Lietuvas robežsardzes vadītājs: Baltkrievija migrantus uz Lietuvas robežu ved ar kravas automašīnām

Pasaulē
Sargs.lv/LRT.lt
Foto: REUTERS/Scanpix
Foto: Foto: REUTERS/Scanpix

Lietuvas robežsargi pieļauj, ka Baltkrievijas varasiestādes migrantus uz valsts robežu ar Baltkrieviju ved ar kravas automašīnām, atsaucoties uz Lietuvas Robežsardzes dienesta priekšnieka Rustama Ļubajeva teikto, vēsta Lietuvas sabiedriskais radio.

Saskaņā ar Robežsardzes dienesta priekšnieka teikto, Lietuvas robežsargi saņem ziņas par migrantu grupām netālu no valsts robežas, kā arī, lai iegūtu informāciju, uzrauga sociālos medijus.

“Pie valsts robežas notiek kustība. Pat no šejienes mūsu robežsargi dzird smagās tehnikas skaņas, kas nāk no Baltkrievijas teritorijas. Tas varētu nozīmēt, ka nelikumīgos robežpārkāpējus, iespējams, ieved ar kravas automašīnām,” trešdien Kapčamiestis robežas šķērsošanas punktā žurnālistiem sacīja amatpersona.

Viņš uzsvēra – fakts ir tāds, ka Baltkrievijas tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji nepārprotami uzņem šos migrantus un pēc tam viņus iestumj Lietuvas teritorijā.

R. Ļubajevs piebilda, ka pagājušajā naktī migranti Lietuvā nav centušies iekļūt ar spēku.

Robežsardzes dienesta priekšnieka komentāri izskanēja pēc tam, kad Lietuva savos pierobežas reģionos izsludināja ārkārtas stāvokli, reaģējot uz notikumiem uz Polijas robežu ar Baltkrieviju, kur lielas migrantu grupas ar varu centās iekļūt Polijā.

Savukārt Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte norādīja – Baltkrievijas valdības rīcība ir atbildes reakcija uz Eiropas Savienības sankcijām.

“Esam ieviesuši virkni sankciju, kas ir sāpīgas Baltkrievijas režīmam. Līdz ar to, tas, kas tagad notiek, ir atbildes reakcija,” viesojoties Kapčamiestis robežas šķērsošanas punktā Lazdiju dienvidu reģionā pie robežas ar Baltkrieviju, sacīja premjerministre.

Saskaņā ar I. Šimonītes teikto, Baltkrievijas cenšas izdarīt spiedienu uz Eiropas Savienību, lai tā atceltu sankcijas, tas negatīvi ietekmē tās ekonomiku.

“Šajā konkrētajā gadījumā sankcijas tika vērstas pret migrantu plūsmas organizēšanā iesaistītajām institūcijām un personām Baltkrievijā. Tas ir patiesi ļoti nozīmīgs solis. Es gan nedomāju, ka tas būs pēdējais,” atzīmēja premjerministre.

Eiropas Savienība šobrīd apsver jaunu sankciju paketi pret Baltkrieviju, ar mērķi izdarīt lielāku spiedienu uz Aleksandra Lukašneko režīmu.

Spiedze kļuva vēl lielāka, kad uz Baltkrievijas un Polijas robežu devās vairāki trūkstoši migrantu. Lietuvas amatpersonas baidās, ka līdzīga situācija varētu notikt ar pie viņu valsts robežas ar Baltkrieviju.

Dalies ar šo ziņu