Lietuvas parlamentā piedāvā kāpināt aizsardzības izdevumus, lai saglabātu 2% līmeni no IKP

Ārvalstīs
Sargs.lv/LRT.lt
Lietuvas Bruņoto spēku karavīri parādes laikā
Foto: Foto: LRT.lt

Lietuvas Seima Budžeta un finanšu komiteja piedāvā valdībai palielināt aizsardzības tēriņus, reaģējot uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) prognozi, ka Lietuva šogad varētu nesasniegt mērķi par 2% finansējumu no iekšzemes kopprodukta (IKP) valsts aizsardzībai.

Šādu priekšlikumu Seima Budžeta un finanšu komiteja atbalstīja trešdien.

OECD maijā paziņoja, ka Lietuvas ekonomika šogad varētu augt straujāk nekā iepriekš plānots. Tādējādi aizsardzības izdevumi pret reālo (IKP) varētu samazināties līdz 1,99%.

Šobrīd Lietuva aizsardzības vajadzībām piešķīrusi 1.028 miljardus eiro.

Seima Budžeta un finanšu komiteja šim mērķim piedāvā papildus novirzīt 20.7 miljonus eiro, tādējādi kopējie aizsardzības izdevumi sasniegs 2,03% no IKP, paziņoja komitejas priekšsēdētājs Mikolas Majauskas.

Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas padomnieks Vaidas Augistinavičus paziņoja, ka Seima Budžeta un finanšu komitejas lēmums ir pamatots.

NATO valstis ir apņēmušās novirzīt aizsardzībai vismaz 2% no IKP. Lietuva šobrīd ir viena no tām valstīm, kas izpilda šos kritērijus.

Iepriekšējā parlamentā pārstāvētās partijas, izņemot sociāldemokrātus, vienojās līdz 2030. gadam palielināt aizsardzības izdevumus  vēl vairāk – līdz 2,5% no IKP 2030. gadā.

Dalies ar šo ziņu