“CERT.LV” brīdina: krāpnieki, uzdodoties par kompāniju “PayPal”, izkrāpj cilvēku sensitīvos datus

Sabiedrība
Sargs.lv/”CERT.LV”
bilde
Foto: Foto: Scanpix/Andriy Popov

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija “CERT.LV” informē, ka uzdodoties par tiešsaistes maksājumu kompāniju “PayPal”, izsūtīti krāpnieciskie e-pasti. Iestāde norāda – saņemti jau vairāki pieteikumi, kuros iedzīvotāji ziņo, ka savus datus nosūtījuši krāpniekiem. “CERT.LV” aicina atbildīgi attiekties pret saviem datiem un rūpīgi pārbaudīt adresātu pirms jebkādas informācijas ievades un nosūtīšanas.

It kā “PayPal” izsūtītajos e-pastos paziņots, ka radušās problēmas ar e-pasta saņēmēja kontu, un konta darbība uz laiku tiek ierobežota. Lai atjaunotu pilnvērtīgu konta darbību, e-pasta saņēmējs tiek aicināts apstiprināt savu identitāti, e-pastā norādītajā saitē sniedzot papildu informāciju par sevi un augšupielādējot personu apliecinoša dokumenta attēlu, kurā redzama arī personas fotogrāfija.

“CERT.LV” aicina būt modriem un pirms jebkādu datu ievades vai informācijas sniegšanas pārbaudīt gan e-pasta sūtītāja adresi, gan vietnes adresi, kurā aicina ievadīt datus. Krāpniecības gadījumā gan uzbrucēju izmantotā e-pasta adrese, gan pārlūkprogrammā redzamā tīmekļa vietnes adrese būs nesaistītas ar “PayPal”.
Image
bilde
Foto: Foto: "CERT.LV"
Foto: "CERT.LV"
Ja dokuments krāpniekiem tomēr ticis nosūtīts, tad, pirmkārt, iestāde mudina krāpniecības upuri vērsties ar iesniegumu policijā, norādot, kad un kādā tīmekļa vietnē identifikācijas dokumenta dati ievadīti vai augšuplādēta dokumenta kopiju. Tas ļaus samazināt apsūdzību celšanas risku pretlikumīgu darbību gadījumā, policijai identificējot, ka darbības veiktas ar zagtu identifikācijas dokumentu, piemēram, atvērts bankas konts noziedzīgi iegūtu līdzekļu apritei. Tāpat “CERT.LV” aicina vērsieties arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) un veikt identifikācijas dokumenta maiņu, padarot iepriekšējo dokumentu par nederīgu.

Iestāde arī iesaka identificēt pakalpojumus, kurus izmanto, lietojot identifikācijas dokumentu un informēt šo pakalpojumu sniedzējus, lai novērstu svešu personu piekļuvi savam lietotāja kontam. Lietderīgi arī sekot līdzi, vai netiek saņemti savādi aicinājumi apstiprināt reģistrāciju. Tie var signalizēt par mēģinājumiem veikt darbības jūsu vārdā.

Dalies ar šo ziņu