Lāčplēša dienas militārā parāde un lāpu gājiens Rīgā pulcē tūkstošiem cilvēku

Sabiedrība
Sargs.lv
parāde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ar līdz šim nebijušu militārās parādes un tautas lāpu gājiena apvienojumu vakar noslēdzās Lāčplēša dienai veltītie pasākumi. Nacionālo bruņoto spēku, Iekšlietu ministrijas vienībām un ikvienam iedzīvotājam bija iespēja simboliski iziet to ceļu, ko pirms 100 gadiem mēroja Latvijas armijas karavīri cīņā pret Bermonta karaspēku. 

Parādi 11. novembra krastmalā pieņēma Valsts prezidents, un tad visi gājiena dalībnieki devās pāri Akmens tiltam virzienā uz Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Tilta malās ar lāpām rokās gājiena dalībniekus sveicināja no dažādām Latvijas vietām atbraukušie jaunsargi un Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti.

Viens no viņiem – arī Gaisa spēku militārās vadības 1. kursa kadets Ričards Upners. “Sajūtas ir ļoti patriotiskas, prieks šeit atrasties un arī redzēt, ka atnākuši daudz cilvēku. Šis gads jau ir īpašs – arī mums akadēmijā vēstures lekcijās uzsver, cik patiesībā nozīmīgi bija notikumi pirms 100 gadiem. Ceru, ka vajadzības gadījumā mēs darītu tāpat kā mūsu senči.”

jaunsargi

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Savukārt Madara Benga atbraukusi no Ropažiem un uz parādi atvedusi savu dēlu jaunsargu.

“Viņš pats man reiz uz Ziemassvētkiem atnesa iesniegumu, ka stāsies Jaunsardzē. Par viņa lēmumu esmu lepna un priecīga, ka aug paaudze, kas iestājas par Latviju. Tas viņam ir arī vērtīgi pavadīts brīvais laiks, jo katru sestdienu ir Jaunsardzes nodarbības,” stāsta Madara.

Lāpu gājiena dalībnieku vidū sastapām arī meitenes no Itālijas, kuras šobrīd apmaiņas programmas ietvaros studē Latvijā. Viņas bija labi informētas, kādam vēsturiskam notikumam par godu rīkots šis gājiens.  “Man radies iespaids, ka Latvijas cilvēki ir patriotiskāki nekā citās valstīs. Iespējams, tāpēc, ka Latvija pilnīgu neatkarību atguva pavisam nesen, tāpēc šādi svētki jums ir tik nozīmīgi. Redzot plīvojošus Latvijas karogus un esot šeit, starp cilvēkiem, jutos patiesi jauki,” pauda Marija Viktorija.

parādeFoto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Daudzas ģimenes uz lāpu gājienu bija ieradušās ar bērniem, arī gājiena dalībnieks Mārtiņš Punculis. “Sajūtas bija interesantas. Šis ir posms, ko ikdienā esam pieraduši mērot ar sabiedrisko transportu vai auto, šodien mēs to gājām kājām kopā ar pārējiem latviešiem, domājot par notikumiem, kas risinājās pirms simts gadiem. Vairāk par šādiem notikumiem nākas aizdomāties tieši bērnu dēļ, jo viņi mācās, jautā un interesējas,” stāsta Mārtiņš.

“Man ļoti patika gājiens. Es mēģināju iztēloties, kā tad bija pirms daudziem gadiem, kā karavīri gāja karā un cīnījās, lai šodien mēs varētu iet pāri šim tiltam ar lāpu rokās,”  sacīja Martiņa dēls Reinis Punculis.

parādeFoto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Gājiena noslēgumā pie Nacionālās bibliotēkas visus sagaidīja valdības pārstāvji un arī bruņoto spēku vadība. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, uzrunājot klātesošos, aicināja visus lepoties ar mūsu valsti un godināt kritušos karavīrus. “No rīta mēs dievkalpojumā aizlūdzām par mūsu vectēviem un vecvectēviem, kuru dvēseles parāva vējā Neatkarības un arī 1. pasaules kara putenis. Tāpēc arī šodien pie daudziem kapakmeņiem tika aizdegtas svecītes un goda sardzē stāvēja Latvijas karavīri, simboliski parādot, ka Latvijas karavīrs ir mūžīgs. Aicinu lepoties ar mūsu valsti un lepoties ar to, ka mēs esam,"norādīja A. Pabriks.

Savukārt Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš savā uzrunā sveicināja ne tikai Rīgā sanākušos cilvēkus, bet sūtīja sveicienu visai Latvijai, jo Lāčplēša dienas gājiens  tradicionāli notiek arī reģionos. “Mūsu senči izvēlējās iet šo ceļu par spīti milzīgajam pretinieka pārspēkam, lai sasniegtu ilgi loloto sapni – uzbūvēt Latvijas valsti, kurā ir izvēles brīvība un demokrātija. Pateicos visiem, kas arī šodien ir nomodā par Latviju – Nacionālo bruņoto spēku karavīriem un zemessargiem, kuri brīvajā laikā, spēkus nežēlojot, nodrošina Latvijas aizsardzību.”

Dalies ar šo ziņu