Baltijas robežu tuvumā notiekošās militārās mācības “Zapad” raisa satraukumu Viļņā un Varšavā

Pasaulē
Sargs.lv/LRT.lt
Militārās mācības "Zapad"
Foto: Foto: Ramil Nasibulin/BelTA/TASS/Scanpix

Lietuva ar bažām vēro, kā Krievija un Baltkrievija gatavojas lielākajām kopīgajām militārajām mācībām kopš 2017. gada – “Zapad 2021”, kas sākas jau šajā nedēļas nogalē. Turklāt šogad mācības Baltijas pierobežā notiek Minskas režīma mākslīgi izraisītās robežkrīzes laikā, tāpēc provokāciju draudi ir “augstākie pēdējo četru gadu laikā”, atsaucoties uz Lietuvas ārlietu ministra Gabrieļa Landsberģa teikto, raksta Lietuvas sabiedriskais medijs “LRT.lt”.

2017. gadā, kad šīs mācības notika iepriekšējo reizi, tajās saskaņā ar NATO pārskata datiem piedalījās līdz pat 70 000 Krievijas armijas karavīru, lai gan paši mācību organizatori bija ziņojuši tikai 12 700 mācību dalībniekiem.

“Sagaidāms, ka šī gada mācības “Zapad” būs vēl vērienīgākas par iepriekšējām. “Arī provokāciju draudi ir visaugstākie pēdējo četru gadu laikā,” komentē Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis.

Tikmēr Krievija un Baltkrievija apliecina, ka “Zapad” ir tikai aizsardzības mācības, taču Lietuvas aizsardzības ministrs uzskata –  līdzīgi kā 2017. gadā arī šogad, visticamāk, abu lielvalstu karaspēki praktizēs uzbrukuma manevrus.

Arī Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks apzinās, ka mācības tiek organizētas jau tā saspringtā brīdī. “Situācija ir piepildīta ar draudiem, jo mēs esam ne tikai pandēmijas, bet arī nelegālās migrācijas krīzes vidū,” viņš saka.

Jau ziņots, ka Viļņas un Minskas attiecības ir ievērojami pasliktinājušās pēc pagājušās vasaras, kad Baltkrievijas pašpasludinātais līderis Aleksandrs Lukašenko paziņoja par savu uzvaru prezidenta vēlēšanās, uzsākot brutālas represijas pret jebkādu opozīciju. Turklāt Lietuva Eiropas Savienības līmenī turpinājusi uzstāt uz sankciju pret Baltkrieviju pastiprināšanu, kā rezultātā izpelnījusies Lukašenko draudus un atriebību.

Šovasar tā izpaudās arī reāli – Lietuva saskārās ar līdz šim nepieredzēta mēroga nelegālo migrantu pieplūdumu no Baltkrievijas un ir norādījusi, ka Minskas režīms migrantu kontrabandu organizē mērķtiecīgi, lai izdarītu spiedienu uz ES.

Arī Varšavā gaidāmo mācību “Zapad” kontekstā bažas ir lielas, jo šogad Krievijas un Baltkrievijas bruņoto spēku vienības trenēsies arī Polijas un Ukrainas robežu tuvumā. Kā šīs nedēļas sākumā preses konferencē sacīja Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis, “mēs negaidām spriedzes mazināšanos uz austrumu robežas, jo pēc dažām dienām sāksies lielākās militārās mācības 40 gadu laikā”.

Vēlāk, uzrunājot Polijas parlamentu, viņš sacīja: “Mums ir darīšana ar plašu politisku provokāciju un mēģinājumu nelegāli izspiest tūkstošiem, desmitiem tūkstošu nelegālo migrantu caur Polijas robežām.”

A.Anušausks uzskata, ka baiļu izraisīšana Baltijas valstīs un Polijā ir viens no Krievijas un Baltkrievijas mērķiem. “Krievija un Baltkrievija ar mērķtiecīgām dezinformācijas kampaņām pieliek lielas pūles, lai kaimiņvalstis baidītos,” saka Lietuvas aizsardzības ministrs, piebilstot, ka Lietuva regulāri uzrauga, kas notiek otrpus tās robežai. Lietuva arī plāno nosūtīt vairākus savus novērotājus uz mācību “Zapad 202” noslēguma daļu. Ministrs atzīst, ka Lietuvas varas iestādes ir gatavas reaģēt uz jebkādām provokācijām mācību “Zapad 2021” laikā, un neitralizēt hibrīddraudus Lietuvai palīdzēs arī NATO eksperti.

Jau ziņots, ka 7. septembrī Lietuvā ieradās NATO Atbalsta komanda cīņai pret hibrīddraudiem, lai palīdzētu risināt migrantu krīzi un stāties pretī jebkādam kaimiņvalstu spiedienam. Kā norāda Lietuvas Aizsardzības ministrija, šī drošības ekspertu grupa divas nedēļas analizēs hibrīdagresiju pret Lietuvu, sniedzot ieteikumus Lietuvai un aliansei kopumā, kā efektīvāk stāties pretī šādiem draudiem. Kā medijiem atzinis atbalsta komandas vadītājs Mihaēls Rīle, ekspertu grupa Lietuvā ieradusies pēc Lietuvas valdības lūguma.

“NATO turpina cieši sekot situācijai pie Baltkrievijas robežas, no kuras tiek izdarīts migrācijas spiediens uz mūsu sabiedrotajām Lietuvu, Latviju un Poliju," uzsvēra M. Rīle.

Tikmēr Lietuvas aizsardzības un drošības eksperts Darius Antanaitis uzskata, ka šobrīd Baltkrievija Lietuvas drošībai pat ir lielāks drauds nekā Krievija. “Baltkrievijā valda diktators, kurš ir ieinteresēts izsākt nelielu lokālu konfliktu, lai izsauktu pretreakciju no NATO valstīm un Lietuvas, lai tādējādi attaisnotu savu neadekvāto rīcību,” Lietuvas sabiedriskajam medijam “LRT” norādījis eksperts.

Dalies ar šo ziņu