SIPRI: ieroču pieprasījums aug, bet Rietumvalstu ražošanas jaudas atpaliek

Pasaulē
Sargs.lv/SIPRI
155 milimetru artilērijas ražotne "Forges de Tarbes" Francijā
Foto: AFP / Scanpix

Stokholmas Starptautiskais miera pētniecības institūts (SIPRI) šajā nedēļā publiskoja 100 lielāko aizsardzības nozares uzņēmumu ieņēmumu datus. ASV un Eiropas uzņēmumu ieņēmumi 2022. gadā sasniedza 597 miljardus ASV dolāru, kas ir par 3,5 procentiem mazāk nekā 2021. gadā. Savukārt ieņēmumi būtiski pieauga Āzijā, Okeānijā un Tuvajos Austrumos.

Pieprasījums pēc ieročiem aug, bet ražošana atpaliek

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā un ģeopolitiskā spriedze visā pasaulē 2022. gadā radīja ievērojamu pieprasījuma pieaugumu pēc ieročiem, bruņojuma un militārās tehnikas. Tomēr, neskatoties uz jaunu pasūtījumu saņemšanu, daudzi ASV un Eiropas ieroču uzņēmumi nespēja būtiski palielināt ražošanas jaudu darbaspēka trūkuma, pieaugošo izmaksu un piegādes ķēdes traucējumu dēļ, ko saasināja karš Ukrainā.

"Daudzi ieroču uzņēmumi saskārās ar šķēršļiem, pielāgojoties ražošanai augstas intensitātes apstākļos. Tomēr tika parakstīti jauni līgumi, jo īpaši par munīciju, kas varētu radīt lielākus ieņēmumus 2023. gadā un vēlāk, " norāda SIPRI Militāro izdevumu un ieroču ražošanas programmas direktore Lūsija Bero-Sūdro [Lucie Béraud-Sudreau].

Atšķirībā no lielākajiem ASV un Eiropas aizsardzības industrijas pārstāvjiem, Āzijas, Okeānijas un Tuvo Austrumu uzņēmumu ieņēmumi 2022. gadā ievērojami pieauga, apliecinot to spēju reaģēt uz pieaugošo pieprasījumu īsākā laika posmā.

Ieroču ieņēmumi ASV samazinās ražošanas problēmu dēļ

42 ASV aizsardzības uzņēmumiem, kuri ierindojas pirmajā simtniekā, to ieņēmumi 2022. gadā samazinājās par 7,9% jeb 302 miljardiem ASV dolāru. Tie veidoja 51% no kopējiem ieņēmumiem simt lielāko uzņēmēju starpā.

No 42 ASV uzņēmumiem 32 reģistrēts ieņēmumu kritums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, visbiežāk to skaidrojot ar pastāvīgām piegādes ķēdes problēmām un darbaspēka trūkumu, ko izraisīja Covid-19 pandēmija.

"Mēs sākam redzēt jaunu pasūtījumu pieplūdumu saistībā ar karu Ukrainā, un daži lielākie ASV uzņēmumi, tostarp “Lockheed Martin” un “Raytheon Technologies”, saņem jaunus pasūtījumus. Tomēr, ņemot vērā šo uzņēmumu esošo pasūtījumu skaitu un grūtības palielināt ražošanas jaudu, ieņēmumi no šiem pasūtījumiem, iespējams, tiks atspoguļoti uzņēmumu pārskatos tikai pēc diviem trim gadiem," secina SIPRI vecākais pētnieks Nans Tians (Nan Tian).  

Āzija pārspēj Eiropu, pateicoties militārās industrijas modernizācijas centieniem

Reitingā iekļautajiem 22 aizsardzība uzņēmumiem no Āzijas un Okeānijas ieņēmumi pieauga par 3,1%, 2022. gadā sasniedzot 134 miljardus ASV dolāru. Šis bija otrais gads pēc kārtas, kad Āzijas un Okeānijas 100 populārāko ieroču uzņēmumu ieņēmumi bija lielāki nekā Eiropā.

