Baltijas aizsardzības ministri vienojas par ciešāku sadarbību nelegālās imigrācijas jautājumos

Nozares politika
Sargs.lv
Artis Pabriks
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Nepieciešama plašāka un aktīvāka Eiropas Savienības iesaiste, risinot sarunas ar migrantu izcelsmes valstīm par nelegālo imigrantu atpakaļuzņemšanu, tā pēc sarunas ar pārējo Baltijas valstu aizsardzības ministriem par aktuālajiem reģionālās drošības jautājumiem, tai skaitā situāciju Lietuvā, norāda Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ministru videokonferences laikā Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks iepazīstināja ar aktuālo situācijas attīstību šajā jautājumā, kas saistīts ar Lukašenko režīma mēģinājumiem destabilizēt drošības situāciju Lietuvā un plašākā reģionā, kā arī spertajiem soļiem situācijas risināšanā.

Viņš norādīja - katru dienu pieaug uz Lietuvas-Baltkrievijas robežas aizturēto nelegālo imigrantu skaits. Pēc jaunākajiem publiski pieejamiem Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta datiem valstī pagājušās diennakts laikā aizturēti vēl 118 nelegālie migranti, kas nelikumīgi šķērsojuši valsts robežu ar Baltkrieviju,

Latvija un Igaunija pauda atbalstu Lietuvai un norādīja uz Baltijas valstu gatavību stāties pretim ar šo situāciju saistītajiem izaicinājumiem.

“Ir nepieciešama plašāka un aktīvāka Eiropas Savienības iesaiste, risinot sarunas ar migrantu izcelsmes valstīm par nelegālo imigrantu atpakaļuzņemšanu, kā arī Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras "Frontex" atbalsta un iesaistes palielināšana ES ārējās robežas nostiprināšanā," uzskata Latvijas aizsardzības ministrs Dr. Artis Pabriks.

Baltijas valstu aizsardzības ministri vienojās par turpmāku ciešāku koordināciju, informācijas apmaiņu un rīcības saskaņotību, risinot ar nelegālo imigrāciju saistītos izaicinājumus.

Ministri bija vienisprātis, ka šie notikumi tikai nostiprina jau tā ciešo Baltijas valstu sadarbību un apliecināja solidaritāti un savstarpējo atbalstu Baltijas valstu starpā.

Jau ziņots, ka 28. jūlijā notika Baltijas valstu aizsardzības ministru tikšanās videokonferences formātā, kurā tika pārrunāti aktuālie reģionālās drošības jautājumi, īpaši situācija uz Lietuvas – Baltkrievijas robežas saistībā ar nelegālo imigrantu skaita pieaugumu.

Dalies ar šo ziņu