Pabriks: Austrumu robeža tiek un tiks uzraudzīta pastiprināti

Nozares politika
Sargs.lv
Robeža
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Zemessargi uz Latvijas-Baltkrievijas robežas šobrīd nav aizturējuši nevienu nelegālo imigrantu, taču, ņemot vērā Krievijas gatavošanos drīzumā gaidāmajām vērienīgajām militārajām mācībām “Zapad”, Latvija pievērš un pievērsīs pastiprinātu uzmanību austrumu robežas uzraudzībai. Tā šodien raidījumā “Rīta Panorāma” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš vērsa uzmanību uz to, ka nelegālās migrācijas vilnis, kas pašlaik vissmagāk skar tieši Lietuvu, taču apdraud arī abas pārējās Baltijas valstis, notiek laikā, ka Krievija un Baltkrievija sākusi gatavoties ikgadējām militārajām mācībām “Zapad 2021”, kas rudenī notiks netālu no Baltijas valstu robežām.  Ministrs pauda arī turpmāku aizsardzības nozares gatavību nepieciešamības gadījumā sniegt atbalstu Iekšlietu ministrijas struktūrām, tai skaitā Valsts Robežsardzei ārējās robežas uzraudzībā un kontrolē.

Image
Artis Pabriks
Foto: Ekrānšāviņš no ministra intervijas "Rīta Panorāmā"
Ekrānšāviņš no ministra intervijas "Rīta Panorāmā"
“Ir grūti iedomāties, ka šāda migrācijas plūsma notiktu bez zaļās gaismas, kas dota no Lukašenko valdības. Bez šāda atbalsta tāda mēroga migrācijas plūsma nevarētu notikt,” pauda A. Pabriks. Viņš piebilst – ja Baltkrievijas pilsoņi nevar paši no savas valsts izbraukt, bet lielas migrantu masas brīvi var pārvietoties pa valsti un vēl pāriet tās robežas, tad tas ir nopietns jautājums par Baltkrievijas drošības institūcijām un viņu robežsargiem.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka Nacionālie bruņotie spēki atbalstu Valsts robežsardzei pie Latvijas - Krievijas un Latvijas - Baltkrievijas robežām sniedz kopš 12. jūlija, lai veiktu nelegālās imigrācijas atturēšanas pasākumus. Pašlaik plānots, ka līdz 11. augustam robežsargi veiks kopīgas patruļas ar zemessargiem no Zemessardzes 3. Latgales brigādes, tādējādi pastiprinot patrulēšanas intensitāti sešu robežapsardzības nodaļu atbildības teritorijās. Diennaktī kopā atbalstu sniegs 24 zemessargi, kā arī tiks izmantoti 6 līdz 12 transporta līdzekļi. Zemessardze uzdevumus pie Eiropas Savienības ārējām robežām pilda Valsts robežsardzes pārstāvju vadībā. Kā apstiprina ministrs, ja būs nepieciešams, atbalsta sniegšanas termiņš var tikt pagarināts, līdzīgi kā tas notika Covid-19 pandēmijas laikā.

Tajā pašā laikā ministrs uzsver, ka valdībā ir jāpieņem paātrināti lēmumi par Latvijas ārējās robežas tālāku modernizāciju, labiekārtošanu. “Tas ir ilgs process, bet domāju, ka šī migrācijas krīze to atkal ir aktualizējusi. Tie, kas varbūt pirms tam bija skeptiski, tagad saprot, ka tas ir pareizais ceļš,” viņš saka.

Savukārt, jautāts par vakcinācijas pret Covid-19 norisi Nacionālajos bruņotajos spēkos, A. Pabriks atzina – šobrīd bruņotajos spēkos pret Covid-19 vakcinējušies vairāk nekā 95% profesionālā dienesta karavīru.

“Tas ir saprātīgs solis, jo bruņotie spēki ir paaugstināta riska sabiedrība. Tāpat zinām, ka visi mūsu sabiedroto spēku karavīri, kas ieradušies Latvijā, ir simtprocentīgi vakcinēti. Nevaru iedomāties, kā karavīrs ilglaicīgi varētu pildīt pienākumus, ja viņš nevakcinējas,” sacīja A. Pabriks.

Viņš gan piebilst, ka vienmēr var būt kāds izņēmums kādam cilvēkam, taču atlikušos nvēl nevakcinētos karavīrus tomēr aicina vakcinēties, jo bez vakcīnas būs grūti pildīt pienākumus, kā arī tas apdraud pārējos karavīrus.

Tāpat ministrs atgādināja, ka šogad Latvijas Zemessardze svin 30. pastāvēšanas gadadienu, tāpēc Aizsardzības ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus piedalīties īpašā Zemessardzes jubilejai veltītā konkursā “Mans sveiciens Zemessardzei”, iesūtot savus radošos sveicienus Zemessardzei un zemessargiem.

Lai piedalītos konkursā, līdz 27. augustam uz e-pasta adresi konkursiatmod [dot] gov [dot] lv jāiesūta savs radošais sveiciens – oriģināldarbs, kas ir tematiski saistīts ar Zemessardzes 30. gadadienu, kā arī jānorāda savs vārds, uzvārds un tālruņa numurs.

Fotogrāfijas un video vēlams publicēt arī konkursa dalībnieka Facebook vai Instagram kontos, kā arī citās sociālo mediju platformās kā atsevišķu ierakstu, kurā atzīmēti tēmturi #Zemessardzei30, #ZS30, #MansSveiciensZemessardzei.

Balvā paredzēts brauciens ar militāro transportu, kā arī citas ekskluzīvas balvas no Aizsardzības ministrijas.

Konkursā “Mans sveiciens Zemessardzei” var piedalīties ikviens Latvijas iedzīvotājs bez vecuma ierobežojuma. Vērtējot iesūtītos darbus, dalībnieki tiks iedalīti divās vecuma grupās – līdz un virs 18 gadiem. Katrā vecuma grupā tiks izvēlēti trīs uzvarētāji, kuri būs ieguvuši visvairāk punktu. Konkursa organizatoriem būs tiesības piešķirt arī vienu vai vairākas simpātiju balvas.

Konkursa rezultāti tiks paziņoti līdz šī gada 10. septembrim Aizsardzības ministrijas un Zemessardzes Facebook kontos un tīmekļvietnē www.mod.gov.lv.

Tāpat 21. augustā plkst. 12.00 Jelgavā plānota vērienīga Zemessardzes parāde, kurā piedalīsies visas Zemessardzes brigādes, kaujas tehnika un arī sabiedroto valstu karavīri.

Dalies ar šo ziņu