I.Mūrniece: Latvijas militārais atbalsta Ukrainai veido 1% no IKP

Nozares politika
Sargs.lv
Aizsardzības ministrijā notiek preses konference, kurā aizsardzības ministre Ināra Mūrniece informē par aizsardzības nozares 2023. gada prioritātēm.
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Neraugoties uz to, ka aizvien lielāka Ukrainas teritorijas daļa tiek atbrīvota, situācija frontē turpina saglabāties kritiska, tādēļ Latvija turpinās sniegt Ukrainai militāro palīdzību, nosūtot “Stinger” pretgaisa aizsardzības sistēmu, helikopterus, munīciju, ložmetējus, dronus, kā arī rezerves daļas haubicēm. Kopējā Latvijas militārās palīdzības summa Ukrainas bruņotajiem spēkiem jau drīzumā sasniegs 370 miljonus eiro jeb aptuveni 1% Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP). Tā pirmdien žurnālistiem sacīja aizsardzības ministre Ināra Mūrniece  

Viņa stāstīja, ka aizvadītajā nedēļā darba vizītē apmeklēja Ukrainu un Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupas sanāksmi Ramšteinā, Vācijā. Aizsardzības ministre atzīst, ka abās vizītēs bija kopīgs secinājums – situācija Ukrainā ir kritiska un turpmākas militārās piegādes ir svarīgas.

Tieši tādēļ Latvija palielinās savu militāro atbalstu Ukrainai.  Tiks piešķirti vairāki desmiti pārnēsājamo pretgaisa aizsardzības sistēmu “Stinger”, divi līdz šim Latvijas Gaisa spēku izmantotie helikopteri Mi-17 helikopteri, vairāki desmiti ložmetēju, munīcija, bezpilota lidaparāti un rezerves daļas haubicēm.

Tādējādi Latvijas kopējā militārā palīdzība Ukrainai sasniegs aptuveni 1% no IKP jeb 370 miljonus. Turklāt šajā summā neietilpst humānā palīdzība, kas pastāvīgi tiek nosūtīta uz kara skarto valsti.

Papildus militārās tehnikas nosūtīšanai, Latvija nodrošinās 2000 ukraiņu karavīru apmācību, kas ir divas reizes vairāk nekā pērn, lai garantētu, ka sniegtā militārā palīdzība tiktu arī pilnvērtīgi un kvalitatīvi izmantota.

Latvijas aizsardzības ministre uzsver: “Latvijas atbalsts saglabāsies, cik vien ilgi tas Ukrainai būs nepieciešams un cik ilgi norisināsies karš Ukrainā.”

Gan Ukrainas bruņotie spēki, gan aizsardzības ministri Ramšteinā informēja, ka Krievija pie Ukrainas robežām koncentrē lielu skaitu karavīru un militāro tehniku, radot bažas par gatavošanos ofensīvai.  

Ināra Mūrniece atzina, ka sabiedroto valstu aizsardzības ministri izprot nepieciešamību nekavēties ar militārās palīdzības nosūtīšanu uz Ukrainu, taču piektdien notikušajā sanāksmē Ramšteinā tā arī netika atrasta vienošanās par “Leopard” tanku nodošanu Ukrainai. 

Aizsardzības ministre presei norādīja, ka Ukraina ir izteikusi lielu pateicību Baltijas valstīm par to sniegto militāro palīdzību karā pret Krieviju. Pašlaik Igaunijas militārais atbalsts sasniedz 370 miljonus eiro, savukārt Lietuvas palīdzība 2022. gadā bija 240 miljoni eiro, kas šogad tiks palielināta.

Dalies ar šo ziņu