Aizsardzības ministrijā godina titula “Gada pastmarka 2019” ieguvēju

Sabiedrība
Sargs.lv
Jūras spēki
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Iedzīvotāju balsojumā par 2019. gada interesantāko pastmarku pirmās trīs vietas ieguva Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Latvijas armijas simtgadei veltītās pastmarkas. Tas ir līdz šim nebijis gadījums, saka māksliniece Arta Ozola – Jaunarāja, kura ir visu pastmarku dizaina autore.

2019. gadā Latvijas armijas simtgadei par godu VAS “Latvijas Pasts” izdeva piecas pastmarkas, un trīs no tām kļuva par pērnā gada labākajām pastmarkām.

Jūras spēki

34 dažādu pastmarku konkurencē pirmo vietu, saņemot 8392 balsis, ieguva Jūras spēku Kara flotes simtgadei veltītā pastmarka, uz kuras attēlots štāba un apgādes kuģis “Virsaitis” mūsdienās un pirms simts gadiem.

Štāba bataljons

Otrā vieta ar 7575 balsīm – Štāba bataljona simtgadei veltītajai pastmarkai, bet trešajā vietā, iegūstot 3930 balsis, ierindojās Sauszemes spēkiem veltītā pastmarka, uz kuras attēlota izlūkošanas kāpurķēžu bruņumašīna CVR (T).

CRVT

Savukārt Bermontiādei veltītā pastmarka ar 3143 balsīm palika piektajā vietā, bet Gaisa spēkiem veltītā ar 2578 balsīm – 12. vietā.

Trīs godalgoto pastmarku fotogrāfiju autori ir Aizsardzības ministrijas fotogrāfi –  seržants Ēriks Kukutis un Armīns Janiks, savukārt, Jūras spēkiem veltītās pastmarkas foto kolāžas autors ir bijušais Jūras spēku virsnieks Ģirts Urbacāns. Seržants Ē. Kukutis kopā ar virsseržantu Gati Indrēvicu ir arī autors vienai no fotogrāfijām, kas rotā Gaisa spēkiem veltīto pastmarku.

Visu piecu Latvijas armijas simtgadei veltīto pastmarku dizaina autore ir māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja. “Paldies Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, armija – tas ir spēks!” aizkustināta ir māksliniece, piebilstot, ka, veidojot šīs pastmarkas, pagājušajā gadā īpaši iedziļinājusies bruņoto spēku specifikā. Lai izjustu patieso atmosfēru, viena diena pat pavadīta konkrētā vienībā, piemēram, Štāba bataljonā, kam veltītā pastmarka iedzīvotāju balsojumā saņēma otro vietu.

Gada pastmarka

Māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja ar NBS komandieri ģenerālleitnantu L. Kalniņu. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Kā Latvijas armijai veltīto pastmarku popularitāti iedzīvotāju vidū skaidro Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš – tas saistīts ar sabiedrības atbalstu arī Latvijas armijai kopumā.

“Mēs bruņotajos spēkos esam optimisti un esam pārliecināti, ka sabiedrība mūs atbalsta. Par to liecina arī tas, ka mūsu rindas arvien papildinās ar entuziasma pilniem un pārliecinātiem jaunajiem karavīriem. [..] Arī pastmarku tapšanas procesā ar lielu entuziasmu iesaistījās cilvēki no Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Aizsardzības ministrijas, atlasot materiālus pastmarkām. Paldies VAS “Latvijas Pasts” par atbalstu un mākslinieces piesaisti, kura šajās pastmarkās spēja atainot patieso bruņoto spēku būtību,” saka ģenerālleitnants L. Kalniņš, atzīstot, ka pats nobalsojis par visām Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem veltītajām pastmarkām, jo visas mīļas.

Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Kaspars Zelčs ir pagodināts, ka par “Gada pastmarku 2019” balsotāji izvēlējušies tieši Jūras spēku Kara flotes simtgadei veltīto. “Šis ir savā ziņā tāds labs noslēgums mūsu simtgades svinībām. Uz pastmarkas redzami divi Jūras spēku štāba apgādes kuģi  – viens no pirmās brīvvalsts laikiem, otrs – tagadējais kuģis “Virsaitis”,” saka jūras kapteinis K. Zelčs, piebilstot, ka Jūras spēki, kaut arī skaitliski nelieli, publiskos pasākumos Latvijas iedzīvotājiem ļoti patīk. “Esmu pamanījis, ka īpašu uzmanību cilvēki pievērš arī jūrnieku formai. Tāpat arī, kad kuģi piestāj Rīgas Pasažieru ostā, ļoti daudz apmeklētāju nāk skatīties gan uz kuģiem, gan jūrniekiem,” stāsta jūras kapteinis K. Zelčs.

Kaspars Zelčs

Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Kaspars Zelčs. Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Par iedzīvotāju lielo aktivitāti šajā balsojumā pārsteigts ir arī VAS “Latvijas Pasts” Pasta vērtszīmju un filatēlijas departamenta direktors Edmunds Bebrišs. Viņš norāda, ka šogad jau pirmajās balsošanas dienās par kādu pastmarku bija nobalsojuši vairāki simti cilvēku, salīdzinoši – iepriekšējos gados tāds skaits bijis tikai tuvu konkursa noslēgumam.

Gada pastmarka

Attēlā no kreisās: Jūras spēku komandieris jūras kapteinis K. Zelčs, Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes Štāba priekšnieks pulkvežleitnants Igors Kļaviņš, VAS "Latvijas pasts" pārstāvji Edmunds Bebrišs un Anda Ozola, māksliniece Arta Ozola-Jaunarāja, NBS komandieris ģenerālleitnants L. Kalniņš un Štāba bataljona komandieris komandkapteinis Seldzis Grasmanis.  Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka, svinot Latvijas armijas simtgadi, VAS “Latvijas Pasts” 2019. gada jūlijā izdeva trīs jaunas pastmarkas, uz kurām redzama Nacionālo bruņoto spēku kaujas tehnika sauszemes, jūras un gaisa teritoriālās aizsardzības nodrošināšanai. Novembrī tika izdota Bermontiādes simtgadei veltītā pastmarka, uz kuras redzami Latvijas armijas karavīri – Rīgas aizstāvji trauksmainajās Bermontiādes dienās 1919. gada oktobrī un novembrī. Savukārt 2019. gada decembrī tika izdota Štāba bataljona simtgadei veltītā pastmarka.

Par 2019. gada skaistāko un interesantāko pastmarku iedzīvotāji varēja balsot portālā “Delfi.lv” no 3. līdz 16. februārim, savu favorītu izvēloties no 34 pastmarkām.

Visas konkursa “Gada pastmarka 2019” pastmarkas iespējams aplūkot šeit: https://www.delfi.lv/gada-pastmarka-2019/  

Dalies ar šo ziņu