Andris Sprūds: Latvija iesaistīsies sprāgstvielu ražošanā, paverot ceļu iespējām ražot artilērijas lādiņus un mīnas

Nozares politika
Sargs.lv
Netiešās uguns šaušana no haubices
Foto: vsrž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Pērn Latvijā tika reģistrēts valsts uzņēmums SIA “Valsts aizsardzības korporācija”, kuras uzdevums ir veikt ieguldījumu pārvaldīšanu valsts aizsardzības industrijā un koordinēt ar ražošanu saistītos procesus. Aizsardzības ministrs Andris Sprūds intervijā ar “Sargs.lv” atklāj, ka šobrīd uzņēmums kopā ar partneriem no citām valstīm attīsta projektu, kura ietvaros Latvijā būs iespējams ražot sprāgstvielas. Tas nākotnē dos iespēju ražot gan 155mm artilērijas lādiņus, gan citus ar sprāgstvielām saistītus izstrādājumus, piemēram, mīnas.

Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem ir identificējusi 27 dažādas militārās aizsardzības spējas, kuras nākotnē paredzēts attīstīt. Starp tām ir arī prettanku un vadāmās kājnieku mīnas, kuru krājumus tuvāko gadu laikā paredzēts palielināt.

“Šo mēs arī plānojam kontekstā ar Latvijas robežas aizsardzības plānu – attīstīt gan prettanku mīnu, gan vadāmo kājnieku mīnu iegādi un to efektīvu pielietošanu,” atklāj aizsardzības ministrs.

Vienlaikus saistībā ar valsts aizsardzības korporācijas mērķiem viņš norāda, ka šobrīd notiek sarunas par iespējamo munīcijas ražošanu. “Tikko kā mēs būsim sasnieguši pirmās iestrādes munīcijas ražošanā, mēs varam sākt domāt arī par iesaistīšanos pašu mīnu ražošanā,” atzina ministrs.

Valsts aizsardzībai nepieciešamo resursu jeb sprāgstvielu, munīcijas un ieroču ražošanas uzsākšana var aizņemt vairākus gadus, tomēr šobrīd Latvija kopā ar partneriem no Somijas, Norvēģijas, Francijas un Itālijas attīstījusi plānu par smagās artilērijas 155mm lādiņu ražošanu.

SIA “Valsts aizsardzības korporācija” arī īstenos un stimulēs Eiropas Savienības finansējuma instrumentu un fondu līdzekļu apguvi, veidojot nacionālu un pārrobežu sadarbību, tostarp, ieguldot kapitālu jau esošajos Latvijas militārās ražošanas uzņēmumos, kuriem būtu nepieciešamas šādas investīcijas, lai celtu to ražošanas kapacitāti. Korporācija pastarpināti nodrošinās aizsardzības resoram kritiski nepieciešamo militāro preču vai to sastāvdaļu un tehnoloģiju ražošanu un integrāciju. 

Dalies ar šo ziņu