārī viņa “Telegram” kanālā, kustības vadītājs šobrīd dzīvo nevis Krievijā, bet gan Podgoricā, Melnkalnē.

Sākotnēji kustības darbības aizliegums noveda pie tā, ka daži lietotāji pārtrauca “Vīriešu valsts” kanālu abonēšanu. Neskatoties uz to, “Vīriešu valsts” saglabā ievērojamu sekotāju skaitu – “Bellincat” raksta tapšanas laikā kanālam “Vīriešu leģions” bija 62 000 abonentu, bet V. Pozdņikova personīgajam kanālam – 83 000 sekotāju. Pašlaik “Telegram” ir vismaz seši galvenie bandas “Vīriešu valsts” kanāli.

Dažas nedēļas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā un kopš tā laikā katru dienu “Vīriešu valsts” kļuvusi par skaļu, profānu (red.piez.: cilvēks, kuram nav nekādu zināšanu un ir pilnīgi nemākulīgs kādā nozarē/bezdievīgs) un šovinistisku V. Putina izraisītā kara aizstāvi. Tā kā daudzi nekautrējas “izrotāt” savus sociālo tīklu profilus vai ko citu ar nu jau visuresošo “Z”, kas kļuvis par atbalsta simbolu Krievijas asiņainajam iebrukumam Ukrainā, arī “Vīriešu valsts” kanāli un daudzi tā biedri neatpaliek, neatstājot vietu šaubām par viņu nostāju.
Image
Foto: Pa kreisi: “Vīriešu leģions” jeb “Vīriešu valsts” “Telegram” kanāla titulbilde. Pa labi: kustības izveidotā kanāla “Shvabra” (tulk.no krievu val.: slota) titulbilde. Kanāls izveidots 2022. gada 11. februārī, un to “Vīriešu valsts” atzīmējis kā kustības otru galveno kanālu “Telegram”
Foto: Pa kreisi: “Vīriešu leģions” jeb “Vīriešu valsts” “Telegram” kanāla titulbilde. Pa labi: kustības izveidotā kanāla “Shvabra” (tulk.no krievu val.: slota) titulbilde. Kanāls izveidots 2022. gada 11. februārī, un to “Vīriešu valsts” atzīmējis kā kustības otru galveno kanālu “Telegram”/bellingcat.com

“Uzvara ir ar mums, ukraiņi ir zem mums,” dažas dienas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā “Telegram” paziņoja “Vīriešu valsts”, izmantojot nievājošus pret ukraiņiem vērstus izteicienus, kas izplatīti visos šīs bandas sociālo mediju profilos. “Debesis ir virs mums, uz priekšu, brāļi krievi.”

“Ukrainas jautājums”

Divas dienas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā okupētājvalsts kontrolētā ziņu aģentūra “RIA Novosti” publicēja rakstu, kas, pēc vairāku novērotāju domām, šķietami, bija priekšlaicīgs uzvaras aplis. Šajā 26. februāra rakstā autors atsaucas uz “Ukrainas jautājuma atrisinājumu”. 

Savukārt divas nedēļas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā izveidotais “Vīriešu valsts” kanāls “Shvabra”, kam ir vairāk nekā 10 000 abonentu, mudināja vērsties pret Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, kurš ir ebrejs, un viņa līdzgaitniekiem Kijevā, kas būtu uzskatāms par “Ukrainas jautājuma risinājumu.” Šāda valoda nepārprotami atsauc atmiņā tos pašus izteiksmes terminus, ko savulaik izmantoja nacisti, cenšoties iznīcināt Eiropas ebrejus.

Dienas vēlāk “Shvabra” nekautrējās “iet vēl tālāk”, komentējot V. Putina 5. marta paziņojumu, kurā apšaubīja Ukrainas valstiskumu, rakstot: “Vai tas ir Ukrainas jautājuma galīgais risinājums?” Šajā kontekstā vārdi “galīgais risinājums” ir mājiens uz holokaustu. Arī atsevišķi V. Pozdņakova “Telegram” kanāla sekotāji nav kautrējušies lietot šos vārdus. “Ir pienācis laiks galīgam un neatgriezeniskam Ukrainas jautājuma risinājumam,” rakstīja viens kanāla abonents 1. martā.

