Senāta republikāņi "Nord Stream 2" dēļ bloķē nākamā gada ASV aizsardzības budžetu

Pasaulē
LETA/DW
Foto: Krievijas būvētā gāzes vada "Nord Stream 2" ieklāšana Baltijas jūrā
Foto: Foto: Nord Stream 2 / Axel Schmidt

Republikāņi ASV parlamenta augšpalātā pirmdien gāzesvada "Nord Stream 2" dēļ nobloķēja valsts aizsardzības budžetu nākamajam gadam.

Budžeta pieņemšanai bija nepieciešamas 60 no simt senatoru balsīm. Likumprojektu pirmdien balsojumā atbalstīja 45 senatori, bet pret bija 51.

Senāta republikāņu mazākuma līderis Mičs Makonels kā vienu no iemesliem tādai rīcībai minēja to, ka demokrāti atteikušies likumprojektā iekļaut grozījumus par obligātu sankciju ieviešanu pret gāzesvadu "Nord Stream 2".

Gāzesvada pretinieki Senātā uzstāj, ka tas var kaitēt ASV sabiedrotajiem. Makonels paziņoja, ka tas ir "gāzesvads, kas veicina Putina iebrukumu Eiropā".

Demokrātu senators Čaks Šumers kritizēja aizsardzības budžeta projekta bloķēšanu, politisko pretinieku rīcību raksturojot kā "neizskaidrojamu un mulsinošu". Viņš uzsvēra, ka demokrāti turpināšot darbu, lai ASV karavīri saņemtu algu un darbotos nozīmīgākās aizsardzības programmas.

Savukārt Makonels Šumeru apsūdzēja par grozījumu pieņemšanas kavējumu un vēlmi "traucēt debates par Krievijas agresiju".

Lai apstiprinātu aizsardzības budžeta projektu Senātā, demokrātiem ir jāgūst atbalsts no lielākās daļas republikāņu senatoru. Turklāt par "Nord Stream 2" vienprātības nav arī pašā Demokrātu partijā.

Daži liberāli demokrātu senatori arī neatbalstīja aizsardzības budžeta projektu, norādot, ka tādi tēriņi ir pārlieku lieli.

Jau ziņots, ka Pārstāvju palātas apstiprinātais aizsardzības budžets pārsniedz tēriņus vairāk nekā 777 miljardu dolāru apjomā. Tas ir ievērojami vairāk nekā pieprasīja ASV prezidents Džo Baidens, vēstīja raidsabiedrība "Amerikas Balss".

Aizsardzības tēriņi palielinājušies par 5%. Tik būtisku pieaugumu pieprasīja republikāņi.

Dalies ar šo ziņu