“Sargs.lv” lasītāji: ziņu portāls kļuvis par svarīgu visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas daļu

Sabiedrība
Sargs.lv
Sargs.lv
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien Baltijā pirmais aizsardzības un drošības tematiem veltītais ziņu portāls “Sargs.lv” atzīmē pirmo gadadienu. Par godu ziņu portāla svētkiem lasītāji un eksperti dalās vērtējumā, atzīstot – “Sargs.lv” sniedz plašu, pārbaudītu un uzticamu informāciju, tādējādi veidojot saikni starp aizsardzības nozari un Latvijas iedzīvotājiem. Vienlaikus eksperti norāda, ka ziņu portāls kļuvis par būtisku elementu visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas nostiprināšanā un ieviešanā, veicinot sabiedrības kopējo gatavību un izpratni par dažādām krīzes situācijām.

Tieši pirms gada, 2019. gada 6. novembrī, oficiāli tika atklāts aizsardzības nozares ziņu portāls “Sargs.lv”. Tā mērķis – sniegt uzticamu un pārbaudītu informāciju par aizsardzības un drošības jautājumiem Latvijā un pasaulē, vienlaikus informējot un izglītojot sabiedrību par rīcību dažādās apdraudējuma situācijās.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks portāla “Sargs.lv” pirmo darbības gadu vērtē ļoti pozitīvi. Viņaprāt, arī lasītāji novērtē iespēju tikt pie aktuālām, kvalitatīvām un pārbaudītām militārajām ziņām, ko apliecina pastāvīgā lasītāju bāze, kas regulāri apmeklē portālu.

“Saku lielu paldies visiem, kuri piedalās portāla satura veidošanā un uzturēšanā. Novēlu nākamā gada laikā aizraut arvien vairāk jaunu lasītāju,” saka aizsardzības ministrs.

Viņš arī uzsver - mūsdienās dažādu risku novēršanai un krīžu pārvarēšanai vairs nepietiek vien ar militāru spēku. Ļoti liela nozīme ir arī sabiedrības informētībai par rīcību dažādās apdraudējuma situācijās.

Dezinformācijas un viltus ziņu laikmetā ir viegli kļūt par apzināti izplatītas maldinošas informācijas upuri, tādēļ ir ļoti svarīgi, ka sabiedrība ir spējīga atpazīt viltus ziņas un zināt, kur gūt ticamu un drošu informāciju. Portāls “Sargs.lv” nodrošina uzticamu, pārbaudītu un aktuālu informāciju par dažādiem aizsardzības un drošības tematiem Latvijā un ārvalstīs, tādējādi veicinot sabiedrības gatavību krīzes situācijām, kas ir viens no atslēgas elementiem visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas ieviešanā un nostiprināšanā.
bilde
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš atklāj, ka katru rītu iesāk ar ieskatīšanos “Sargs.lv”. “Man tas ir tāpat kā satikt interesantu sarunu biedru, ar kuru ir viegli runāt un uzzināt daudz interesanta. “Sargs.lv” ir mūsējā avīze, kuru veido Nacionālo bruņoto spēku karavīri ar savu dienestu. Savukārt to pieskata cilvēki ar perfektu žurnālistu spalvu, atrodoties līdzās mums – karavīriem, zemessargiem un jūrniekiem,” stāsta ģenerālleitnants.

“Sargs.lv” ir kā ar lukturīti doties ceļā tumšā mežā. Bez šāda informācijas instrumenta būtu diezgan grūti realizēt valstij vitāli svarīgo visaptverošas valsts aizsardzības projektu. Portālā iespējams saņemt informāciju par visiem aspektiem, kas saistīti ar visaptverošu valsts aizsardzību strukturētā un ikvienam saprotamā veidā.
bilde
Nacionālo bruņoto spēku komandieris
ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš

“Sargs.lv” lasītājs ir arī žurnālists, bijušais Tautas frontes priekšsēdētājs Dainis Īvāns. Viņš stāsta – bieži dažādās interneta tīmekļa vietnēs atlasa sev svarīgas ziņas, lai justos droši, dzīvodams Latvijā.

