Valdība atbalsta finansējuma pārdali pretgaisa aizsardzības stiprināšanai

Nozares politika
Sargs.lv
Pretgaisa aizsardzības mācības "Baltic Zenith"
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Otrdien, 13. februārī, Ministru kabinets atbalstīja apropriācijas pārdali budžetā 200 miljonu eiro apmērā, lai nodrošinātu ar valsts drošību saistītā prioritārā pasākuma “Pretgaisa aizsardzības sistēmas” īstenošanu.

Apropriācijas pārdale tiek veikta no budžeta resora “74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums” programmas 18.00.00 “Finansējums valsts drošības stiprināšanas pasākumiem” uz Aizsardzības ministrijas budžeta apakšprogrammu 22.12.00 “Nacionālo bruņoto spēku uzturēšana”.

Jau ziņots, ka no 2023. līdz 2027. gadam Latvija ik gadu ieguldīs papildu 200 miljonus eiro, tādējādi palielinot valsts aizsardzības spējas, saglabājot nemainīgu ārpolitikas eiroatlantisko kursu un stiprinot Latvijas drošību mainīgajā ģeopolitiskajā situācijā.

2023. gada 30. novembrī Aizsardzības ministrija parakstīja piegādes līgumu par aptuveni 600 miljoniem eiro ar Vācijas uzņēmumu “Diehl Defence” par IRIS-T vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas iegādi.

Plānots, ka uzņēmums “Diehl Defence” vidējas darbības pretgaisa aizsardzības sistēmu piegādi sāks 2026. gadā un Latvija saņems visu nepieciešamo aprīkojumu IRIS-T sistēmu efektīvai darbībai, kas nodrošinās slāņveida pretgaisa aizsardzības ieviešanu Latvijā.

Vienlaikus Aizsardzības ministrija turpina investēt arī citu militāro spēju stiprināšanā. 2023. gada izskaņā Aizsardzības ministrija parakstīja līgumu ar Amerikas Savienoto Valstu valdību par uzņēmuma “Lockheed Martin” ražoto sešu augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmu HIMARS iegādi, kuras Latvija varētu saņemt sākot no 2027. gada.

Tāpat Latvija ir noslēgusi līgumu ar ASV uzņēmumu “Raytheon” un Norvēģijas uzņēmumu “Kongsberg” par to ražoto pretkuģu raķešu sistēmu ”Naval Strike Missile” iegādi, kuru piegāde tiks uzsākta 2027. gadā.

Dalies ar šo ziņu