“CERT.LV”: Mobilās iekārtas aizsardzību un sensitīvu datu nozagšanu var novērst pats tās lietotājs

Sabiedrība
CERT.LV/Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Andriy Popov/Scanpix

Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā mobilo ierīču loma cilvēku ikdienā tikai pieaug. Tās nodrošina ne tikai iespējas sazināties, bet arī iepirkties, izmantot bankas pakalpojumus tiešsaistē un veikt citas neskaitāmas darbības. Ņemot vērā šo tehnoloģiju būtisko lomu, svarīgi, lai ierīces būtu drošas un aizsargātas. Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija “CERT.LV” sniedz padomus, kā to izdarīt.

Iespējams, pārsteidzoši, bet savu mobilo ierīci visticamāk vairāk apdraud pats tās lietotājs nekā kibernoziedznieki. Kā norāda institūcija – pastāv lielāka iespēja, ka cilvēks pats savu iekārtu pazaudē vai kaut kur atstāj, nekā kāds to uzlauž.

“CERT.LV” iesaka – pirmais, kas jādara, lai mobilo iekārtu aizsargātu, ir jāiestata automātiskā ekrāna bloķēšana, kad tā netiek izmantota. Tas nozīmē, ka, lai lietotu ierīci, tā jāatbloķē, izmantojot drošu paroli, pirkstu nospiedumu vai sejas atpazīšanu. Šī funkcija nodrošina sarežģītāku piekļuvi iekārtā esošajiem datiem gadījumā, ja tā ir pazaudēta vai nozagta. Turklāt lielākajā daļā mobilo ierīču ekrāna bloķēšana ieslēdz arī datu šifrēšanu, tādējādi tie ir labāk pasargāti.

Tā pat svarīga ir iekārtas regulāra atjaunināšana. Institūcija iesaka ierīcē ieslēgt automātisko atjaunināšanu, lai vienmēr tajā pieejama jaunākā operētājsistēmas un lietotņu versija. “CERT.LV” atzīmē – uzbrucēji pastāvīgi meklē nepilnības programmatūrā, un ražotāji regulāri laiž klajā atjauninājumus un ielāpus, lai tās novērstu.

Ierīces atjaunināšana padara to daudz grūtāk uzlaužamu. Izvēloties jaunu “Android” ierīci, institūcija aicina pārliecinieties, ka ražotājs ir apņēmies ierīci regulāri atjaunināt. “Apple iOS” ierīces atjaunina pats uzņēmums, taču “Android” mobilās ierīces atjaunina konkrētās ierīces ražotājs, un ne visi ražotāji to dara regulāri. Tikmēr, ja tiek lietota vecāka ierīce, ko vairs nav iespējams atjaunināt, “CERT.LV” iesaka apsvērt iespēju iegādāties jaunu, kas atbalsta atjauninājumu instalēšanu.

Tāpat lietderīgi ierīcē instalēt vai ieslēgt uzticamu programmu, kas attālināti to izsekos ar interneta palīdzību. Tādējādi iespējams izveidot savienojumu ar mobilo iekārtu, izmantojot internetu, un atrast tās atrašanās vietu gadījumā, ja tā ir nozaudēta vai nozagta un, sliktākajā gadījumā, izdzēst visu tajā esošo informāciju.

“CERT.LV” arīdzan aicina instalēt tikai nepieciešamās lietotnes un izmantot uzticamus avotus. “Apple iOS” ierīcēm “iPad” vai “iPhone” tas ir “Apple App Store”, “Android” ierīcēm – “Google Play”, savukārt “Amazon” planšetu lietotājiem ieteicams izmantot “Amazon App Store”. Lai arī iespējams lietotnes instalēt arī no citām vietnēm, tur tās nav pārbaudītas, un pastāv daudz lielāka iespēja, ka tās ir inficētas vai ļaundabīgas, radot risku lietotāja privātumam. Institūcija aicina pārliecināties, ka lietotnei ir daudz pozitīvu atsauksmju un ka tā tiek regulāri atjaunināta. Tikmēr ieteicams izvairīties no pilnīgi jaunām lietotnēm, par kurām ir maz atsauksmju un tiek reti atjauninātas.

Institūcija vērš uzmanību, ka mobilās ierīces par lietotājiem ievāc lielu apjomu informācijas, it īpaši tāpēc, ka tās tiek visur ņemtas līdzi. Līdz ar to būtiski pārskatīt iekārtas privātuma iestatījumus, tai skaitā atrašanās vietas izsekošanu, kā arī pārliecināties, ka sensitīvi paziņojumu, piemēram, verifikācijas kodi neparādās ekrānā, kad ierīce ir bloķēta.

Tāpat svarīgi pārliecināties, ka jebkuru mobilo ierīci, kas tiek izmantota darba vajadzībām, ir atļauts tam izmantot. “CERT.LV” aicina būt uzmanīgiem un darba vietā neuzņemt foto vai video, kuros nejauši varētu būt iekļauta sensitīva informācija kā tāfeles vai datora ekrāni.

Institūcija atgādina – mobilā ierīce ir spēcīgs rīks. Ievērojot šos pāris vienkāršos padomus, varat nodrošināt savu un savu iekārtu drošību.

Dalies ar šo ziņu