"Cert.lv": Vairums iedzīvotāju atpazīst kibernoziedznieku krāpniecības mēģinājumus

Sabiedrība
LETA
kiberdrošība
Foto: Foto: Pixabay.com

Vairums iedzīvotāju atpazīst kibernoziedznieku krāpniecības mēģinājumus, tomēr noziedznieki aizvien cenšas izdomāt ko jaunu, intervijā aģentūrai LETA sacīja informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas Latvijā "Cert.lv" vadītāja Baiba Kaškina.

Viņa atzina, ka jautājumā par iedzīvotāju zināšanām kiberdrošības jautājumos, cenšas būt optimistiska, jo zināšanu nekad nevar būt par daudz, bet kopumā līmenis, pēc Kaškinas teiktā, nav slikts.

"Lielākajā daļā - 95-98% - gadījumu cilvēki atpazīst šīs krāpniecības, kur viņi neklikšķina, kur viņi nedod savas paroles, nedod savas kredītkartes datus," sacīja Kaškina.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka starp noziedzniekiem un lietotājiem pastāv sava veida sacensība, un noziedznieki cenšas izdomāt aizvien ko jaunu, kaut ko ticamāku. "Tad, kad parādās šī jaunā, ticamā krāpšanas kampaņa, par kuru vēl nekādi brīdinājumi nav izskanējuši ne no mūsu puses, ne radio vai presē, tad diemžēl ir arī cilvēki, kuri uzķeras," teica "Cert.lv" vadītāja.

Viņa skaidroja, ka tiklīdz par šādu kampaņu ir zināms, "Cert.lv" var nodrošināt aizsardzību, izmantojot DNS ugunsmūri. "Tā ir aktīvā aizsardzība, ko var izmantot jebkurš Latvijas interneta lietotājs no savām ierīcēm, kur mēs ievietojam jau zināmās krāpšanas lapas, zināmās pikšķerēšanas vietnes, vietnes, kas izplata vīrusus," klāstīja Kaškina.

Tomēr viņa atzīmēja, ka tas nenotiek, pirms "Cert.lv" par šādām vietnēm ir uzzinājis. "Līdz ar to arī cilvēki, kas izmanto DNS ugunsmūri, sākumā var krist par upuriem," piebilda Kaškina.

Tāpat "Cert.lv" novērojis arī stipri lielāku skaitu ziņojumu tieši no interneta gala lietotājiem par to, ka viens vai otrs e-pasts vai ziņa sociālajos tīklos ir aizdomīga.

"Situācija nav slikta, bet diemžēl krāpšanas ir tiešām ļoti ticamas, ļoti izdomas bagātas, un ir arī upuri," teica Kaškina.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Dalies ar šo ziņu