Baidens paziņo par ASV kaujas operāciju izbeigšanu Irākā

Pasaulē
LETA/AFP
bilde
Foto: Irākas premjerministrs Mustafu al Kademi un ASV prezidents Džo Baidens. Foto: REUTERS/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien sarunās ar Irākas premjerministru Mustafu al Kademi Baltajā namā paziņoja, ka ASV izbeigs kaujas operācijas Irākā līdz šī gada beigām un abu valstu attiecībās sāksies jauns posms.

Apstākļos, kad Irākā pastāv džihādistu grupējuma "Islāma valsts" atdzimšanas draudi un spēcīga Irānas ietekme, Baidens uzsvēra, ka Vašingtona paliek "uzticīga mūsu drošības sadarbībai", savukārt Kademi apliecināja abu valstu "stratēģisko partnerību".

ASV spēki Irākā "turpinās apmācīt, asistēt, palīdzēt, tikt galā ar "Islāma valsti", kad tā atkal parādīsies", sacīja Baidens. 

ASV prezidents tomēr apstiprināja, ka 2500 ASV karavīri, kas vēl atrodas Irākā, nepiedalīsies kaujās.

"Gada beigās mēs vairs nebūsim kaujas misijā," sacīja Baidens. 

ASV administrācija pavēstīja, ka turpmāk fokusēsies uz cita veida palīdzību Irākai, tostarp palīdzot nodrošināt elektroenerģijas piegādes, cīnīties pret Covid-19 un klimata izmaiņu ietekmi, un atbalstot privātā sektora attīstību.

Baidens pateica Kademi, ka pāris nedēļu laikā tiks piegādāti 500 000 Covid-19 vakcīnu devu, kuras Vašingtona apsolīja Bagdādei. Viņš arī uzsvēra ASV atbalstu oktobrī gaidāmajām vēlēšanām Irākā.

Kademi sacīja, ka ir ieradies Vašingtonā, "lai apspriestu mūsu nācijas nākotni". 

"Šodien mūsu attiecības ir spēcīgākas nekā jebkad agrāk - mūsu partnerība ekonomikā, vides aizsardzībā, veselībā, izglītībā, kultūrā un citās jomās," teica Kademi.

Dalies ar šo ziņu