Kā “Bellingcat” jau rakstīja pēc izmeklēšanas 2021. gadā – “Vīriešu valsts” jau sen kā izmanto atklāti antisemītiskus izteikumus un attēlus. Neskatoties uz V. Putina solījumu “denacificēt” Ukrainu, “Vīriešu valsts” turpina izmantot antisemītisku valodu, aprakstot V. Zelenski un viņa valdību. Viņi V. Zelenski nodēvējuši par “klaunu kiku”, kurš, viņuprāt, ir sašķēlis krievus un ukraiņus. Kustības “bravūrīgie” vīrieši arīdzan publicē rupjas antisemītiskas karikatūras, kuras bieži izmanto arī neonacisti. Viņi arīdzan izcēluši Alekseja Venediktova ebreju mantojumu, kurš bija radiostacijas “Echo of Moscow” (“Eho Mosvky”) galvenais redaktprs, kas šomēnes tika slēgta pēc V. Putina pieaugošas cenzūras vietējos plašsaziņas līdzekļos. Pēc radiostacijas slēgšanas V. Pozdņakovs savā “Telegram” kanālā staciju nosauca par “Echo of Matzo” jeb “Maco atbalsi”, atsaucoties uz neraudzētu maizi, ko ebreji ēd Pasā svētku laikā.

“Tas viss ir nepatiess, bet viņi tāpat to ir pelnījuši”

“Skaisti,” šāds apraksts bija pie kanāla “Vīriešu leģions” publicētā attēla 1. martā, kurā redzams, ka Krievijas bruņotie spēki sabombardēja Kijivas televīzijas torni, kā rezultātā gāja bojā pieci civiliedzīvotāji, tostarp viens žurnālists. “Mēs sasodīti mācām viņus [ukraiņus],” lasāms komentāros pie attēla, kur izmantoti nievājoši pret ukraiņiem vērsti lamu vārdi. Neskatoties uz to, V. Pozdņikovs savā “Telegram” kanālā, kad dažas stundas pēc uzbrukuma parādījās arī šausminošie kadri ar upuriem, rakstīja, ka tie ir “viltoti”.

Šis pret civiliedzīvotājiem vērstais uzbrukums gan nebija vienīgais, par ko V. Pozdņakovs tīksminājās. Tajā pašā vakarā “Vīriešu valsts” dibinātājs publicēja video, kurā redzams, kā Krievija bombardē Harkivu. Video redzami artilērijas šāvienu radīti sprādzieni nakts melnumā. “Gadsimta diskotēka,” viņš rakstīja. Šie uzbrukumi, kas, saskaņā ar Ukrainas amatpersonu teiktu, nogalināja vai ievainoja desmitiem civiliedzīvotāju, visnotaļ uzmundrināja V. Pozdņakovu.

Image
Foto: ekrānuzņēmums no “Vīriešu valsts” dibinātāja Vladislava Pozdņakova publicētā video 1. martā, kurā redzams Krievijas uzbrukums Harkivai, nogalinot vai ievainojot desmitiem civiliedzīvotāju
Foto: ekrānuzņēmums no “Vīriešu valsts” dibinātāja Vladislava Pozdņakova publicētā video 1. martā, kurā redzams Krievijas uzbrukums Harkivai, nogalinot vai ievainojot desmitiem civiliedzīvotāju/bellingcat.com
Vienlaikus gan “Vīriešu valsts” noliedz, ka Krievijas militārās darbības Ukrainā būtu jebkādā veidā kaitējušas civiliedzīvotājiem, neskatoties uz būtiskajiem pierādījumiem, kas norāda uz pretējo. Saskaņā ar Ukrainas varasiestāžu teikto, raķešu uzbrukumā reģionālās administrācijas ēkai Harkivas centrā 1. marta rītā gāja bojā vismaz septiņi cilvēki un vēl 24 tika ievainoti. Tikmēr kanāls “Shvabra” apgalvoja, ka nav nogalināts neviens civiliedzīvotājs. Viņi apgalvoja, ka ēku izmantoja Azovas pulks – galēji labējā militārā vienība, kas integrēta Ukrainas Nacionālajā gvardē – kā vervēšanas staciju. Tas “Shvabra” ieskatā ēku padarīja par likumīgu militāru mērķi.

V. Pozdņakovs 4. martā saviem sekotājiem pat teica, ka visi ukraiņu apgalvojumi par Krievijas artilērijas skartajām ēkām ir viltoti, un vizuālie materiāli iegūti no veciem ziņu sižetu videomateriāliem vai arī ir pašu ukraiņu iestudēti vai izdarīti uzbrukumi, lai diskreditētu Krieviju.

Kanāls “Vīriešu leģions” nu jau dzēstā ierakstā arī apgalvoja, ka plaši izplatītais video, kurā redzama pusaudze, kura izdzīvoja pēc krievu veiktās apšaudes pret Čerņigovas skolu, ir viltots, savukārt pati meitene ir algota aktrise. “Vīriešu leģions” gan neatbildēja uz “Bellingcat” jautājumu, kāpēc viņi šo ierakstu dzēsa, uz komentāra lūgumu atbildot: “Ejiet izdr*** sevi.”

“Vēlams ar cilpu ap kaklu”

Savā 24. februāra runā, kurā V. Putins paziņoja par iebrukumu Ukrainā, viņš teica: “Mēs.. izdosim tiesai tos, kuri izdarīja daudzos asiņainos noziegumus pret civiliedzīvotājiem, tostarp pret Krievijas Federācijas pilsoņiem.”

