Robežsardzes priekšnieks: Novērsta vairāku iespējamo Krievijas militārpersonu iekļūšana Latvijā

Nozares politika
Sargs.lv
Robežsargs ar zemessargu
Foto: kar. Kaspars Lejnieks/NBS SZS Mehanizētā kājnieku brigāde

Latvijas Valsts robežsardze ir novērsusi vairāku iespējamo Krievijas militārpersonu vai specdienestu darbinieku nokļūšanu Latvijā. Līdzās nelegālās migrācijas izaicinājumiem robežsardze ir konstatējusi mēģinājumus traucēt dažādu sistēmu darbību, tostarp centienus pārņemt kontroli pār robežsardzes rīcībā esošajiem bezpilota lidaparātiem. Šādu pašreizējā hibrīdkara situāciju ar Krieviju un tās satelītvalsti Baltkrieviju portāla “Sargs.lv” rīkotajā diskusijā “Austrumu robežas stiprināšana – kā tā notiks?” iezīmē Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Uz Latvijas un Krievijas robežas pastiprināta nelegālo migrantu kustība nav novērota, un situācija kopumā esot salīdzinoši mierīga. Ziemas mēnešos valdīja klusums, un aptuveni septiņas nedēļas netika konstatēts neviens nelegālo migrantu mēģinājums iekļūt Latvijā.

Šobrīd robežsardzes rīcībā jau nonākusi informācija, ka pārkāpumu skaits tuvākajā laikā pieaugs. Piemēram, trešdien robežsardze konstatējusi jau 20 nelegālo migrantu mēģinājumus šķērsot robežu.

Robežsardze epizodiski arī notvērusi Krievijas vai Baltkrievijas pilsoņus, kuri nelegāli cenšas iekļūt Latvijas teritorijā. Notvertajām personām "ir militārpersonu-kaujinieku profila" pazīmes.

"Viņi mēģina nelikumīgi iekļūt Latvijā. Mēs esam tādus aizturējuši. Viņi pārsvarā melo [par mērķiem nokļūt Latvijā], stāsta pasakas. Viņu runa ir savstarpēji pretrunīga. Viņi neatklāj, ka šeit, piemēram, nāktu kaut ko dedzināt vai spridzināt, bet profils liecina par vismaz iepriekšēju piederību speciālajiem dienestiem," aizsardzības portāla “Sargs.lv” diskusijā norādīja G. Pujāts, piebilstot, ka šīs personas ir izraidītas no Latvijas.

G. Pujāts vērsa uzmanību, ka patlaban klimatiskie apstākļi mainījušies un arī Somija savus robežkontroles punktus ar Krieviju ir aizvērusi, tāpēc nelegālos imigrantus novirza uz Latvijas, Lietuvas un Polijas robežu. Sagaidāms, ka atjaunosies spiediens uz visu šo valstu robežām.

Latvijas robežsardze apzinās, ka Baltkrievija ir Krievijas satelītvalsts un izpilda tās uzdevumus, sacīja G. Pujāts. Minētais nozīmē, ka nelegālo imigrantu maršruts sākas Maskavā, no kuras tiek organizēta viņu nokļūšana Baltkrievijā, lai pēcāk ar baltkrievu dienestu palīdzību mēģinātu iestumt Latvijā.

G. Pujāts pastāstīja, ka uz valsts austrumu robežas ir konstatēti arī mēģinājumi traucēt robežsardzes IT sistēmu darbību. Tāpat ir bijuši mēģinājumi pārņemt bezpilota lidaparātu kontroli, bet pretējai pusei tas nav sekmējies.

“Kaut kur šis ir bijis sekmīgi. Ir bijuši mēģinājumi pārņemt mūsu bezpilota lidaparātu kontroli, bet pretējai pusei šis nav izdevies – attiecīgi robežsardze līdz šim nav zaudējusi nevienu no bezpilota sistēmām. Ir rajoni, kur šis notiek visnotaļ regulāri,” skaidro G. Pujāts.

Skaties pilnu aizsardzības nozares portāla “Sargs.lv” diskusiju “Austrumu robežas stiprināšana – kā tā notiks? ar Valsts robežsardzes priekšnieku Gunti Pujātu un Latvijas Zemessardzes komandieri brigādes ģenerāli Kasparu Pudānu “Sargs.lv” portālā vai @Latvijas armija YouTube kanālā.

Dalies ar šo ziņu