Pabriks: Lai arī sabalansēts, jaunais aizsardzības budžets nav "sapņu budžets"

Nozares politika
LETA
Artis Pabriks
Foto: Foto: Irēna Persidska/Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde

Aizsardzības resora budžets nav "sapņu budžets", taču tas spēj parādīt, ka Latvija šajā jomā iet kopsolī ar reģionu, tā šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Komisijā, prezentējot aizsardzības ministrijas budžeta prioritātes nākamajam gadam, Pabriks skaidroja, ka Latvijas aizsardzības budžets ir diezgan sabalansēts, daļa no tā aizejot Latvijas ekonomikas attīstībā. Ministrs pauda gandarījumu par to, kā veidojas sadarbība ar aizsardzības industriju, to saucot par "veiksmes stāstu", kas ļauj domāt gan par arvien vairāk iepirkumiem no pašu ražotājiem, gan mēģināt viņus savest kopā ar lielākiem ārvalstu uzņēmumiem un ielauzties starptautiskajā tirgū.

90% no Latvijas aizsardzības budžeta aiziet bruņotajiem spēkiem, kas esot "ļoti labs rādītājs", apliecinot, ka "esam starp NATO vitālākajām valstīm". Lai arī budžets nav liels, proporcija ir pareiza, norādīja ministrs, piebilstot, ka no pārējiem 10% līdzekļi aiziet, piemēram, Jaunsardzei, kas saistīta ar valsts aizsardzības mācību.

Image
Jaunsardze
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Pabriks skaidroja, ka aizsardzības resora budžets lielā mērā saistīts ar lielajiem nozares attīstības plānošanas dokumentiem. "Ģeogrāfiski atrodamies asimetrisku draudu situācijā, kas nozīmē, ka bruņotajiem spēkiem jābūt spējīgiem radīt zināmu atturēšanas līmeni jebkuram, kas gribētu apdraudēt mūsu drošību, kā arī tā ir spēja garantēt, ka varam piesaistīt citu NATO valstu atbalstu mums," teica ministrs.

Viņš akcentēja, ka visām Baltijas valstīm ir ļoti līdzīgi aizsardzības nozares attīstības plāni un budžeta sadalījums nākamajam gadam. "Baltijas jūras reģionā visas valstis ir sapratušas eventuālos draudus, un ar tām varam sadarboties, ja nekļūstam par pelēko plankumu savā attīstībā. Ar savu budžetu esmu piesardzīgi optimistisks, lai gan tas nav sapņu budžets, bet mēs spēsim parādīt, ka ejam kopsolī ar reģionu," secināja Pabriks.

Image
armija
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija
Aizsardzības ministrs skaidroja, ka Covid-19 krīze parādīja - nozarei ir problēmas, piemēram, ar masku nodrošināšanu, uzsverot, ka jebkurai krīzei ir nepieciešamas nodrošinājuma un apgādes iespējas, kas iepriekš tika ignorētas, jo nebija budžeta iespēju. "Mums trūkst noliktavu, īpaši munīcijas noliktavu, lai sabiedrība justos droši, ka mums nenotiks tas, kas Krievijā vai citur, kur sprādzienu rezultātā var pat pusi pilsētas iznīcināt," teica politiķis.

Kā ziņots, aizsardzības resora galvenie uzdevumi 2021. gadā būs armijas modernizācijas turpināšana un valsts kiberdrošības stiprināšana, liecina likumprojekts par 2021. gada valsts budžetu.

Aizsardzības ministrija šī gada plānotie izdevumi ir 648 332 786 eiro, bet nākamā gada izdevumi plānoti 693 521 903 eiro apmērā. Starptautisko operāciju un Nacionālo bruņoto spēku personālsastāva centralizētajam atalgojumam nākamgad plānots tērēt 201 863 149 eiro, bet Nacionālo bruņoto spēku uzturēšanai 367 098 852 eiro.

Dalies ar šo ziņu