Būvstrādnieki Ventspilī atrod 70 kilogramu smagu Otrā pasaules kara lādiņu

Sabiedrība
Sargs.lv/ZS 54. kaujas atbalsta bataljons
NMN rota
Foto: Foto: Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljons

12. janvārī Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. kaujas atbalsta bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas speciālisti saņēma izsaukumu uz Ventspili, kur būvstrādnieki, rokot kanalizācijas drenāžu, uzgājuši Otrā pasaules kara laika aviācijas bumbu. 2020. gadā NMN rota iznīcinājusi gandrīz 6000 dažādu sprādzienbīstamu priekšmetu, taču šis šogad ir pirmais lielākais atradums.

Otrā pasaules kara lādiņš, kas bija 70cm garš un aptuveni 70 kilogramu smags, tika atrasts pusotra dziļumā būvniecības darbu laikā.

Pēc tam, kad tas uzmanīgi tika izcelts no zemes, NMN rotas speciālisti lādiņu nogādāja drošā iznīcināšanas vietā Saldus novadā, lai to neitralizētu jeb uzspridzinātu.

Image
NMN rota
Foto: Foto: Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljons
Foto: Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljons

Aktīva Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas speciālistiem bijusi arī pagājušā nedēļas nogale, kad tika saņemts izsaukums uz Dobeles novada Annenieku pagastu, kur meklēšanas vienība “Leģenda” bija uzgājuši 20 sprādzienbīstamu priekšmetu.

Ierodoties notikuma vietā, NMN rotas speciālisti, kā ierasts, veica vietas apskati un izlūkošanu, atrodot vēl 41  sprādzienbīstamu priekšmetu. Atrastie lādiņi tika pārvietoti uz drošu iznīcināšanas vietu, kur tie tika iznīcināti divos piegājienos.

Image
NMN rota
Foto: Foto: Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljons
Foto: Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljons
Savukārt 2020. gadā Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rotas speciālisti iznīcinājuši ???? sprādzienbīstamus priekšmetus, kuri atrasti dažādās vietās Latvijā.

Atgādinām par rīcību, atrodot iespējamu sprādzienbīstamu priekšmetu:

-Vieta, kurā priekšmeti atrasti, iespēju robežās jānožogo vai jāiezīmē, pašus priekšmetus nekādā gadījumā neaiztiekot.

-Par atradumu jāziņo Valsts policijai, zvanot uz tālruņa numuru 110 un sniedzot atrastā priekšmeta vizuālo raksturojumu.

-Jārīkojas saskaņā ar saņemtajām instrukcijām, kamēr notikuma vietā ieradīsies NMN speciālisti, kuri atrastos priekšmetus neitralizēs.

Dalies ar šo ziņu