Ukrainas sabiedrotie apsver iespēju gandrīz pilnībā aizliegt preču eksportu uz Krieviju

Pasaulē
LETA/Bloomberg
Kravas mašīna uz Somijas un Krievijas robežas
Foto: AFP/Scanpix

Vairākas Ukrainas sabiedrotās valstis, tai skaitā ASV, apsver iespēju vairumam preču noteikt pilnīgu eksporta aizliegumu uz Krieviju, vēstī šo situācija labi pārzinoši informācijas avoti.

Tie norāda, ka G7 valstu amatpersonas šo ierosinājumu apsver pirms valstu līderu samita, kas maijā norisināsies Japānā, un mērķis būtu panākt, ka arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis pievienojas šim aizliegumam.

Par šiem ierosinājumiem gan šobrīd vēl norisinās diskusijas, un tie varot mainīties.

Šie ierosinājumi paredzētu pilnībā mainīt pašreizējo sankciju režīmu, aizliedzot visu preču eksportu, ja vien tās netiktu pakļautas izņēmumiem. Pašreizējie noteikumi atļauj visu preču eksportu, ja vien tām nav piemērotas sankcijas.

Informācijas avoti vēstī, ka, visticamāk, eksporta aizliegumam netiktu pakļautas medicīnas preces un lauksaimniecības produkti, tai skaitā pārtikas preces.

Vienlaikus tiek norādīts, ka attiecībā uz ES dalībvalstu pievienošanos šim ierisonājumam paredzami ievērojami šķēršļi, ņemot vērā joprojām uz Krieviju eksportējošo uzņēmumu iebildumus un bažas par Maskavas pretreakciju.

Līdz šim sankciju dēļ ES un G7 valstu uz Krieviju eksportēto preču vērtība ir samazinājusies gandrīz par pusi, taču tas nozīmē, ka Krievija  no Eiropas, ASV, Kanādas un Japānas saņēmusi preces 66 miljardu dolāru apmērā.

G7 valstis uzskata, ka tas Krievijas ekonomikai joprojām nodrošina pārāk lielu atbalstu, jo sevišķi, kad Maskava atrod sankciju apiešanas veidus, valstī ievedot preces caur trešājām valstīm.

Dalies ar šo ziņu