“Iekšzemes pieprasījums un paļaušanās uz vietējiem piegādātājiem pasargāja Āzijas ieroču uzņēmumus no piegādes ķēdes traucējumiem 2022. gadā. Uzņēmumi Ķīnā, Indijā, Japānā un Taivānā guva labumu no ilgstošiem valdības ieguldījumiem militārajā modernizācijā,” atklāj SIPRI Militāro izdevumu un ieroču ražošanas programmas pētnieks Sjao Liangs [Xiao Liang].

Četru Dienvidkorejas uzņēmumu kopējie ienākumi 2022. gadā samazinājās par 0,9 procentiem, galvenokārt valsts lielākā ieroču ražotāja “Hanwha Aerospace” reģistrētā 8,5% ienākumu krituma dēļ.

Divi Dienvidkorejas uzņēmumi ziņoja par ieņēmumu pieaugumu, jo īpaši “LIG Nex1”. Dienvidkorejas uzņēmumi, visticamāk, piedzīvos ieņēmumu pieaugumu nākamajos gados pēc nozīmīgu ieroču darījumu parakstīšanas ar Poliju un Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Pieticīgs uzņēmumu ieņēmumu pieaugums Eiropā

Ieņēmumi no 26 top 100 uzņēmumiem Eiropā pieauga par 0,9%, sasniedzot 121 miljardu ASV dolāru 2022. gadā.

"Karš Ukrainā radīja pieprasījumu pēc materiāliem, kas piemēroti novājināšanas karam, piemēram, munīcijai un bruņumašīnām. Vācijas, Norvēģijas un Polijas ražotāju ieņēmumi pieauga. Piemēram, Polijas valstij piederošā aizsardzības uzņēmuma “PGZ” ieņēmumi palielinājās par 14%, ko veicinājusi valsts īstenotā paātrinātā militārās modernizācijas programma,” norāda Lorenco Skarazzato [Lorenco Scarazzato], SIPRI Militāro izdevumu un ieroču ražošanas programmas pētnieks.

Eiropas uzņēmumi “Airbus” un “KNDS” bija vieni no galvenajiem industrijas pārstāvjiem, kuru ieņēmumi pieauga, nodrošinot piegādi Eiropas valstīm pēc ilgstošiem pasūtījumiem.

Turcijas un Tuvo Austrumu aizsardzības uzņēmumu peļņa tikai pieaug

2022. gadā Tuvajos Austrumos bija vērojams vislielākais ieņēmumu pieaugums no visiem reģioniem. Septiņu Tuvo Austrumu aizsardzības uzņēmumu ieņēmumi pieauga par 17,9 miljardiem ASV dolāru, aptuveni 11% pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Četru Turcijas uzņēmumu kopējie ieņēmumi sasniedza 5,5 miljardus ASV dolāru — par 22 procentiem vairāk nekā 2021. gadā. Triju Izraēlas uzņēmumu kopējie ieņēmumi no ieročiem 2022. gadā sasniedza 12,4 miljardus ASV dolāru, kas ir par 6,5 procentiem vairāk nekā 2021. gadā.

"Tuvo Austrumu uzņēmumi, kas specializējas tehnoloģiski mazāk sarežģītu produktu ražošanā, spēja ātrāk palielināt ražošanas jaudu, reaģējot uz pieaugošo pieprasījumu. Piemēram, “Türkiye's Baykar”, bezpilota lidaparāta “Bayraktar TB-2” ražotājs pirmo reizi iekļuva top 100 aizsardzības uzņēmumu sarakstā pēc tam, kad tā ieņēmumi pieauga par 94%,” stāsta SIPRI vecākais pētnieks Djego Lopess da Silva (Diego Lopes da Silva).

Dalies ar šo ziņu