B9 samitā Rīgā Austrumu flanga valstis vienojas par turpmākajiem soļiem drošības stiprināšanā

Nozares politika
Sargs.lv
B9 samits Rīgas pilī
Foto: Ilmārs Znotiņš/Valsts prezidenta Kanceleja

Šodien Rīgas pilī svinīgi tika atklāts B9 jeb Bukarestes devītnieka samits, kurā ieradušies deviņu valstu līderi, lai apspriestu reģiona drošības jautājumus un gatavotos gaidāmajam NATO samitam Vašingtonā. B9 formāts, kurā piedalās Bulgārija, Čehija, Igaunija, Ungārija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija un Slovākija, kalpo par platformu Austrumu un Ziemeļaustrumu Eiropas valstu koordinētai rīcībai NATO ietvaros.

Latvijas prezidents Edgars Rinkēvičs atklāja samitu, izceļot būtisko jautājumu apspriešanu: "Esmu priecīgs, ka varam runāt par Austrumu un Ziemeļaustrumu valstu drošību kopā ar mūsu jaunajām dalībvalstīm Zviedriju un Somiju." Viņš arī uzsvēra galvenās samita diskusiju tēmas. "Pirmais punkts, ko apspriedīsim ir gatavošanās NATO samitam Vašingtonā. Svarīgi ir veicināt mūsu kopējo koordināciju un sadarbību, lai uzraudzītu kā Viļņas un Madrides NATO samitu lēmumi tiek implementēti, kā mēs reaģējam uz hibrīduzbrukumiem un spēcinām alianses drošību," norādīja E. Rinkēvičs.

Viņš arī atklāja, ka samita ietvarā tiks pārrunāta iespēja padziļināt sadarbību ar Indijas un Klusā okeāna un Dienvidu valstīm. "Mums ir jādomā par to kā mēs varam spēcināt mūsu sadarbību ar Klusā okeāna valstīm, kā arī sadarbību ar dienvidiem, jo kā zinām, globālā drošības situācijā stabilitātes nodrošināšanā jāiesaista visa pasaule."

Kā arī prezidents uzsvēra, ka Ukrainas atbalsts arī turpmāk paliks par NATO dalībvalstu prioritāti. "Turpināsim atbalstīt Ukrainu un strādāsim pie tā, lai nodrošinātu ilgtermiņa politisko un militāro atbalstu tās karā pret agresorvalsti Krieviju. Kā arī strādāsim, lai NATO samitā Vašingtonā Ukraina iegūtu ceļa karti un skaidrus soļus iekļūšanai NATO," sacīja Rinkēvičš.

Rumānijas prezidents Klauss Johaniss pievērsa uzmanību drošības jautājumiem Melnajā jūrā, norādot, ka arī tur sākas NATO Austrumu flanga drošība, papildus uzsverot nepieciešamību palielināt arī politisko atbalstu Moldovai.

Polijas prezidents Andžejs Duda izcēla NATO lomu reģiona drošības nodrošināšanā. "NATO ģenerālsekretāra piedalīšanās B9 samitā parāda, ka NATO ir mūsu galvenais drošības garants. B9 formāts ir balss NATO Austrumu flangam. Mēs tiekamies kritiskā laikā, lai vienotos par saviem lēmumiem NATO samitā. Kamēr mēs tiekamies šeit, mēs redzam Krievijas agresijas aktus, mākslīgi radot migrantu straumi mūsu Austrumu robežā. Mums ir jāsaprot, ka drošība nav lēta, mums ir jāpalielina aizsardzības tēriņi, un tas ir veids, kā spēcināt mūsu drošību," uzsvēra Duda.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atzīmēja B9 samita nozīmi kolektīvās drošības stiprināšanā: "B9 ir veids, kā stāties pretī kopīgiem drošības izaicinājumiem un spēcināt mūsu Austrumu flanga vienotību un balsi NATO. Visas valstis ir svarīga daļa no atturēšanas un iegulda daudz kolektīvajā aizsardzībā, un mēs esam par to pateicīgi," sacīja Stoltenbergs.

Samits, kas norisinās Rīgā, simbolizē reģiona valstu apņemšanos stiprināt savas drošības spējas un sadarbību NATO ietvaros, reaģējot uz mainīgajiem globālajiem drošības izaicinājumiem. 2015. gadā izveidotā valstu sadarbības platforma iezīmē arī vienotību un gatavību aizstāvēt reģiona stabilitāti un mieru, saskaroties ar Krievijas agresiju.

Dalies ar šo ziņu