Pabriks: Aizsardzības izdevumiem ES dalībvalstu budžetā jāspēlē lielākā loma

Nozares politika
Sargs.lv
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien, 24. februārī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks Polijā tikās ar Polijas aizsardzības ministru Marjušu Blaščaku (Mariusz Błaszczak), lai pārrunātu reģionālās drošības situāciju kontekstā ar Krievijas militārajām aktivitātēm Ukrainā, kā arī Latvijas un Polijas atbalstu Ukrainai tās drošības stiprināšanā.

Abu valstu aizsardzības ministri stingri nosodīja Krievijas uzsākto liela mēroga uzbrukumu pret Ukrainu ar mērķi daļēji vai pilnībā pārņemt Ukrainas teritoriju, iznīcināt tās suverenitāti un izveidot Krievijai lojālu pārvaldi okupētajās teritorijās.

Tāpat A. Pabriks un M. Blaščaks bija vienisprātis, ka Latvija un Polija ir gatavas sniegt visu nepieciešamo atbalstu Ukrainai, lai stiprinātu tās aizsardzības spējas.

Latvijas un Polijas aizsardzības ministri arī saskaņoja ieteikumus savu valstu ministru prezidentiem, vienojoties aicināt valdību vadītājus piemērot Krievijai pēc iespējas spēcīgākas sankcijas un aicināt Eiropas Savienību izņemt no valstu budžeta deficīta aizsardzībai paredzēto budžeta daļu, tādējādi nesamazinot aizsardzības budžetu un ļaujot attīstīt valsts aizsardzībai nepieciešamās kaujas spējas.

 Jau ziņots, ka 24. februārī agri no rīta Ukrainai uzbrucis Krievijas Federācijas karaspēks, kuru šajās nelikumīgajās darbībās atbalstīja arī Baltkrievija.

23. februārī Latvija Ukrainā nogādāja pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas “Stinger”, lai stiprinātu Ukrainas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības spējas un spēju aizsargāt savus iedzīvotājus no Krievijas agresijas.

Jau vēstīts, ka aizsardzības ministrs A. Pabriks uzturējās divu dienu darba vizītē Polijā, lai ar Polijas aizsardzības nozares pārstāvjiem apspriestu turpmāko sadarbību reģionālās drošības un divpusējās sadarbības stiprināšanā.

Latvija un Polija saskaras ar līdzīgiem drošības izaicinājumiem, tāpēc abas valstis ir izveidojušas labu sadarbību aizsardzības jomā. Turklāt Polija ir NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalsts.

Dalies ar šo ziņu