Pabriks aicina sabiedrību nepieļaut Kremļa propagandas centienus attaisnot uzbrukumu Ukrainai

Sabiedrība
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pastiprinoties dezinformācijai, kas saistīta ar Krievijas uzsākto karu pret Ukrainu, aizsardzības ministrs Artis Pabriks vērš uzmanību uz Krievijas mērķtiecīgo propagandu sabiedrības viedokļa ietekmēšanai par labu sev un aicina sekot līdzi demokrātiskiem brīvās pasaules medijiem, kā arī Ukrainas valsts iestāžu publicētajam saturam.

“Šajos sarežģītajos apstākļos, kad Ukraina cīnās par savas neatkarības nosargāšanu Putina Krievijas neizmērojamās apetītes dēļ, es aicinu ikvienu kritiski izvērtēt jebkāda veida informāciju – ziņas, foto, video, kas pašlaik ir publiski pieejama dažāda mēroga medijos, jo īpaši Krievijas Federācijas finansētajos plašsaziņas līdzekļos. Šobrīd mums ir jāuzticas demokrātiskiem un brīvās pasaules medijiem, un jāprot cauri dezinformācijai saskatīt patiesību. Neļausim Kremļa propagandai dezorientēt mūs!” uzsver A. Pabriks.

Atsaucoties uz vakar, 24. janvārī, Krievijas Federālā sakaru, informācijas tehnoloģiju un masu komunikācijas jomu uzraudzības dienesta izplatīto paziņojumu, kurā informē Krievijas medijus par pienākumu izmantot tikai oficiālos Krievijas Federācijas avotus, gatavojot saturu par Kremļa veikto uzbrukumu Ukrainai, Latvijas Aizsardzības ministrija aicina izmantot tikai uzticamus informācijas avotus.

Aizsardzības ministrija vērš uzmanību un aicina Latvijas iedzīvotājus izmantot ar Krieviju nesaistītu valsts iestāžu mājaslapas un sociālo mediju kontu profilus, kā arī medijus, kas sevi pierādījuši kā objektīvus informācijas līdzekļus.

Lai izvairītos no Krievijas un tās režīma atbalstītāju viltus ziņu jūga, Ukrainas vēstniecība Latvijā ir izplatījusi sarakstu ar tām oficiālajām Ukrainas valdības, bruņoto spēku un mediju ziņu vietnēm, kurās meklēt patiesu un oficiālu informāciju. Vēstniecība aicina ziņām par notiekošos sekot līdzi Ukrainas valdības, prezidenta, Ārlietu, Aizsardzības ministrijas, Ukrainas bruņoto spēku mājaslapās un sociālo mediju kontos. Ar sarakstu var iepazīties šeit.

Iedzīvotājiem atgādinām, ka pastāv dažāda rakstura krīžu iespējamība, piemēram, dabas katastrofas, elektrības traucējumi, interneta darbības pārtraukumi, kas var radīt ķēdes reakciju, apgrūtinot ikdienas dzīves ritumu. Tādēļ vēlreiz aicinām iepazīties ar bukletu “Kā rīkoties krīzes gadījumā”, kas latviešu, angļu un krievu valodā pieejams šeit.

Aizsardzības ministrija uzsver, ka tiešs militāra rakstura apdraudējums Latvijai nepastāv un apliecina, ka Nacionālie bruņotie spēki ir gatavi reaģēt uz jebkādiem apdraudējuma scenārijiem, ja gadījumā Latvijas iedzīvotāju drošība un valsts suverenitāte tiks apdraudēta.

Dalies ar šo ziņu