ASV ģenerālprokurors pirmo reizi atļauj nodot Ukrainai krievu oligarham konfiscēto naudu

Pasaulē
Sargs.lv/Al Jazerra
ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends
Foto: AP/Scanpix

Amerikas Savienoto Valstu ģenerālprokurors Meriks Gārlends pirmo reizi atļāvis pārskaitīt Krievijas oligarhiem konfiscētos līdzekļus kara plosītajai Ukrainai, kura cīnās pret visaptverošo Krievijas agresiju.

Trešdien izplatītajā paziņojumā M.Gārlends norādīja, ka no Krievijas oligarha Konstantīna Malofejeva atsavinātā nauda tiks novirzīta Ukrainai, kurā Krievija iebruka 2022.gada 24.februārī.

"Pagaidām šis ir pirmais ASV iesaldēto Krievijas līdzekļu pārvedums Ukrainas atjaunošanai, taču tas nebūs pēdējais" sacīja Gārlends.

Pērn ASV Tieslietu ministrija izvirzīja apsūdzību K. Malofejevam, viņu vainojot agresorvalstij Krievijai noteikto sankciju pārkāpšanā. Prokurori secināja, ka viņš piešķīris finansējumu krieviem, kuri veicinājuši separātismu Ukrainai piederošajā, bet Krievijas okupētajā Krimas pussalā, kuru agresorvalsts anektēja 2014.gadā.

Toreiz M. Gārlends arī paziņoja par "miljonu dolāru arestu kādā kontā ASV finanšu iestādē, kas tika identificēta saistībā ar K. Malofejeva veiktajiem sankciju pārkāpumiem".

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī,  M. Gārlends paziņoja par jaunas darba grupas “KleptoCapture” izveidi, kas īpaši vērsīsies pret Krievijas oligarhiem, kuri centušies izvairīties no ASV sankcijām, kas savulaik tikušas ieviestas pret dažādām Krievijas varas struktūrām.

"Mēs neatstāsim nevienu akmeni uz akmens mūsu centienos izmeklēt, arestēt un saukt pie atbildības tos, kuru noziedzīgās darbības ļauj Krievijas valdībai turpināt šo netaisnīgo karu," toreiz sacīja M.Gārlends.

Starp Vašingtonas konfiscētajiem aktīviem ir Krievijas oligarhiem superjahtu flote, tostarp ar Kremli saistītajam oligarham Suleimanam Kerimovam piederošā 106 metrus garā jahta, kura vērtība pārsniedz 300 miljonus ASV dolāru.

Iepriekš arī ASV prezidents Džo Baidens aicinājis Kongresu atvieglot konfiscēto oligarhu īpašumu nodošanu Ukrainai.

Pērnā gada decembrī ASV Kongress pieņēma likumu, kas atļāva noteiktus Tieslietu departamenta arestētos īpašumus ar ASV Valsts departamenta starpniecību nodot Ukrainai.

Šā gada aprīlī ASV Tieslietu departaments lūdza Kongresu paplašināt Ukrainai nododamo aktīvu apmēru, iekļaujot arī naudas līdzekļus, kas konfiscēti par dažādiem eksporta kontroles pārkāpumiem.

Dalies ar šo ziņu