Krievijas režīms gatavo masveida atbalsta pasākumus karam Ukrainā

Pasaulē
Sargs.lv/Kommersant
Rašistiskās ideoloģijas suvenīru veikals agresorvalsts Krievijas galvaspilsētā Maskavā
Foto: EPA/Scanpix

Krievijā šonedēļ gaidāmi vairāki propagandas rakstura pasākumi, kuru laikā Kremlis no Krievijas sabiedrības gaida gan atbalsta paušanu uzsāktajam iebrukumam Ukrainā, gan diktatora Vladimira Putina režīmam, vēsta Krievijas laikraksts “Kommersant”.

Agresorvalstī Krievijā ik gadu 18.martā tiks svinēta astotā gada diena tā sauktajai “Krimas pievienošanai Krievijai”, godinot 2014. gadā notikušo Krievijas īstenoto Ukrainas teritorijas sagrābšanu.

Par godu šim notikumam, Krievijā ir plānoti koncerti un mītiņi, kuros plānots izmantot lozungus “Za mir”, “Za Rossiju”, “Za Putina”. Visos šajos saukļos tiek izmantots burts “Z”, kas ir Krievijas agresoru karaspēka Ukrainā atpazīšanas zīme.

Visi pasākumi tiek organizēti tā, lai tiem būtu gan reģionālā, gan federālā līmeņa dimensijas. Centrālais koncerts-mītiņš ir plānots Maskavā, kurā, iespējams, uzstāsies arī V. Putins.

Šāda veida koncerti-mītiņi tiek organizēti, lai demonstrētu Krievijas sabiedrībā ir plašs atbalsts kā karam Ukrainā, tā V.Putinam personīgi.

Kopš kara sākuma prokremliskie socioloģiskie dienesti ir uzrādījuši atbalsta kāpumu V.Putina popularitātei no 60% līdz 77%–78%. Tādējādi Krimas pievienošanas astotās gadadienas pasākumos tiek gaidīta šāda atbalsta publiska apliecināšana, lai pēcāk sanākušo pūli varētu fiksēt fotoobjektīvi propagandas attēliem un videomateriāliem, ko pēcāk paredzēts tiražēt Krievijas informatīvajā telpā.

Lai gan daļa Krievijas iedzīvotāju šos pasākumus apmeklēs patiesu, jūtu vadīta, citi tiks “motivēti”. Tas nozīmē, ka Kremļa režīms var izmantot administratīvās metodes, lai pasākumus liktu apmeklēt valsts iestādēs vai valsts uzņēmumos strādājošajiem. Paredzēts, ka aktīvi tiks iesaistītas un prokremliskās jauniešu organizācijas.

Nav izslēgts, ka šajos pasākumos atbalstu V. Putina politikai publiski paudīs arī elites pārstāvji – reģionālās elites un gubernatori, parlamentā pārstāvēto politisko partiju deputāti, federālās valdības ministri.

Visticamāk, režīms ir iecerējis šos svētkus kā konsolidējošu pasākumu vairākās līnijās: tauta–elite–vadonis un mazpilsētas–reģionu pilsētas–galvaspilsēta.

Dalies ar šo ziņu