Kā krīzes situācijā rīkoties pirmajās 72 stundās

Sabiedrība
Sargs.lv
72 stundas, Izdzīvošana, krīze
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Jebkura krīzes situācija var būt apdraudējums ierastajai lietu kārtībai ģimenē. Lai spētu sakarīgi domāt un atbilstoši rīkoties, izdzīvošanas eksperti iesaka saglabāt mieru - kaut uz brīdi apstāties un padomāt, lai neaizmirstu ko būtisku. Tāpat svarīgi, ka katrs iedzīvotājs spēj savas pamatvajadzības nodrošināt vismaz pirmās 72 stundas jeb trīs diennaktis.

Lai arī kāda krīze būtu iestājusies - dabas vai cilvēka izraisīta katastrofa - Zemessardzes izdzīvošanas eksperts Mareks Dombrovskis iesaka pēc iespējas ilgāk saglabāt vēsu prātu. Svarīgi kaut uz brīdi apstāties un padomāt, lai neaizmirstu ko ļoti būtisku. Labi, ja katrā ģimenē ir izrunāts, kā katrs rīkosies krīzes vai ārkārtas situācijā - vai dokumenti, atslēgas, medikamenti u.c. svarīgas lietas nemainīgi atrodas vienā konkrētā vietā, lai vajadzības gadījumā tos varētu ātri atrast.

Izdzīvošanā ārkārtas apstākļos svarīgas tieši pirmās 72 stundas jeb trīs diennaktis. Tas ir starptautiski vispārpieņemts standarts, kas nosaka, ka vismaz tik ilgu laiku krīzes situācijā cilvēkam jāspēj tikt galā paša spēkiem, nodrošinot sevi ar pajumti, siltumu un pārtiku, kamēr ierodas operatīvie dienesti. Tādos gadījumos noderēs t.s. ārkārtas gadījumu soma, kurā būs pašas nepieciešamākās lietas pamatvajadzību nodrošināšanai.

Ko likt šajā somā un kāpēc krīzes gadījumā saglabāt mieru, lasi "Sargs.lv" rakstos zemāk.

72 stundas, krīze

Dalies ar šo ziņu