Atsaucoties uz V. Putina teikto, “Vīriešu valsts” piepildījis savu kontu satura plūsmu ar lūgumiem pēc militārajiem tribunāliem. Tomēr viņi “gājuši vēl tālāk”, aicinot izpildīt nāvessodu arī Ukrainas sabiedrībā zināmām personām. Starp daudzajiem “Shvabr” paziņojumiem bija arī gaužām nepatiesais apgalvojums, ka ikviens privāto militāro uzņēmumu dalībnieks, ar kuru sastopas Krievijas karaspēks, “var tikt nogalināts uz vietas bez tiesas vai izmeklēšanas”. Viņi arīdzan izteica vēlmi, lai žurnālists Dmitrijs Gordons un Ukrainas galēji labējais pārstāvis Sergejs Korotkiks tiktu nogalināti Kijevas ielās. Publicētajos kanāla ierakstos arīdzan tika pieprasīts, lai pēc militārā tribunāla nāvessods tiktu izpildīts Ļvovas mēram Andrijam Sadovijam par viņa teikto, ka Molotova kokteiļi jāpārdēvē ukraiņu nacionālistu ikonas Stepana Banderas vārdā, tos nosaucot par "Bandera smūtijiem".

“Tas ir kauns,” teikts “Shvabra” ierakstā pirmajā dienā pēc Krievijas iebrukuma. Viņi arīdzan atsaucoties uz Zelenski rakstīja: “Pēdējā reize, kad tiksimies..būsim Krievijas militārajā tribunālā, vēlams ar cilpu ap tavu kaklu.”

Image
Foto: Ekrānuzņēmums no “Shvabra” ieraksta, izsakot vēlmi izpildīt nāvessodu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim
Foto: Ekrānuzņēmums no “Shvabra” ieraksta, izsakot vēlmi izpildīt nāvessodu Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim/bellingcat.com

Pats V. Pozdņakovs 1. martā tīksminājās, ka Čerņogovas mērs, kurš, kā ziņots, piedāvāja atlīdzību par Krievijas ekipējumu un karavīriem, ir “izcils kandidāts uz karātavām”. V. Pozdņikovs iepriekš, 26. februārī, paziņoja, ka iemesls Krievijas politiķu paziņojumi par nāvessodu atjaunošanu ir, lai “sodītu Zelenska huntas kara noziedzniekus”. Tikmēr šie vārdi atbalsojas no Krievijas kontrolēto mediju lietotu terminu krājuma, kur “hunta” tiek izmantots, lai raksturotu Ukrainas demokrātiski ievēlēto valdību.

“Tas viss beigsies mazāk nekā trīs dienu laikā,” V. Pozdņakovs tīksminājās 24. februārī – dienā, kad Krievija iebruka Ukrainā. Protams, tas nav noticis. Krievijas bruņotie spēki joprojām turpina sastapties ar mežonīgu ukraiņu pretestību, gūstot lielu upurus no valsts, kurai krievu okupanti būtu jāuzskata par atbrīvotājiem.

Lieki gan teikt, ka “Vīriešu valsts” uzmanības centrā, protams, vienmēr ir Krievija. Kamēr V. Putins apņemas arvien diktatoriskākus centienus, lai paša valstī izkaustu kritiku un diskusijas par viņa nestabilajiem kara centieniem, tikmēr “Vīriešu valsts” mudināja savus sekotājus arhivēt un dalīties ar informāciju par tā dēvētājiem iekšzemes “Krievijas ienaidniekiem”. Šim mērķim pat tika izveidots vēl viens “Telegram” kanāls ar nosaukumu “Kollaborant”, kas, V. Pozdņakovam par izbrīnu, tika slēgts pēc nepilna nedēļas, kad kanālam bija jau vairāk nekā 30 000 abonentu.

“Dodiet Krievijas nacionālistiem pilnu brīvību un mēs visu ātri sakārtosim,” sacīja V. Pozdņikovs 24. februārī dažas stundas pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Tomēr, kā atzīmē “Bellingcat”, pašam “Vīriešu valsts” dibinātājam V. Pozdņikovam nebija daudz ko teikt, viņam ignorējot pētnieciskās žurnālistikas centra jautājumu, kāpēc viņa kanālā ir bija tik daudz antisemītiska un vardarbīga satura. Tomēr V. Pozdņikovs sniedza īsu komentāru ar “Telegram” starpniecību, sakot: “Mēs cīnāmies pret Ukrainas nacismu. Jūs to atbalstāt?” Pēcāk viņš atsūtīja video ar prokrievisku protestu, kas, pēc viņa sacītā, bija no Podgoricas, Melnkalnē.

Dalies ar šo ziņu