“Šajā ziņā portāls “Sargs.lv” ir ļoti labs, jo tajā aizsardzības nozares ziņas atlasītas jau koncentrētā veidā. Varu teikt, ka esmu portāla domu biedrs un ik pa brīdim tajā ieskatos, jo faktiski gandrīz viss, kas tur ir, mani interesē,” saka D. Īvāns.
Image
sargs.lv
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt finansists un uzņēmējs, investīciju kompānijas “Prudentia” valdes priekšsēdētājs Kārlis Krastiņš atklāj, ka ir liels “Sargs.lv” atbalstītājs, kurš  labprāt dalās pārdomās un viedoklī gan kā uzņēmējs, gan kā zemessargs. Viņš norāda - Latvija ir valsts, kam jābūt spējīgai aizsargāties no iespējamā apdraudējuma, tāpēc svarīgi ne tikai palielināt profesionālā dienesta karavīru un zemessargu skaitu, bet arī veicināt iedzīvotāju līdzdalību valsts aizsardzībā. Viņaprāt, lai to izdarītu jāveic apjomīgs darbs sabiedrības izglītošanā, kā pamatā ir izpratne par rīcību dažāda veida apdraudējumu gadījumos. Tāpēc svarīgi, ka arī “Sargs.lv” iesaistās sabiedrības izglītošanā un valsts aizsardzībā.

Bet Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra vadošā pētniece Ieva Bērziņa atklāj – “Sargs.lv” izmantojusi, lai studentiem skaidrotu, kas ir visaptveroša valsts aizsardzība.

“72 stundu sadaļa ir ļoti parocīga un ērta. Tajā vienuviet atrodama visa vajadzīgā informācija par 72 stundu gatavību. Piemēram, man bija nepieciešamība informēt par visaptverošu valsts aizsardzību studentus, kuri par to neko nezināja. Atvēru “Sargs.lv” lapu, parādīju tur atrodamos video, ieskaitot to, kurā aizsardzības ministrs kārto somu, un studentiem viss tapa skaidrs,” stāsta I. Bērziņa.

Viņasprāt, “Sargs.lv” visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas nostiprināšanā ir liela nozīme – ziņu portāls kļuvis par plašu, izsmeļošu un detalizētu informācijas avotu, kas informē un izglīto cilvēkus par ar aizsardzības nozares tematiku saistītiem jautājumiem.

“Tātad tas veicina sabiedrības kopējo izpratni par aizsardzības jomu. Tiešā veidā - sadaļa “72 stundas” un buklets, kas orientēts uz to, lai iedzīvotāji būtu gatavi krīzes situācijās. Līdz ar to varu teikt, ka ar šo “Sargs.lv” kļūst par daļu no visaptverošas valsts aizsardzības sistēmas,” viedoklī dalās I. Bērziņa.

Image
sargs.lv
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Bet politologs un drošības jautājumiem veltītā bloga “Latvijasdrosiba.lv” dibinātājs Andis Kudors uzsver – visaptveroša valsts aizsardzība ir katra pilsoņa lieta un atbildība. Savukārt “Sargs.lv” ir kā tilts, kas savieno Latvijas iedzīvotājus un aizsardzības nozares aktualitātes, vienlaikus veicinot patriotismu sabiedrībā.

“Valsts – tie esam mēs. Tomēr aizsardzības jautājumi ne vienmēr ir katra iedzīvotāja acu priekšā. Līdz ar to “Sargs.lv” savieno aizsardzības resoru un valsts iedzīvotājus, kuriem interesē aizsardzības nozarē notiekošais. Tie, kuri lasa – tilts ir uzbūvēts, logs ir atvērts, un viņiem ir iespēja būt lietas kursā. Otrkārt, aizsardzības sfēra, manuprāt, vienmēr ir saistīta ar patriotismu, jo cilvēki, kuri izlemj uzvilkt formas tērpu un gatavi turēt ieročus, ir patriotiskāk noskaņoti nekā citi. Ja papildus vēl ir ziņu portāls, kas par šīm tēmām runā, es domāju, tas patriotismu nodod tālāk arī citiem,” stāsta A. Kudors.

“Sargs.lv” gada jubilejā sveic arī bijušais NBS virsnieks, militārais zinātnieks atvaļināts brigādes ģenerālis Kārlis Krēsliņš, kurš uzskata, ka šāda veida ziņu portālam ir lielas izaugsmes iespējas. Viņš rosina portālam izskatīt iespējas ieviest kādus jauninājumus, piemēram, kaut ko līdzīgu terminu skaidrojošajai vārdnīcai. Tāpat ļoti būtiski ir turpināt skaidrot visaptverošas valsts aizsardzības jēdzienu, lai to vienādi izprot gan NBS struktūrās dienošie, gan valsts pārvaldes ierēdņi, gan ikviens Latvijas iedzīvotājs, jo katram jābūt gatavam ņemt dalību šajā visaptverošā valsts aizsardzībā.

Dalies ar šo ziņu