Dānija pārdod Argentīnai 24 savus līdz šim izmantotos iznīcinātājus F-16

Pasaulē
Sargs.lv/Defense News
Dānijas Gaisa spēku iznīcinātāji F-16
Foto: Defense Command Denmark

Argentīnas valdība ir pabeigusi 24 iznīcinātāju F-16 iegādi no Dānijas, otrdien tiešraidē paziņoja Argentīnas prezidents un aizsardzības ministrs, vēsta ASV aizsardzības nozares medijs “Defense News”.

Kaujas lidmašīnu pārdošanas līgums, kura vērtība sasniedz 320 miljonus ASV dolāru, ir iekļauts lidmašīnu aprīkojums izlūkošanas vajadzībām, mācību bruņojums un sistēmas kaujas ieroču izmantošana raķetēm AIM-9X un AIM-120.

Iepriekš šo darījumu apstiprināja arī lidmašīnu ražotāja valsts - ASV.

Dānijas aizsardzības ministrs Troels Lunds Poulsens norādīja, ka šo iepriekš Dānijas Gaisa spēku izmantoto iznīcinātāju pārdošana ir daļa no Dānijas gaisa spēku restrukturizācijas, kas iepriekš izmantotās kaujas lidmašīnas tagad aizstāj ar piektās paaudzes lidaparātiem F-35.

Daļa no iepriekš izmantotajām Dānijas Gaisa spēku lidmašīnām tiks ziedota Ukrainai, kas šobrīd cīnās pret Krievijas iebrukumu.

Zīmīgi, ka darījums notiek laikā, kad agresorvalsts Krievija aktivizējusi savus uzbrukumus Ukrainai, kuri efektīvu pretgaisa aizsardzības sistēmu trūkuma dēļ nes arvien lielākus zaudējumus Ukrainas civiliedzīvotājiem un civilajai infrastruktūrai.

Iepriekš par Krievijas izredzēm uzvarēt Ukrainu, kas, saskaroties ar nepietiekamām Rietumvalstu ieroču un munīcijas piegādēm vairākkārt brīdinājuši Starptautiskā kara izpētes institūta eksperti.

Lai arī virkne NATO dalībvalstu, tostarp Dānija apņēmusies Ukrainai piegādāt līdz šim izmantotos iznīcinātājus F-16, tie Ukrainā kopā ar apmācītiem Ukrainas Gaisa spēku pilotiem varētu parādīties vien šovasar.

Dalies ar šo ziņu