"Latvijas Pasts" izdod Bermontiādei veltītu pastmarku

Latvijā
Sargs.lv
Bermontiāde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Bermontiādei par godu šodien pie Latvijas Kara muzeja tika prezentēta arī īpaši šim notikumam veltītā pastmarka ar pirmās dienas zīmogu.

Bermontiādes simtgadei veltītajā pastmarkā izmantotas vēsturiskās fotogrāfijas, kurās redzami Latvijas armijas karavīri – Rīgas aizstāvji trauksmainajās Bermontiādes dienās 1919. gada oktobrī un novembrī.

Tas bija laiks, kad Daugava bija kļuvusi par frontes līniju Rīgā un pastmarkā redzamie karavīri atradās pozīcijās Daugavmalā. Nozīmīgs simbols ir arī pastmarkā redzamā Latvijas armijas karavīru pie cepures nēsātā kokarde, kas veidota atbilstoši 1918. gada decembrī apstiprinātā Latvijas Republikas ģerboņa atveidam. Jo sevišķi Bermontiādes laikā kokarde nereti bija vienīgā atšķirības zīme, ko nēsāja tūkstošos skaitāmie brīvprātīgie, kuri papildināja Latvijas armijas rindas, lai aizstāvētu savu valsti ar ieročiem rokās.

pabriks

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka Latvijas mērogā pastmarkas izdošana ir kā cieņas apliecinājums mūsu karavīriem, norādot, ka Bermontiādei veltītā pastmarka ir kā turpinājums Latvijas armijas simtgadei veltītajām pastmarkām, kas tika izdotas jau šī gada jūlijā.

“Mūsdienu laikmetā, kad masu saziņas līdzekļi un sociālie mediji ir tik ļoti izplatīti, tad pastmarka ir tā vērtība, kas caur pastu un filatēlistiem ceļo cauri visai pasaulei. Tas nozīmē, ka ziņa par mūsu uzvaru pirms 100 gadiem ar jaunās pastmarkas palīdzību  no šī brīža ceļos arī pa pasauli,” norādīja A. Pabriks.

VAS “Latvijas pasts” valdes priekšsēdētājs Mārcis Vilcāns sacīja, ka Latvijas pastmarku izdošana ir kā valsts vēstures spogulis. Pēdējā gada laikā izdotas vairākas nozīmīgas pastmarkas – pirmā bija veltīta Latvijas Republikas simtgadei, pēc tam sekoja Latvijas armijas simtgadei veltītās pastmarkas un tagad arī Bermontiādei, kas esot tikai likumsakarīgi. Pastmarkas autore ir Arta Ozola-Jaunarāja.

“Šodien atceramies tos, kuri ir krituši un cīnījušies par mūsu brīvību, bet šodien pateiksim paldies arī karavīriem, kas arī tagad mūs aizstāv. Es ceru, ka Latvijas Pastam pietiks ar šo marku, lai pieminētu mūsu uzvaras. Bet ceru, ka nākotnē mums nevajadzēs izdot šādas piemiņas pastmarkas. Novēlu, lai mūsu armija būtu tik stipra, lai neviens nemēģinātu viņu pārbaudīt,” vēlēja M. Vilcāns.

Pasākumā piedalījās arī Latvijas Kara muzeja direktore Aija Fleija, Nacionālo bruņoto spēku vienību komandieri, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas karavīri un citi aicinātie viesi.

Dalies ar šo ziņu