Valdība apstiprina atvaļināto VAD karavīru veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas kārtību

Nozares politika
Sargs.lv
Zemessargi mācībās "Panaceja"
Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics / Aizsardzības ministrija

Otrdien, 20. jūnijā, Ministru kabinets apstiprināja grozījumus noteikumos, kas paredz, ka atvaļinātiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem tiks apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi, kas nepieciešami militārā dienesta pienākumu pildīšanas laikā gūtas traumas vai saslimšanas ārstēšanai.

Grozījumi paredz, ka veselības aprūpes pakalpojumi tiks apmaksāti valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kuri no dienesta atvaļināti veselības stāvokļa neatbilstības dēļ, kam par iemeslu bijusi trauma, kas gūta dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus, vai slimība, kuras cēlonis saistīts ar valsts aizsardzības militāro dienestu.

Atvaļinātiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem valsts segs pacienta līdzmaksājumus, izmaksas par zālēm, kuras iekļautas Latvijas Zāļu reģistrā kā recepšu zāles, izmaksas par fizikālās terapijas procedūrām, medicīniskajām manipulācijām un laboratoriskiem izmeklējumiem saskaņā ar medicīniskajām indikācijām un ārstējošā ārsta norīkojumu.

Tāpat atvaļinātiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem valsts segs maksas veselības aprūpes pakalpojumus un medicīnisko ierīču iegādi, kā arī rehabilitācijas pakalpojumus reizi gadā, nepārsniedzot 569,15 eiro, ja tie saistīti ar valsts aizsardzības dienesta laikā, pildot dienesta pienākumus, gūtām traumām, ievainojumiem vai to sekām.

Par nepieciešamo veselības aprūpes pakalpojumu saistību ar dienesta pienākumu pildīšanas laikā gūtām traumām, ievainojumiem vai to sekām lems Nacionālo bruņoto spēku Centrālā medicīniskās ekspertīzes komisija.

Lai saņemtu šīs kompensācijas, atvaļinātajiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem, tāpat kā bijušajiem zemessargiem, būs jāiesniedz Aizsardzības ministrijā rakstisku iesniegumu par izdevumu atlīdzināšanu, ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījumu pakalpojumu saņemšanai, kā arī ārstniecības iestādes izsniegtos dokumentus par veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu un apmaksu.

Nepieciešamie redakcionālie grozījumi veikti Ministru kabineta 2014. gada 30. septembra noteikumos Nr. 585 "Noteikumi par bijušajiem zemessargiem apmaksājamiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kā arī izdevumu apjomu un samaksas kārtību".

Dalies ar šo ziņu