Pērn par 16% pieaugusi ASV ieroču tirdzniecības darījumu vērtība

Pasaulē
Sargs.lv/Stars and Stripes

ASV pērn ārvalstu valdībām pārdevusi ieročus 238 miljardu dolāru vērtībā, kas ir par 16% vairāk nekā 2022. gadā, vēsta ASV aizsardzības izdevums “Stars and Stripes”.

Datos iekļauti tie ASV ražoto ieroču darījumi, par kuriem ASV valdība tieši vienojusies ar saviem partneriem.

Saskaņā ar ASV Valsts departamenta datiem, ASV valdības pārskaitījumu vērtība par izpildītajiem ieroču piegādes darījumiem pērn bija aptuveni 81 miljards ASV dolāru, kas ir par 56% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

 "Šis ir lielākais ikgadējais pārdošanas apjoms un sniegtā palīdzība mūsu sabiedrotajiem un partneriem," teikts Valsts departamenta paziņojumā.

Kā norāda “Stars and Stripes” ASV ieroču pārdošanas apjomu pieaugums saistāms ar Eiropas sabiedroto centieniem stiprināt savu aizsardzību pēc agresorvalsts Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Piemēram Polija, kas ir viens no lielākajiem ASV ieroču pircējiem, paziņojusi, ka līdz 2026. gadam izveidos spēcīgāko sauszemes armiju Eiropā. Lai to sasniegtu, Polija ar ASV noslēgusi 12 miljardu ASV dolāru vērtu līgumu par uzbrukuma helikopteru “Apache” iegādi, kā arī 10 miljardu ASV dolāru vērtu līgumu par artilērijas raķešu sistēmu “HIMARS” piegādi. Vēl Polijas valdība tērēs četrus miljardus ASV dolāru integrētajai gaisa un raķešu aizsardzības sistēmai, bet vēl 3.75 miljardus ASV dolāru kaujas tanku M1A1 “Abrams” iegādei.

Līdztekus Polijai ieroču atjaunošanu uzsākušas arī citas NATO sabiedrotās. Pēc Valsts departamenta datiem, pērn Vādija par 8,5 miljardiem ASV dolāru iepirka  jaunus “Chinook” helikopterus un vēl trīs miljardus ieguldīja vidējās darbības rādiusa raķešu iegādei. Šīs investīcijas aizsardzībā “Stars and Stripes” saista ar Vācijas plāniem atjaunot Eiropas “militāro mugurkaulu” pēc tam kad tā gadiem ilgi no saviem NATO partneriem tikusi kritizēta par ilgstošu nozares finansiālu badināšanu, turot aizsardzības izdevumu līmeni zem 2% atzīmes.

Arī Čehijas, Bulgārijas un Norvēģija no valdības iegādājās amerikāņu ieročus viena miljarda dolāru vērtībā. Tikmēr Itālija ieguldīja 2,8 miljardus ASV dolārus piektās paaudzes iznīcinātāju F-35 spārnu komplektus un citu tehnikas mezglu pirkumā.

Valsts departamenta publiskotie dati atspoguļo ieroču darījumus, kas veikti 2023. gada fiskālajā gadā, kas, saskaņā ar ASV noteikto kārtību noslēdzās pagājušā gada 23. oktobrī.

Dalies ar šo ziņu