Saeima atbalsta finansējuma palielināšanu valsts aizsardzības spēju stiprināšanai

Nozares politika
Sargs.lv
NBS karavīri testē jauno bezpilota sauszemes platformu Ādažu poligonā
Foto: št.vsrž Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija

Šodien, 21. aprīlī, Saeima atbalstīja Aizsardzības ministrijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Valsts aizsardzības finansēšanas likumā”, kas paredz turpmāko trīs gadu laikā pakāpeniski palielināt finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma.

Šobrīd aizsardzības budžets sasniedz jau 2,2% no iekšzemes kopprodukta. Savukārt 2023. gadā tas būs ne mazāks kā 2,25%, 2024. gadā – 2,4%, bet 2025. gadā un turpmākajos gados – ne mazāks kā 2,5% no attiecīgajam gadam prognozētā iekšzemes kopprodukta apjoma. Atbilstoši NATO vadlīnijām, Latvija jau kopš 2018. gada aizsardzības nozarei atvēl ne mazāk kā 2% no iekšzemes kopprodukta.

Līdz ar to 2023. gadā aizsardzības budžets provizoriski ar palielinājumu sastādīs 886 466 480 eiro, pieaugot par 138 754 418 eiro, 2024. gadā – 1 002 485 480 eiro, pieaugot par 231 284 506 eiro, bet 2025. gadā – 1 103 916 480 eiro, pieaugot par 332 715 506 eiro.

77% no provizoriskā budžeta palielinājuma plānots novirzīt investīcijām, 12% – personālam, bet 11% – iegādātā ekipējuma uzturēšanai ilgtermiņā.

Image
Infografika par finansējuma palielināšanu valsts aizsardzībai
Attēls Infografika par finansējuma palielināšanu valsts aizsardzībai / Aizsardzības ministrija
“Ir pienākuši laiki, kad Eiropā plosās karš, un rit šī kara jau otrā mēneša pēdējās dienas. Šis karš ir uzsākts bez jebkāda iemesla, Krievijai attaisnojot savas impēriskās ambīcijas. Tas izmaina visu drošības situāciju ne tikai Eiropā, bet arī visā pasaulē. Krievija šajā uzbrukumā pārrēķinājās. Tā domāja, ka sašķels Rietumus un NATO, taču gluži pretēji – konsolidēja. Krievija kļūdījās arī, vērtējot situāciju pie mums, Baltijas jūras reģionā. Tuvākajā laikā Somija un Zviedrija lūgs uzņemt sevi NATO. Tas mainīs situāciju Baltijas jūras reģionā, tostarp arī Latvijā, jo pavērs iespēju sadarbībai un papildus drošībai mūsu valstij. Šodienas uzdevumus mums diktē tas, kas notiek Ukrainā, un tā attieksme, kas dominē Krievijā. Tā ir liela agresorvalsts mums kaimiņos, līdz ar to mums, ar to saprotot ne tikai Latviju, bet arī visu Eiropu un NATO, jādara viss, lai Ukraina uzvarētu. Ja mēs gribam novērst nākotnes karus, tad Ukrainai ir jāuzvar. Tā mēs saglabāsim savu drošību. Mums ir jāiegulda savā aizsardzībā. Jā, mēs esam darījuši daudz iepriekšējos gados, bet ir jāturpina darīt vēl vairāk. Arī mums ir jābūt spēcīgiem, lai Ukraina uzvarētu. Mēs nevaram dzīvot ilūzijā, ka viss būs labi,” Saeimas sēdē uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

A. Pabriks arī piebilda, ka krīzes gadījumā ar aizsardzībai nepieciešamo resursu piegādēm var būt problēmas, neskatoties uz to, ka esam NATO dalībvalsts un varam uzticēties saviem sabiedrotajiem. Finansējuma palielinājums aizsardzībai ir vajadzīgs arī tad, ja Ukraina uzvarēs šo karu, jo agresijas draudi no Krievijas puses saglabāsies jebkurā gadījumā.

“Mūsu uzdevums ir gādāt par Latvijas drošību. Mums ir jāspēj ne tikai padzīt agresoru no mūsu valsts, bet vispirms atturēt to no ienākšanas Latvijas teritorijā. Mums ir jāsargā Latvijas debesis, lai svešas lidmašīnas nevarētu “atraut” mūsu debesis, mums ir vajadzīga krasta apsardze, lai Kurzeme justos droši, mums ir vajadzīga raķešu artilērija, lai varētu atvairīt sauszemes spēku tuvošanos mūsu robežām. Tāpat mums ir jāattīsta militārā industrija, ražojot šeit uz vietas, piemēram, dronus, munīciju un raķetes, lai vajadzības gadījumā varētu sevi nodrošināt. Tas arī palīdzēs radīt darba vietas un ekonomiski attīstīt valsti no aizsardzības nozares puses. Mēs plānojam dibināt komercsabiedrību ar valsts iesaistīšanos, kas varētu koordinēt un uzraudzīt militāro ražošanu. Šādi mēs panāksim vajadzīgo efektu, lai Latvijā un pie tās robežām nebūtu kara, lai Krievija zinātu, ka Latvija spēj sevi aizsargāt. Šis lēmums par budžeta pieaugumu bija nepieciešams arī tāpēc, lai mūsu karavīri būtu droši un gatavi aizstāvēt mūsu valsti. Mūsu valsts drošība ir mūsu visu kopīga lieta. Ja nebūs drošības, nebūs Latvijas valsts, tad viss pārējais – plāni un investīcijas – ir tikai sapņi un ilūzijas,” pauž A. Pabriks.

Līdz šim valsts aizsardzībai atvēlētais finansējums tika apgūts, pamatojoties uz prioritārajām spējām, kas noteiktas Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānā 2020.-2032. gadam, taču šobrīd, ievērojot pieaugošos ģeopolitiskos riskus un Krievijas izvērsto karu Ukrainā, pašreizējais budžets aizsardzībai neļauj strauji un paātrinātā kārtībā attīstīt valsts aizsardzībai būtiskās spējas.

Piešķirtais papildus finansējums paātrinās Nacionālo bruņoto spēku kritiski svarīgo spēju ieviešanu aptuveni piecus gadus ātrāk, nekā iepriekš plānots. Paātrinātā kārtībā tiks attīstītas, piemēram, vidējās darbības pretgaisa aizsardzības sistēmas, tālās darbības raķešu artilērijas sistēmas, krasta aizsardzības sistēmas, bezpilota sistēmas un vadāmie lādiņi, loģistikas un apgādes nodrošināšana, netiešās uguns atbalsts, sauszemes spēku mehanizācijas spējas un nacionālās kiberdrošības spējas.

Tāpat papildus finansējums nodrošinās iegādātā ekipējuma uzturēšanu ilgtermiņā un veicinās Nacionālo bruņoto spēku personāla piesaistes mērķu sasniegšanu, ņemot vērā to, ka personāla nodrošinājums ir būtisks katras spējas ekipējuma izmantošanai.

Jau vēstīts, ka marta nogalē Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas priekšlikumu par budžeta izdevumu palielinājumu līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta valsts drošības un aizsardzības stiprināšanai, kā arī Nacionālo bruņoto spēku kaujas spēju paātrinātai attīstībai, līdz ar to tika izstrādāts likumprojekts “Grozījumi Valsts aizsardzības finansēšanas likumā”.

Dalies ar šo ziņu