Lietuvas robežsardzes vadītājs: Migrantu nemieri Lietuvas izmitināšanas centros bija koordinēti

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
A. Lukašenko režīma sūtītie Tuvo Austrumu valstu migranti nelegālo robeššķērsotāju izmitināšanas centrā Lietuvā
Foto: Foto: REUTERS/ Scanpix

Pirmdien patvēruma meklētāji vairākās Lietuvas migrantu nometnēs organizējuši dažādas protesta akcijas un nemierus. Saskaņā ar Lietuvas Robežsardzes dienesta priekšnieka Rustama Ļubajeva teikto, tās bija koordinētas darbības, kurām bija jānotiek vienlaicīgi ar Minskas režīma virzīto migrantu vardarbīgo uzbrukumu Polijas robežai.

R. Ļubajevs otrdien intervijā LRT Radio paziņoja, ka nemieri izcēlušies migrantu nometnēs Medininkos, Pabradē, Kibartā un Ruklā.

“Vakar 17:00 situācijas kontrole tika pārņemta Medininku ārvalstnieku izmitināšanas centrā. Citos centros mums situācijas kontroli izdevās pārņemt agrāk. Pret septiņiem migrantiem uzsākta pirmstiesas izmeklēšana aizdomās par nemieru rīkošanu,” sacīja R. Ļubajevs, norādot, ka pēc nemieriem izmitināšanas centros “izolēti” daudzi protestu dalībnieki.

Saskaņā Lietuvas robežsardzes priekšnieka teikto, protestu laikā migranti pieprasījuši viņu atbrīvošanu no aizturēšanas centriem, turot plakātus ar uzrakstiem lietuviešu valodā.

Pēc R. Ļubajeva teiktā, masu nekārtības Lietuvas migrantu izmitināšanas centros tikušas saskaņotas ar Baltkrievijas varas iestāžu veicinātajiem masveida migrantu vardarbīgajiem centieniem iekļūt Polijā.

“Mums ir vairāki iemesli uzskatīt, ka migrantu darbības tika koordinētas un tās tika veiktas, izmantojot sociālos medijus,” intervijā “LRT Radio” teica R. Ļubajevs. “Nelegālie migranti sazinās savā starpā, un viņu spēja izmantot viedos sakaru līdzekļus rada mums daudz problēmu. Šajā gadījumā mēs varam apgalvot, ka viņu darbības noteikti tika koordinētas,” viņš piebilda.

Šā gada laikā no Baltkrievijas puses Lietuvā mēģinājuši iekļūt aptuveni 4200 Tuvo Austrumu izcelsmes migrantu. Augustā Lietuvas Seims pieņēma lēmumu, kas ļāva iestādēm turēt nelegālos imigrantus apcietinājumā līdz pat sešu mēnešu periodam. Tāpat Lietuva savu robežu aizsardzībai atļāvusi veikt robežsargiem migrantu atstumšanu, lai nepieļautu to nonākšanu Lietuvā.

Pēc R. Ļubajeva teiktā, pagājušajā naktī šādā ceļā iekļūšana Lietuvā liegta 82 migrantiem. Atšķirībā no Lietuvas kaimiņvalsts Polijas, no Baltkrievijas puses nākošie migranti nav mēģinājuši valstī iekļūt ar spēku. Tāpat Lietuvas robežas tuvumā nav novērotas “ļoti lielas migrantu grupas”.

Dalies ar šo ziņu