Nīderlande pārdomā par "F-16" iznīcinātāju pārdošanu ASV uzņēmumam, tā vietā tos nosūtīs Ukrainai

Konfliktu zonas
Sargs.lv/Defense News
"F-16" iznīcinātājs
Foto: "F-16" iznīcinātājs Foto: DPA/Scanpix

Nīderlande atteikusies no plāniem pārdot ASV uzņēmumam sešus iznīcinātājus "F-16" un tā vietā sagatavos lidmašīnas piegādei Ukrainai, paziņoja Nīderlandes Aizsardzības ministrija. Ar šo vienošanos Nīderlandes lidmašīnu skaits, kas tiks nodotas Ukrainai, palielināsies līdz 24.

Nīderlandieši bija risinājuši sarunas ar Lāklendā, Floridas štatā bāzēto ASV Gaisa spēku apmācības pakalpojumu sniedzēju "Draken International" pēc tam, kad pagājušajā gadā izgāzās darījums par 12 "F-16" pārdošanu šim uzņēmumam. Abas puses pārtrauca sarunas par jaunu vienošanos par sešiem "F-16" pēc tam, kad tās secināja, ka lidmašīnu pārdošana un piegāde nenotiks tuvākajā laikā, teikts Nīderlandes paziņojumā.

Nīderlande kopā ar Dāniju vada Eiropas centienus nodrošināt Ukrainu ar "F-16" spējām. Novembrī tā nosūtīja pirmo no 18 lidmašīnām uz Rumāniju, lai veiktu pilotu apmācību. Plānotā lidmašīnu nodošana aizstās zaudējumus, ko Ukraina ir cietusi karā ar Krieviju, kā arī nodrošinās jaudīgāku radaru sistēmu un integrāciju ar NATO standarta ieroču sistēmām.

"Ukrainas pārsvars gaisā ir būtisks, lai stātos pretī Krievijas agresijai," atzina Nīderlandes aizsardzības ministre Kajsa Ollongrēna.

"F-16", ko gatavojas nodot Ukrainai, joprojām izmanto Nīderlandes Karaliskie gaisa spēki, "Defense News" pastāstīja Aizsardzības ministrijas pārstāvis Marks van de Bēks. Apmācībām paredzētās 18 lidmašīnas paliks Nīderlandes īpašumā. Piecas no šīm lidmašīnām jau atrodas Rumānijā, bet pārējās līdz jūnija beigām tiks aizgādātas.

Nīderlandieši 2021. gadā bija vienojušies pārdot 12 "F-16" lidmašīnas "Draken", lai tās izmantotu mācībām ASV, ar iespēju iegādāties vēl 28 lidmašīnas. Šis darījums izjuka pēc "domstarpībām par lidmašīnu tehniskās apkopes stāvokli" nodošanas brīdī, jūnijā ziņoja valdība.

"F-16" palīdzēs Ukrainai apspiest Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas un var mazināt slodzi pašas valsts pretgaisa aizsardzībai, pārtverot spārnotās raķetes, uzskata analītiķi. Krievijai līdz šim ir bijis izšķirošs pārsvars radaru un raķešu "gaiss-gaiss" spēju ziņā, un "F-16" būs uzlabojums salīdzinājumā ar Ukrainas vecākajiem lidaparātiem.

Nīderlandes flote, kurā savulaik bija 138 "F-16", no 1998. līdz 2002. gadam par 750 miljoniem eiro tika atjaunināta. Šīs lidmašīnas ir aprīkotas ar "HARM" radara sistēmu.

Nīderlande ir iegādājusies "F-35", lai aizstātu savu "F-16" floti. Aizsardzības ministrija apgalvo, ka līdz oktobrim tā pārtrauks ekspluatēt "F-16", un pēc septembra tai vairs nebūs iespēju uzturēt atlikušos lidaparātus lidojumiem derīgā stāvoklī.

Nīderlandes valdība ir uzstājusi, ka pirms "F-16" nodošanas Ukrainai ir izpildīti vairāki nosacījumi, tostarp, ka tai ir lidlauki, kas piemēroti iznīcinātāju ekspluatācijai, un pietiekams skaits apmācīta personāla tehniskajai apkopei.

Dalies ar šo ziņu