17 gadu laikā Nesprāgušas munīcijas neitralizētāji likvidējuši vairāk nekā 95 tūkstošus spridzekļu

NBS
Sargs.lv
EOD
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šodien, 27.oktobrī, aprit 17 gadi kopš 2003. gadā tika dibināta Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) rota. Tā savas 17 gadu pastāvēšanas laikā neitralizējusi vairāk nekā 95 tūkstošus sprādzienbīstamu priekšmetu.

Pirms 28 gadiem, 1992. gadā, Zemessardzes bataljoni uzsāka darbu pie nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas, šo atbildīgo darbu veica pirmie apmācītie zemessargi atmīnētāji. Šāda sistēma bija pārāk sadrumstalota un grūti vadāma, tādēļ, laikam ejot, Nacionālo bruņoto spēku (NBS) vadība uzticēja pulkvežleitnantam Guntim Aizporietim izveidot jaunu un vienotu NMN dienestu.

Image
EOD
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Rotas dibināšanas dienā tā bija dislocēta Mobilo strēlnieku mācību centrā, Ādažos. Savukārt 2004. gada 19. jūlijā, izveidojot Zemessardzes 54.inženiertehnisko bataljonu, tā sastāvā integrēja NMN rotu. Nepilnu mēnesi vēlāk, 2004. gada 17. augustā, ar NBS komandiera pavēli amatā tika iecelts pirmais NMN rotas komandieris, kapteinis Andris Rieksts (tagadējais 4.Kurzemes brigādes komandieris)  un trīs vada komandieri – virsleitnants Didzis Ševels, virsleitnants Normunds Staģītis un virsleitnants Ilmārs Apeins – ar dislokācijas vietām Ogrē, Saldū un Rēzeknē.

Image
EOD
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

 

Gadu laikā NMN rota ir nepārtraukti attīstījusies personāla kvalifikācijas, ekipējuma un tehnikas ziņā, kas ļauj būt gataviem pildīt dienesta uzdevumus augstā līmenī. Līdz šim NMN rotas personālsastāvs Latvijas teritorijā ir iznīcinājis 95 639 sprādzienbīstamus priekšmetus un ikdienā turpina veikt šo atbildīgo darbu, neitralizējot un iznīcinot sprādzienbīstamos priekšmetus.
Image
EOD
Foto: Foto: NMN rotas arhīvs
Foto: NMN rotas arhīvs

Lielu pieredzi NMN rotas speciālisti ir ieguvuši ārvalstīs, piedaloties starptautiskajās mācībās, kā arī operācijās (bijušās Dienvidslāvijas teritorijā, Irākā un Afganistānā) kur sniedza atbalstu sabiedroto spēku vienībām uzdevumu izpildē un attīrīja teritorijas no sprādzienbīstamiem priekšmetiem. NMN rotas karavīri piedalījušies 36 starptautiskajās operācijās.

Image
EOD
Foto: Foto: NMN rotas arhīvs
Foto: NMN rotas arhīvs
NMN rota bija pirmā vienība, kura 2006.gadā uzsāka Latvijas dalību NATO Reaģēšanas spēkos (NRF), kad tika sagatavots un piecu dienu gatavībā dalībai operācijās atradās Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vads. Kopš 2006.gada NMN rota ir piedalījusies trijās NRF dežūrās, un no 2021.gada 1.janvāra NMN rotas viens vads uzsāks dežūru NATO Sevišķi ātras reaģēšanas spēku (VJTF) Daudznacionālās brigādes kaujas grupas sastāvā.

Zemessardzes 54. inženiertehniskā bataljona galvenie uzdevumi ir sniegt inženiertehnisko atbalstu bruņoto spēku vienībām, neitralizēt un iznīcināt sprādzienbīstamus priekšmetus Latvijas teritorijā un starptautiskajās miera uzturēšanas operācijās, atbalstīt dabas stihiju vai tehnogēno katastrofu seku likvidēšanu, kā arī veikt citus ar valsts aizsardzību saistītus uzdevumus.

Dalies ar šo ziņu